FUNGERER: Joda, Skype for Windows Phone 7 fungerer. Men den har sine klare svakheter, som ødelegger mye av poenget.  Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
FUNGERER: Joda, Skype for Windows Phone 7 fungerer. Men den har sine klare svakheter, som ødelegger mye av poenget. Foto: Ole Petter Baugerød StokkeVis mer

Skype til Windows Phone 7

Etter en lang, lang ventetid er Skype-appen endelig ferdig.

Siden tidenes morgen har det ikke vært noen Skype-app til Microsofts Windows Phone 7 (WP7).

Da Microsoft kjøpte Skype i 2011 regnet mange med at appen skulle få ekstra fart i seilene, men nei: Hele 2011 ble også Skype-fritt, til tross for at Skype lovet appen i løpet av året.

Skype var noe av det brukerne savnet mest, da vi oppsummerte brukernes største irritasjoner over WP7.

Så, i 2012, skjedd det endelige noe: Skype ga først ut en betaversjon av deres WP7-app i februar. Og nå er den endelig tilgjengelig på vanlig måte, gjennom å søke etter "skype" i Marketplace eller følge denne lenken om du leser dette på mobilen din.

Vi gjorde en lyntest av betaversjonen i februar. Noe kan ha endret seg siden den gang, men de største poengene våre skal være like gyldige i dag. Her er våre inntrykk:

Pent og rent

Skype-appen følger WP7 sitt Metro-design etter alle kunstens regler. Så grensesnittet er godt kjent og enkelt å bruke.

Den første skjermen viser kontaktene dine og logg over din siste aktivitet. Øverst i høyre hjørne har du også en knott som sier fra om noe nytt har skjedd, for eksempel om noen vil legge deg til i kontaktlisten. Å legge til andre i kontaktlisten fra telefonen kan du dog ikke.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dermed kan du enten ringe noen fra kontaktlisten, eller ringe et mobilnummer om du betaler for denne tjenesten. Du kan velge om du vil ringe med bare lyd, eller lyd og video. Du kan også chatte med dem.

PENT: Skype-appen ser fin ut. Men den yter ikke like godt som andre Windows Phone 7-apper.  Foto: Ole Petter baugerød Stokke
PENT: Skype-appen ser fin ut. Men den yter ikke like godt som andre Windows Phone 7-apper. Foto: Ole Petter baugerød Stokke Vis mer


Alt er rent og pent, men dessverre klarer ikke appen å yte like godt som andre WP7-apper. Man er vant med at ting går silkemykt i dette operativsystemet, men Skype lugger som få apper vi tidligere har sett. Synd, da alt ser svært bra ut ellers.

Tregt over 3G

Skype for WP7 støtter anrop med både lyd og bilde. Vi testet videosamtaler med både 3G og Wifi, og opplevde tidvis store problemer med hastigheten over mobilnettet. Noen ganger frøs bildet seg over flere sekunder, og vi fikk opp advarsler om at båndbredden ikke strakk til. Men da vi brukte Wifi gikk det smurt, og det var lite opphold mellom det vi sa og når man hørte det i andre enden. Kvaliteten er ikke super, men grei nok.

Grensesnittet når du prater med noen er også pent, og under videosamtaler kan du velge å kun se bildet av motparten over hele skjermen med deg selv i et lite vindu nederst til høyre.

Man kan velge om man vil bruke kamera i front eller bak, for å enten vise frem deg selv eller noe foran deg. Men for å få skikkelig utbytte av Skype er man avhengig av kameraet foran, noe mange WP7-modeller ikke har. Dagens toppmodell for eksempel; Nokia Lumia 800. Man kan fortsatt ha videosamtale med kameraet bak, men dette blir noe meningsløst i lengden, da de kan se deg, men du ikke kan se dem.

Heldigvis kommer Nokia Lumia 900 nå til Norge, som er Lumia 800 bare enda bedre, blant annet med kamera i fronten.

Ett stort problem

Skype er en tjeneste som på mange måter skal fungere som et alternativ til telefonen. Å ha Skype på nettopp telefonen er derfor en god idé. Men det er en dårlig idé å ikke la appen kjøre i bakgrunnen mens du gjør andre ting.

Du må nemlig befinne deg inne i Skype-appen på telefonen din om noen vil ringe deg. Går du ut av appen, logger du også av Skype. Dermed skal vennene dine ha temmelig flaks om de får svar når de ringer deg. Du får ikke engang beskjed om at vennene dine har sendt deg chatte-meldinger før du aktivt går inn i appen. Hadde appen kjørt i bakgrunnen, kunne den sagt fra at noen ville ha tak i deg uansett hva du drev på med. Slik er det ikke.

Både Android- og iPhone-versjonen av Skype kan nå ligge i bakgrunnen, så det er skuffende at ikke WP7-versjonen støtter dette. Muligens er det Microsoft som må ta skylden, da WP7 er et relativt lukket operativsystem, og utviklerne kan ikke boltre seg på samme måte som for eksempel i Android. Men hvem som skal ta skylden er ikke interessant: Problemet er stort, og må ordnes opp i før Skype på WP7 kan ta av.

På Skype-bloggen blir nettopp dette med Skype i bakgrunnen dratt frem som en av de største manglene ved appen, uten at de sier noe om dette vil bli fikset. Men det er tydelig at Skype også ser på dette som et problem.

Her finner du alltid siste nytt om Windows Phone 7!