Redd for at noen skal stjele Google-kontoen din? Med tostegsverifisering gir Google deg ekstra trygghet.
Redd for at noen skal stjele Google-kontoen din? Med tostegsverifisering gir Google deg ekstra trygghet. Vis mer

Slik blir Gmail sikker som banken

Sikkerhetsfunksjon utnytter mobiltelefonen som ekstra trygghet.

Publisert
Sist oppdatert

Hvis du er en aktiv bruker av Googles tjenester, tipper vi at Google-kontoen din nok er den du aller helst ikke vil at uvedkommende skal få tilgang til. Her har mange lagret gigabytes med epost, noen har valgt å lagre søkehistorikk, bruker kalenderen, docs-applikasjonen (med regneark, tekstbehandling etc.) og mer til.

Allikevel – det skal ikke mer til enn at du sitter på en datamaskin der en keylogger kjører i bakgrunnen, at du ryker på en phishing-svindel eller tabnabbing (der noen lurer deg til å oppgi brukernavn og passord på en side som ser identisk ut) etc., og vips, så kan uvedkommende logge seg inn på din konto.

Det blir vanskeligere dersom du aktiverer 2-step verification; en sikkerhetsmekanisme som også utnytter mobiltelefonen din for ekstra sikkerhet.

SAMLESIDE:

Google

Med Google Authenticator installert på telefonen, får du engangskoder fra Google som brukes som ekstra sikkerhet når du logger deg på Googles tjenester.
Med Google Authenticator installert på telefonen, får du engangskoder fra Google som brukes som ekstra sikkerhet når du logger deg på Googles tjenester. Vis mer


Slik fungerer det

Velger du å aktivere tostegsverifiseringen, vil du motta et engangspassord på telefonen din som du må oppgi når du logger inn på Googles tjenester, altså på samme måte som hos flere norske nettbanker. Dette kan du enten få på SMS eller via en applikasjon som finnes for iOS, Android og Blackberry.

Du trenger ikke å gjøre det hver gang du logger på, for ved å krysse av i en boks kan du autorisere maskinen du sitter på for de neste 30 dagene. Eksterne applikasjoner som måtte ha tilgang til Gmail-kontoen din (f.eks. Outlook) får ikke lenger tilgang til kontoen, men godkjennes av deg ved at du logger på og oppretter et unikt passord pr applikasjon, som deretter legges inn i programmet. Dette trenger du bare å gjøre én gang pr program.

Slik får du Gmail i vanlige epost-program

Google ber deg også skrive ut/lagre et sett med ekstrakoder og ta vare på dem i tilfelle du mister mobiltelefonen din.

Slik aktiverer du tostegsverifisering

Synes du denne ekstra tryggheten er besnærende, går du først til Google 2-step verification-siden og trykker på knappen for å starte oppsettet. Følg instruksene som angis.

Se også Googles hjelpesider for tostegsverifisering.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer