Sjøluft og trådløst Internett

Det er ikke bare på kontor og hjemme det kan være nyttig med tilgang til Internett. Hva med rask og trådløs forbindelse på restaurant? Vi har testet dette på Herbern restaurant, som ligger på Aker Brygge i Oslo.

Vi har tidligere påpekt at det beste med ledninger er når man slipper å bruke dem. Finnes det en trådløs løsning, så er vi svært interessert i å finne ut om det er et godt alternativ. Vi har testet dette tidligere i kontor og hjemmemiljø, denne gangen fikk vi anledning til å teste det på restaurant, i et maritimt miljø.

Vellykket test

Sjøluft og trådløst Internett
Sjøluft og trådløst Internett
Sjøluft og trådløst Internett
Sjøluft og trådløst Internett

Denne installasjonen er et prøveprosjekt, nærmest en teknologidemonstrasjon, som er satt opp av Wicom Communication AS og Formus Communication Norway AS.

De har satt opp en trådløs høyhastighets radiolink fra Forskningsparken ved Gaustad ned til et hustak på Aker Brygge. Derfra er det en link videre ned til Herbern restaurant, siden det er nødvendig med fri sikt for denne type høyhastighets overføring, som kjører på hele 155 Mbps.

Inne i en av bygningene på restauranten sitter det bokser som viderekobler denne linken til den lokale IP-sonen, som befinner seg i og rundt restauranten. Dette dekkes av to små antenner som sitter oppe på husveggen.

Det fine med alt dette er at det virker!

Vi fikk ikke anledning til å komme på den offisielle demonstrasjonen, men dro ned på eget initiativ dagen etter. Vi tok med oss vår egen bærbare Dell Latitude, og PC-kort for trådløse nettverk fra Compaq, som vi har testet tidligere i en annen sammenheng.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Når vi slo på maskinen fikk vi umiddelbart kontakt med det trådløse kommunikasjonsnettet. Etter å ha justert litt på konfigurasjonen av PCen, med ny sone-ID osv. fikk vi også kontakt med IP-sonen ved å starte nettleseren. Så var det bare å logge oss på ved hjelp av brukernavnet og passordet vi hadde fått oppgitt.

Så var vi på Internett, med 11 Mbit forbindelse!

Hotspot - trådløs IP-sone - et alternativ?

I motsetning til generelle "heldekkende" løsninger som UMTS, kan det allerede i dag opprettes lokale soner med trådløs internettilgang, der hvor det er behov. Hoteller, messelokaler, flyplasser og jernbanestasjoner er steder hvor det er langt mer praktisk med trådløse løsninger enn å legge kabel.

Å legge nettverk til et stort antall rom i et hotell er svært kostbart, her vil en trådløs løsning med basestasjoner være et overlegent alternativ, både med tanke på investeringer til installasjon og driftskostnader.

De løsningene vi har sett, med egne rom hvor det er PCer bygget inn i blanke mahognimøbler, kan ikke måle seg med muligheten for å bruke egen bærbar PC og tilby rask trådløs forbindelse.

Dessuten kan neppe kostnadene sammenlignes. Det blir spennende å se hvilken hotellkjede som får ut fingeren først…

På flyplasser osv sier det seg selv at det bare er et trådløst alternativ som er relevant.

Teknikken er allerede utprøvd både i private og offentlige virksomheter, både i Norge og i utlandet. I Finland er det allerede installert flere offentlige IP-soner.