Foto: Colourbox.com
Foto: Colourbox.comVis mer

Slik blir mobilåret 2012

Telefonene blir selvsagt enda raskere, men det er også mye annet spennende å glede seg til.

2012 kommer til å bli nok et spennende mobilår.

Allerede andre uka i januar braker det løs med CES-messe i Las Vegas, og et par måneder senere er det Barcelona som inviterer til baluba med det årlige Mobile World Congress-arrangementet. Dermed vil mange av årets største nyheter bli avslørt allerede i første kvartal.

Google har nettopp sluppet en splitter ny Android-versjon, Nokia har endelig fått ut sin første Windows Phone 7-modell (som kan gi denne plattformen et sårt trengt løft) og Apple har rullet ut iCloud. Fra sidelinjen kommer det også mange spennende prosjekter – Panasonics Android-kameraer, der selve kamerafunksjon står i sentrum, er ett eksempel, for ikke å snakke om de mange tjenestene som lages rundt dagens smarttelefoner.

Her er noen av våre spådommer for mobilåret 2012. Vi står selvsagt med åpne armer med tanke på å høre dine spådommer i kommentarfeltet under artikkelen.

Store HD-skjermer

I løpet av 2012 vil det finnes en drøss av toppmodeller med store og knivskarpe skjermer. Mens man for 10 år siden kun var interessert i å ha en telefon som var så liten som mulig, har trenden snudd. På salgslistene finnes det flere telefoner med 4" skjerm eller større, og vi ser også på vår internstatistikk at tester av store telefoner er interessant for mange.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Men det er først når oppløsningen økes de store skjermene virkelig kommer til sin rett. Allerede har vi sett Samsung by på HD-oppløsning både i Galaxy Note og Galaxy Nexus, og vi vet flere produsenter står for tur – ryktebørsen er het både rundt HTC, Sony Ericsson og LG, som alle forventes å vise frem tilsvarende modeller kanskje allerede om et par uker.

Dermed spørs det om ikke iPhone 5 også vil bli den første Apple-telefonen der skjermstørrelsen økes fra de sedvanlige 3,5 tommene.

Fra to til tre store?

Det knyttes også stor spenning til samarbeidet mellom Nokia og Microsoft. Kanskje er det nettopp dette finnene trenger for igjen å kunne erobre markedet, og kanskje er tradisjonsrike Nokia det Microsoft trenger for å få fart på sakene? Dette er definitivt et samarbeid begge parter kan ha godt av.

For det er Android og iOS det handler om om dagen. Senest i forrige uke kommuniserte Android-sjef Andy Rubin at det ble aktivert 700.000 Android-enheter hver eneste dag. Det er svært sterke tall; spesielt med tanke på at markedsandelen bare var på noen skarve prosent for et par år siden.

Fra sidelinjen kommer også HPs WebOS, som de kjøpte av Palm for halvannet år siden. Dog ble selskapets nettbrett, TouchPad, en flopp og ble dumpet i pris ($99) for å selge unna restene. Etter litt frem og tilbake har HP bestemt seg for å gjøre WebOS til åpen kildekode, som kan bli veldig spennende.

For – blant alt jeg så på Mobile World Congress-messa tidligere i år, var det nettopp HP TouchPad som var høydepunktet. Her var det så mange små finurligheter å sette pris på, og operativsystemet var til de grader gjennomtenkt. Flere "nyvinninger" på iOS og Android den siste tiden er ting WebOS var først ute med.

Intel på banen

De har regjert PC-markedet i en årrekke, og Intel har tydelige planer på å gjøre sitt inntog også på mobile plattformer, som vil sette fart på konkurransen.

Positivt er det også at selskapet ikke kun fokuserer på ytelse – i sine presentasjoner gjør de også poeng at deres prosessorer ikke bare er raske, men også strømgjerrige. Kanskje vil vi i løpet av 2012 se telefoner som ikke lades hver dag selv om du bruker dem en del? Det hadde vi i så fall applaudert.

Fokus på tjenester

Men greit nok – selvsagt blir telefonene raskere, de får bedre skjermer og mer krutt under panseret. Det som er vel så spennende, er hva som skjer med tjenestene.

Apple er på hugget om dagen. Med deres iCloud-tjeneste synkroniseres alt i nettskyen. Tar du et bilde med iPhone, kan du se det på iPad sekunder senere. Eller på PC-en. Kontaktdetaljer, notater og app-data lastes opp til nettskyen, og det briljante er at du kan gjenopprette en fullverdig versjon av telefonen din om den blir stjålet og du må kjøpe ny. Ingen vil miste de 700 bildene som ligger lagret på telefonen, og iCloud bare fungerer i bakgrunnen uten at du trenger å løfte en finger.

