Skann bilder med Unfade-appen for iPhone

Enkelt, kjapt og gode resultater.

<strong>ENKELT:</strong> iOS-appen Unfade lar deg skanne vanlige bilder bare ved å føre kameraet over dem. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN
ENKELT: iOS-appen Unfade lar deg skanne vanlige bilder bare ved å føre kameraet over dem. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mange har fortsatt flere hyllemetre med fotoalbum fra de var yngre hjemme i stua.

Men selv om de som regel er hyggelige å bla i, er de ikke like tilgjengelige som bildene du har på telefonen. Og mens noen bilder har holdt seg godt, har andre bilder falmet.

Telefonen som fotoskanner

Unfade er en ny iPhone-app fra skaperne bak Scanbot; en av de mest populære appene for skanning av dokumenter fra telefonen, og en av våre 13 apper vi installerer med en gang.

ENKEL: Før kameraet over, hold det nærmere om du får beskjed, og vips, så knipser appen bilde automatisk og beskjærer det rundt bildet fjernes (ensfarget bakgrunn anbefales). Foto: PÅL JOAKIM OLSEN
ENKEL: Før kameraet over, hold det nærmere om du får beskjed, og vips, så knipser appen bilde automatisk og beskjærer det rundt bildet fjernes (ensfarget bakgrunn anbefales). Foto: PÅL JOAKIM OLSEN Vis mer


Men der Scanbot er fokusert på dokumenter, blant annet med OCR-funksjon (optical character recognition), der skannet tekst kan søkes i, er Unfade myntet på bilder.

Og som navnet sier, skal appen være i stand til å "avbleke" bilder som har måttet tåle tidens tann.

LES OGSÅ: Gjør mobilen til en dokumentskanner

Duell!

Så – hva passer vel bedre enn å sette Unfade i det blå hjørnet og en vanlig hjemmescanner i det andre og se hvilken av dem som gjør det best?

I det røde hjørnet har vi satt multifunksjonsskriveren Canon MG7150. Den er riktignok et par år gammel, men akkurat skanner-funksjonaliteten har identiske spesifikasjoner med den gjeldende toppmodellen, MG7700.

TEST: Til denne skriveren er blekket billig!

Her er tre bilder skannet med de to løsningene. Canon-skriveren er øverst på alle tre, der vi har valgt fotoskanning med 600dpi:

image: Skann bilder med Unfade-appen for iPhone

Bilde #1:

image: Skann bilder med Unfade-appen for iPhone


image: Skann bilder med Unfade-appen for iPhone

Bilde #2:

image: Skann bilder med Unfade-appen for iPhone


Bilde #3:

image: Skann bilder med Unfade-appen for iPhone


image: Skann bilder med Unfade-appen for iPhone


Ikke store forskjellen

Som du ser er det ikke store forskjeller i kvaliteten på bildene. Unfade-appen har et innebygd fargekorrigeringsverktøy som vi lot være på (standard), og som du ser på det siste bildet har det gitt bildet mindre gulstikk, men dog et større grønnstikk, som ikke nødvendigvis er penere.

Hva angår detaljer i bildet er det heller ikke de dramatiske forskjellene. Under er et 100%-utsnitt fra det midterste bildet:

image: Skann bilder med Unfade-appen for iPhone


Litt mer støy på iPhone-bildet, men allikevel – ikke spesielt svakere hva gjelder detaljnivå.

Kjappere

En fordel med Unfade er også at skanningen går veldig raskt. Du fører kameraet over bildet, og så sørger appen selv for å skille det fra bordet det ligger på og knipser automatisk uten at du trenger å gjøre noe som helst – da er det bare å ta neste bilde, så her kan du brått skanne 5-10 bilder i minuttet om du er kjapp.

Canon-skriveren vår brukte cirka 17 sekunder pr bilde (uten forhåndsvisning). Nå er 600dpi litt i overkant av hva som er nødvendig, så muligens kan man knappe inn noen sekunder ved å justere ned oppløsningen til 300 dpi. Eller legge på flere bilder i slengen og klippe litt på PC-en etterpå.

DPI står for ordens skyld for «dots pr inch», altså punkter pr tomme (2,54cm), og 300dpi ansees som høyt nok for ordentlig fotokvalitet.

Verdt pengene!

Nå er ikke Unfade den billigste appen i App Store, med en prislapp på 55 kroner (kampanjetilbud med 40 prosent rabatt), men om du har en bildesamling du gjerne skulle ha digitalisert, får du knapt gjort det enklere.

Og med god nok kvalitet for de fleste av oss, vil vi våge å påstå.

Unfade for iOS (App Store, 55 kroner)

LES OGSÅ:
Slik legger du inn bildeinformasjon når du skanner bilder
Slik sikkerhetskopierer du alle bildene på mobiltelefonen