Slik blir familiedeling i iOS8

En av de beste nyhetene for barnefamilier?

<strong>EGEN KONTO:</strong> I neste versjon av iOS kan flere familiemedlemmer dele apper, musikk, filmer og bøker. Foto: ALL OVER PRESS
EGEN KONTO: I neste versjon av iOS kan flere familiemedlemmer dele apper, musikk, filmer og bøker. Foto: ALL OVER PRESSVis mer

Historiene er mange om barn som har blåst av alt for mye penger i app-butikken fordi foreldrene har lastet ned en app og dermed etterlatt seg et tidsvindu der det er fritt frem å kjøpe oppgraderinger i appen.

Som her: 7-åring brukte 10.000 i App Store

Til nå har det vært en utfordring å gi barna en egen iPad eller en annen iOS-enhet. Noen foreldre løser det med å logge seg på enheten med sin brukerkonto og foreta kjøp fra den, mens andre lager en egen konto til barna og fyller på kontoen med gavekort. Det gjør imidlertid at man må kjøpe den samme appen flere ganger dersom flere i familien har lyst på den.

Dessuten sier bruksvilkårene at man må være over 13 år for å ha en egen iTunes-konto.

Les også: Vi har lest iOS-vilkårene

Seks familiemedlemmer på én konto

Forleden dag viste Apple frem noen av nyhetene i iOS 8 og den nye versjonen av OSX, Yosemite. En av de nye funksjonene som kommer når iOS 8 lanseres til høsten er familiedeling, som gjør at man kan knytte inntil seks familiemedlemmer til det samme betalingskortet, selv om de har hver sin Apple-konto.

Apple åpner dessuten opp for at barn under 13 år også kan ha sin egen konto hvis den er knyttet til en slik familiekonto.

Med denne løsningen slipper du å taste inn passordet ditt på barnas enhet. Når de ønsker å laste ned en app, sender de en forespørsel til den voksne, som da får opp et varsel på sin enhet der man kan godta kjøpet eller avvise det.

KAN JEG, MAMMA? Med familiedeling i iOS8 må barna spørre om tillatelse til å laste ned en app, som godkjennes av foreldrene – på deres egen enhet. Foto: APPLE
KAN JEG, MAMMA? Med familiedeling i iOS8 må barna spørre om tillatelse til å laste ned en app, som godkjennes av foreldrene – på deres egen enhet. Foto: APPLE Vis mer


Familiemedlemmene får dessuten tilgang på hverandres kjøp; det være seg bøker, sanger, filmer eller apper. Dog står det at ikke alt vil la seg dele med denne funksjonen, så vi regner med at dette er noe innholdsleverandørene selv må gi tommel opp for.

Les også: Slik får du pengene tilbake i App Store

HVEM ER HVOR? Familefunksjonen kan også vise medlemmene på et kart, med mindre de ønsker å skjule sin posisjon.
HVEM ER HVOR? Familefunksjonen kan også vise medlemmene på et kart, med mindre de ønsker å skjule sin posisjon. Vis mer


Kart, kalender og fotoalbum

I familiefunksjonen finnes også en delt kalender mellom familiemedlemmene, samt muligheten for å dele bilder direkte med de andre i familien, slik at de synkroniseres på tvers av enhetene.

Via Finn venner-funksjonen er det også mulig å se hvor de andre familiemedlemmene befinner seg på et kart, der man også kan skjule posisjonen sin om man driver med noe hemmelig.

Les også: Seint ute? Send en Glympse

Vi kommer selvsagt tilbake med fyldigere dekning av de nye funksjonene når lanseringen nærmer seg over sommerferien.