Et annet eksempel er Samsung, som lar deg bruke mobiltelefonen som fjernkontroll til TV-en, eller se TV-sendingen på telefonen slik at du kan gå på kjøkkenet og få med deg det siste kvarteret. Har du en Samsung-TV vil du derfor få mer utbytte om du også kjøper samme merke på mobiltelefonen.

I 2012 blir det viktig å tilby noe mer enn bare produktet. Apple har en aggressiv pris på iPad 2; et særdeles godt nettbrett, og grunnen til det er at de også har så store inntekter på tjenestene og økosystemet rundt. Kjøpe spill? 30% til Apple. Abonnere på en avis? 30% til Apple. Leie film? 30% til Apple.

Det samme gjelder Amazon og deres nettbrett, Android-baserte Kindle Fire. Her får amerikanerne et nettbrett til $199; vesentlig lavere enn markedslederen fra Apple som koster $499. Amazon kan ta lav pris for selve nettbrettet fordi de også tjener penger på mye av det det brukes til. Bokkjøp, filmleie, musikksalg og en egen App Store for Android. I tillegg til at Amazon.com selger alt mellom himmel og jord, selvsagt.

Gjør Amazon det samme med mobiltelefonen, kan de store Android-produsentene få en tøff motstander, som kan tilby ekstremt lave priser på produktene fordi de høster frukter fra flere trær.

Derfor må produsentene tenke litt ut av boksen på hvordan de kan tjene penger på mer enn selve produktet. Disse inntektene er gull verdt, fordi det er pengene du investerer på slike ting som låser deg til produktet. Har du blåst av to tusen kroner på apps i App Store sitter det ganske langt inne å hoppe over til noe annet.

Kommunikasjon mellom enheter

Hvordan enheter interagerer med hverandre er et annet aspekt. Allerede i 2013 vil mobiltelefonen kunne brukes som billett for å reise kollektivt i Norge, og muligens vil det være mulig flere steder allerede i 2012. Teknologien kalles NFC (Near Field Communication) og vil definitivt bli å finne i flere toppmodeller som kommer det neste året.

Det kan brukes til så mangt. Betaling er én ting, men det er også kjekt å kunne utveksle visittkort bare ved å holde telefonene inntil hverandre, sende over bilder eller andre ting. Det lille klippekortet med hver 10. pizza gratis kan heller være innbakt i telefonen din.

Blir operatørenes forretningsmodell forandret?

Det har etter hvert kommet mange tjenester som lar deg sende gratis tekstmeldinger til andre brukere ved å gjøre dette over Internett. Problemet er imidlertid at langt fra alle bruker slike tjenester, og hvis du må sende noen meldinger i én app og andre i en annen, faller litt av elegansen bort.

Apple har lansert iMessage, som lar alle iOS-brukere sende meldinger gratis til hverandre, helt sømløst fra den samme appen som brukes til å sende SMS. En annen variant er Viber, som lar brukere ringe hverandre gratis over Internett, med langt bedre samtalekvalitet dersom begge befinner seg på et trådløst nettverk.

Slike ting gjør at mobiloperatørene må forbedrede seg på at inntektene fra SMS-meldinger og telefonsamtaler vil synke, og også i dette markedet ser vi at operatørene nå lanserer tilleggstjenester som kinobilletter og andre ting for å trekke kunder. Kanskje ser vi den første operatøren som tilbyr nærmest fri bruk mot at du mottar et tilbud a la Groupon hver dag på SMS?

4G/LTE

Både Telenor og Netcom bygger ut mer moderne mobilnett som vil gi enda raskere datatrafikk. Det vil bli viktigere og viktigere. Vi må være tilgjengelige overalt. Høyere hastighet i mobilnettet går hånd i hånd med salget av bærbare PC-er og nettbrett, for hva er vel en PC i disse dager uten nettilgang?

Om dette blir allemannseie allerede i 2012 vil bli spennende å se.

Patentkrigen

Til slutt – patentkrigen ruller og går. Spesielt er Apple særdeles aktive og saksøker i den ene og andre retningen for brudd på deres patenter. Samsung ble nødt til å holde tilbake sin Galaxy Tab, og senest er det HTC som har fått gjennomgå.

For meg virker det nærmest komisk at det skal gå an å få patent på mange av disse tingene. Patent på Slide to unlock – hvordan skal man ellers gjøre det på en berøringsskjerm? Patent på muligheten for å bytte app mens man sitter i en telefonsamtale – det har da gått an å trykke alt-tab mens man har pratet på Skype på en PC; hva er forskjellen? Patent på at telefonen automatisk lar deg trykke på et telefonnummer eller nettadresse som er nevnt i en SMS – lignende har da et hvert epostprogram gjort i en årrekke?

Her må noen rydde opp.

Hva forventer du av mobilåret 2012? Del gjerne dine tanker i kommentarfeltet under.