Skaperen av PalmPilot lanserer Visor

Mannen som tenkte ut og skapte en av databransjens største suksesser, PalmPilot, utfordrer nå Palm med sin siste nyhet Visor. Stikkordene er mer kapasitet, nye muligheter og lavere pris.

Historien bak PalmPilot er fascinerende. Jeff Hawkins, sønn av en håpløs oppfinner, brukte flere år av sitt liv på å forske på hvordan menneskets hjerne gjenkjenner symboler og mønstre. Etter først nesten å ha kjørt Palm Computing på dynga i 1993 med den uelegante Zoomer, klarte hans lille selskap tre år senere å lansere PalmPilot. PalmPilot ble en sensasjon, og av de ulike modellene er det nå solgt mer enn 2 millioner eksemplarer.

PalmPilots idé er enkel: Det skal være en elektronisk tidsplanlegger og notatblokk som passer godt inn i en hånd, som er så enkel å bruke at den utkonkurrerer papiret (altså notatblokken), og som skal kommunisere effektivt med PCen din.

Nå kommer Visor

Jeff Hawkins forlot for noen tid siden Palm Computing, og sammen med selskapets sjef gjennom flere år startet han Handspring Inc. Handspring vil senere i dag lansere sin Palm-utfordrer som de kaller Visor ("visir", ansiktsbeskyttelse på hjelm).

Sent i går norsk tid ble de aller første bildene publisert – prototypen ser du til høyre. Men allerede for noen dager siden var de viktigste trekkene ved spesifikasjonene kjent. Visor vil komme i tre modeller, hvor den enkleste vil koste US$149 (ca. 1160 kr., men norsk pris blir nok noe høyere enn dette) og den dyreste vil koste US$249 (tilsvarer ca. 1950 kr.).

Den enkleste Visor kommer til å ha 2 MB arbeidsminne, mellommodellen vil også ha 2 MB men bedre kommunikasjonsmuligheter med PCen din. Toppmodellen leveres med spenstige 8 MB (dobbelt av det meste du får i noen PalmPilot), har fulle kommunikasjonsmuligheter med PCen, og inkluderer også et læretui.

PDAene fra Handspring benytter Palm OS 3.1 som operativsystem, og dessuten vil både prosessor, batteri og skjerm være omtrent det samme som du finner i den eksisterende Palm V.

Springboard-moduler

Kanskje den største nyvinningen med Visor blir Springboard-moduler. Dette er enheter som kobles til Visor, og som har plug-and-play egenskaper i tillegg til innbygget batteri.

Springboard-moduler skal dekke mange ulike behov, slik at Visor kan utvides til å bli en MP3-spiller eller en lydopptaker.

Gunstig pris

Men det som skal få folk til å kjøpe en Visor, er verken jordnær bruk av velprøvd teknologi eller teknologiske nyvinninger. Det er pris og økt hastighet.

Visor tegner til å bli klart billigere enn PalmPilotene som er på markedet nå, og som i Norge koster fra ca. 2.500 og opp til 4.500. Dessuten lover Handspring at bedre innvendig arkitektur i Visor skal gjøre den raskere. Hvor mye raskere Visor skal bli, er det foreløpig ingen opplysninger om.

Til Norge?

Handspring er et nytt selskap, og vi har ennå ikke funnet noen norsk importør. Derfor vet vi foreløpig ingenting om eventuell lanseringsdato eller pris i Norge. Dette vil vi komme tilbake med når Visor er lansert, og produktet er på vei til våre breddegrader.