Slik blir iPhone en trådløs ruter

Mangler du nettforbindelse på hytta? Dette kan være løsningen du har ventet på.

<B>LØSNINGEN:</B> Apple har ventet lenge med å tillate iPhone-nettdeling, men med siste versjon of operativsystemet iOS er det nå mulig for mange iPhone-eiere - men ikke alle.
LØSNINGEN: Apple har ventet lenge med å tillate iPhone-nettdeling, men med siste versjon of operativsystemet iOS er det nå mulig for mange iPhone-eiere - men ikke alle. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Denne uka slapp Apple den hittil siste oppdateringen av iOS, operativsystemet som brukes på alle selskapets mobile enheter.

Har du en iPhone 4 eller iPod Touch av nyere utgave, eller en iPad, kan du nå nyte godt av blant annet forbedret surfehastighet og støtte for deling av iTunes-biblioteket ditt alle enheter med iOS installert.

Del Internett-forbindelsen

Den hyggeligste nyheten for iPhone 4-eierne var nok likevel muligheten for å bruke iPhonen som en slags mini-ruter, eller delt internett som Apple kaller det. Det betyr blant annet at hvis du skal på hytteferie i påsken til et sted der det ikke finnes internett-tilgang, behøver du ikke få panikk.

Du kan nå bruke 3G-nettet via iPhone, slik at alt fra laptoper og nettbrett kan surfe på nettet via iPhone. Dette forutsetter naturligvis at du ikke besøker så grisgrendte strøk at ikke engang 3G eller Edge-nettet er tilgjengelig - da er du uansett fortapt.

Slik gjør du!

Aktivering av funksjonen er i utgangspunktet enkelt:

HER SKJER MAGIEN: Skru på Delt Internett og du er i gang - forutsatt at mobiloperatøren din støtter nettdeling over 3G-nettet.
HER SKJER MAGIEN: Skru på Delt Internett og du er i gang - forutsatt at mobiloperatøren din støtter nettdeling over 3G-nettet. Vis mer


  • Gå til Innstillinger => Generelt => Nettverk => Delt Internett.
  • Skru funksjonen "på".
  • Vent et lite øyeblikk mens delingsfunksjonen aktiveres. Legg merke til navnet nettverket ditt har fått, og til det automatisk genererte passordet nettverket er beskyttet med (finnes under "Wi-Fi-passord").
  • Sjekker du oversikten over trådløsnett på en bærpar PC eller Mac nå skal du få opp navnet på det nyopprettede nettverket. Da er det bare å koble seg til, og etter at du har skrevet inn passordet fra punktet over er du på nett.

Hvorfor Apple ikke tillater iPhone 3GS-eiere å dele nettforbindelsen vites ikke, men vi kjenner ikke til at det skal ligge tekniske begrensninger i 3GS som gjør slik deling umulig. iPhone 3G-eierne er uansett helt ute i kulda - de får ikke engang oppgradere til iOS 4.3.

Ikke nødvendigvis fritt fram

Inntil fem enheter kan kobles opp mot den delte Internett-forbindelsen, men merk det ikke er sikkert at alle mobiloperatører uten videre støtter nett-deling. Apple skriver på sine nettsider at "(d)elt Internett krever en avtale som støtter deling av internettforbindelsen", så her må du eventuelt kontakt din operatør hvis ikke du får nettdeling til å fungere.

Merk også at du bør ha et mobilabonnement som inkluderer mye datatrafikk, hvis ikke kan surfing via 3G-forbindelsen bli dyrere enn det behøver å bli.

NB! Android-brukerne har hatt denne funksjonaliteten lenge. I denne artikkelen kan du se hvordan du konfigurerer mobilen hvis du bruker Googles operativsystem.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!