BZZZT!: Dekselet sender ut et elektrosjokk som skal skremme bort en eventuell angriper.  Foto: YELLOWJACKET.COM
BZZZT!: Dekselet sender ut et elektrosjokk som skal skremme bort en eventuell angriper. Foto: YELLOWJACKET.COMVis mer

Sjokkerende mobildeksel

Deksel til iPhone med innebygd selvforsvarsmiddel.

Deksler til iPhone finnes i en rekke ulike varianter, men noen deksler har større sjokkeffekt enn andre. Yellow Jacket Case er ikke bare laget for å beskytte telefonen, men også eieren. Dekselet kommer nemlig utstyrt med en såkalt «stun gun».

Les også: Ti kule iPhone-deksler

Elektrosjokkvåpen

En «stun gun» er en type elektrosjokkvåpen som gir et ikke-dødelig elektrisk støt for å midlertidig sette en eventuell angriper ut av spill. I motsetning til en såkalt «taser» som avgir et elektrisk støt på lang avstand, er en «stun gun» et kontaktvåpen som må være i berøring med angriperen for å gi effekt

Smarttelefonen som selvforsvarsmiddel

Ideen bak Yellow Jacket Case er at smarttelefonen er noe de fleste av oss har med oss overalt, oppbevarer lett tilgjengelig, og at den derfor er et ypperlig utgangspunkt for et selvforsvarsmiddel.

Yellow Jacket Case er utstyrt med to strømgivende elektroder som avgir 650.000-950.000 volt og som vil forårsake «medium til sterk smerte», avhengig av hvor mange sekunder du rekker å holde dekselet mot huden til en eventuell angriper.

Ifølge produsenten skal ikke støtet gjøre skade, men påføre tilstrekkelig smerte til å avskrekke en eventuell overfallsperson slik at man rekker å komme seg i sikkerhet. Som du ser lenger ned, er det imidlertid høyst delte oppfatninger om dette er så ufarlig som produsentene hevder.

Artikkelen fortsetter under annonsen

EKSTRABATTERI: Dekselet har et innebygd batteri som lader telefonen når elektrosjokkfunksjonen er avslått. Foto: YELLOWJACKETCASE.COM
GIR STØT: Yellow Jacket Case er utstyrt med to elektroder som avgir 650.000-950.000 volt. Foto: YELLOWJACKET.COM
SIKKERHETSHETTE: Yellow Jacket Case er utstyrt med en beskyttende hette som må vippes unna for å bruke sjokkfunksjonen. Foto: YELLOWJACKETCASE.COM
IPHONE 5/5S: Dekselet for iPhone 5/5S som kommer på markedet i mars 2014 avgir 950.000 Volt. Foto: YELLOWJACKETCASE.COM
IPHONE 4/4S: Dekselet for iPhone 4/4S som avgir 650.000 Volt ble lansert i 2013. Foto: YELLOWJACKETCASE.COM
KNÆSJGUL: Yellow Jacket Case leveres i en rekke ulike farger. Foto: YELLOWJACKETCASE.COM
IKKE TILLATT: Elektrosjokkvåpen er forbudt i Norge og flere andre land. Foto: YELLOWJACKETCASE.COM
«SE, ET ELEKTROSJOKKVÅPEN»: Dekselet passer heller dårlig for barn. Foto: YELLOWJACKET.COM


Ikke leketøy

De som har prøvd dekselet bekrefter i hvert fall at det svir skikkelig:

Ett kort støt gir en sviende smerte, mens ett støt opp til 5 sekunder kan lamme muskelfuksjoner og eventuelt zappe en eventuell angriper i bakken.

Selv om Yellow Jacket er langt svakere enn mange andre elektrosjokkvåpen, er det altså ikke noe leketøy.

Dekselet er dog utstyrt med flere sikkerhetsmekanismer som skal beskytte mot å utløse sjokkfunksjonen ved et uhell. For å aktivere elektrodene må man først vippe bort sikkerhetshetten og deretter trykke inn knappen på siden av dekselet.

Innebygd reservebatteri

Det kraftige dekselet beskytter også telefonen mot skader og riper. Dekselet har i tillegg en innebygd lader som gir ekstra batteritid, og som kan aktiveres når elektrosjokk-funksjonen ikke er i bruk.

Les også: Dette mobildekselet har 22 verktøy

Ny versjon for iPhone 5/5S

Yellow Jacket har tidligere laget et elektrosjokk-deksel for iPhone 4/4S, og i mars kommer også et deksel for iPhone 5/5S med en del oppdateringer. Blant annet kan man nå koble av selve elektrosjokkvåpenet fra resten av dekselet, og det nye dekselet avgir 950.000 Volt, mot 650.000 Volt på den tidligere versjonen.

Yellow Jacket lanserer også et deksel for Samsung Galaxy S4 sommeren 2014.

Forbudt i Norge

Et relevant spørsmål er naturligvis om man vil føle seg tryggere med et elektrosjokkvåpen i lomma, og hvorvidt det er sannsynlig at man rekker å dra opp telefonen, skru på knappen på siden av dekselet, vippe av beskyttelseshetten og «poke» vedkommende med den hvis man plutselig blir angrepet.

Det behøver du imidlertid ikke å gruble for mye over:

På lik linje med pepperspray og andre selvforvarsmidler er det nemlig uansett forbudt å erhverve, eie eller selge elektrosjokkvåpen i Norge.

Kanskje ikke så rart, siden 500 personer etter sigende har dødd som en direkte eller indirekte følge av politiets bruk av elektrosjokkvåpen i USA siden 2001.

I USA, hvor elektrosjokkvåpen er lovlig i 42 av 50 stater, koster dekselet fra 99–149 dollar.

Les også: Belkin med legodeksel for iPhone