<B>START THE ENGINES:</B> Nå kan iPhone-Siri også starte biler - og litt til. Foto: Colourbox/montasje
START THE ENGINES: Nå kan iPhone-Siri også starte biler - og litt til. Foto: Colourbox/montasjeVis mer

Siri tar kontrollen over bilen

Apples iPhone har fått enda et morsomt bruksområde.

Apple har gjort et visst poeng av at Siri, den snakkesalige assistenten som følger med nye iPhone 4S-telefonene, foreløpig bare befinner seg i en såkalt beta-fase. Det vil i prinsippet si at den ikke regnes som ferdig, og at Apple samler inn tilbakemeldinger fra 4S-brukerne for å gjøre den ferdige versjonen enda litt bedre.

Det betyr ikke at kreative sjeler allerede er i ferd med å gjøre morsomme ting sammen med Siri (neida, ikke slike morsomme ting).

Start og stopp fra mob

En slik sjel er Brandon Fiquett. Han har laget en fin liten Siri-vri, som gjør at han kan starte og stoppe bilen rett fra iPhone 4S.

Det er ikke noen nytt at biler kan fjernstyres på denne måten, men Brandon har kombinert en bil med start- og stoppteknologi fra selskapet Viper, en Siri-server utviklet utenfor Apples fire dører kalt "Siri Proxy", et tilleggsprogram utviklet med Siri Proxy som gjør at Siri kan forholde seg til nesten et hvilket som helst script, og et php-script Fiquett selv har utviklet - alt for å gjøre det like enkelt å starte og stoppe bilen som det er å si "start bilen" og "stopp bilen".

Og lås og lukk

Det er også mulig å låse opp og igjen bilen ved hjelp av dette trikset, og Brandon har til og med folkeliggjort Siri-tillegget sitt slik at en kan si gatesmarte ting som "pop my trunk" for å åpne bagasjeromsluka.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Informasjonsflyten er som følger: Først snakker du til iPhone-Siri, så sendes kommandoen videre til en server hos allerede nevnte Viper, før den via mobilteknologi ender opp hos en mobilsignal-mottaker montert i bilen. I tillegg sendes en statusoppdatering videre til standard-fjernkontrollen som følger med Viper-systemet, slik at den til enhver tid vet om for eksempel bilen er i gang, eller om låsen er åpen.

Hvorvidt dette utgjør en sikkerhetsrisiko for bileieren, og, hvis denne teknologien brer om seg, hvorvidt forsikringsselskapet ditt vil ha et ord med i laget hvis du bestemmer deg for å bruke den, gjenstår å se. Det er etterhvert ikke grenser for hva en har liggende av sensitiv informasjon på mobiltelefonen, og blir den stjålet sitter kanskje tyven også på nøkkelen til bilen din - selv om den fysisk sett henger igjen på nøkkelhengeren i entréen.

Du kan se Brandon Fiquetts smarte Siri-triks i denne videoen: