Sikre telefonen før 17. mai

Også lommetyvene setter ekstra pris på nasjonaldagen vår.

<strong>HVA OM ...?</strong> Blir telefonen din stjålet, kan du minimere skaden dersom du er forberedt. Foto: ALL OVER PRESS
HVA OM ...? Blir telefonen din stjålet, kan du minimere skaden dersom du er forberedt. Foto: ALL OVER PRESS Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sjelden er det så mye folk ute i gatene som på 17. mai. Det gjelder også lommetyver, og på denne tiden i fjor uttalte politiet i Oslo at 17. mai er den dagen i året det blir anmeldt flest tyverier.

Å miste mobiltelefonen sin er surt. Ikke bare koster den noen tusen kroner, men for mange vil selve innholdet på telefonen være vel så mye verdt som telefonen selv – i hvert fall om man ikke har en sikkerhetskopi. Da kan mange gode minner være tapt for alltid.

Dette bør du gjøre

Derfor anbefaler vi at du gjør to ting før du trer deg inn i bunaden i år: Ta en sikkerhetskopi av dataene som ligger der, og sørg for å beskytte telefonen med en lås, slik at det ikke er fritt frem for den som eventuelt klarer å snappe telefonen fra veska di.

Avhengig av hvilken telefon du har er fremgangsmåten selvsagt noe ulik. Vi deler derfor artikkelen opp i tre hovedavsnitt: Sikkerhetskopiering, sikring av telefonen og hva du gjør dersom telefonen er borte. Disse er igjen delt opp i avsnitt for iPhone, Android og Windows Phone.

Sikkerhetskopiering

Når det gjelder sikkerhetskopiering har du to muligheter. Enten lager du en sikkerhetskopi på PC-en hjemme, eller bruker en skytjeneste slik at sikkerhetskopien er lagret i nettskyen. Du må selvsagt gjerne velge begge.

Sikkerhetskopiering – iPhone:
For å lage en sikkerhetskopi på PC/Mac-en hjemme, kobler du telefonen til USB-kabelen og starter iTunes (hvis ikke det starter av seg selv). Dernest dukker telefonen opp i øvre del av skjermbildet. Trykk på telefonnavnet og velg «Sikkerhetskopiér»:

GJØR DET NÅ: I iTunes trykker du først på telefonnavnet og deretter «sikkerhetskopiér nå» for å lage en kopi på datamaskinen. Husk at du bør ha godt med ledig plass.
GJØR DET NÅ: I iTunes trykker du først på telefonnavnet og deretter «sikkerhetskopiér nå» for å lage en kopi på datamaskinen. Husk at du bør ha godt med ledig plass. Vis mer


Avhengig av hvor mye du har lagret på telefonen kan dette ta litt tid, men det tilgir du nok hvis du plutselig står der uten telefon på 17. mai. Da kan du nemlig anskaffe deg en ny iPhone, koble den til iTunes og gjenopprette dataene fra sikkerhetskopien.

SLIK GJØR DU: iCloud administreres på telefonen via innstillinger=>iCloud
SLIK GJØR DU: iCloud administreres på telefonen via innstillinger=>iCloud Vis mer


Vil du heller bruke iCloud (noe mange allerede gjør) må du påse at du har aktivert iCloud-tjenesten på telefonen. Merk at iCloud gir deg 5GB gratis lagringsplass, så om du har veldig mange bilder og videoer, kan det være at du blir nødt til å betale for mer.

iCloud administrerer du via innstillinger=>iCloud på telefonen. Der kan du velge hva du vil ta sikkerhetekopi av i nettskyen – påse for eksempel at bilder er på, og at dokumenter og data (som inkluderer SMS) er på.

Via menyen «lagring og kopiering» kan du se hvor mye plass du har tilgjengelig og eventuelt utvide med mer. Trykker du på «administrer lagring», kan du detaljstyre hva du lagrer i Apples nettsky; også fra eventuelle andre iOS-enheter du eier.

Sikkerhetskopieringen skjer automatisk når du er koblet på et trådløst nettverk, har koblet i lader og skjermen slukket, men du kan også tvinge enheten til å sikkerhetskopiere ved å trykke på «sikkerhetskopier nå» i samme meny.

PS! For å sikkerhetskopiere bilder finnes det flere løsninger enn iCloud. Blant annet har både Dropbox, OneDrive og Google+ innbakt støtte for automatisk å sikkerhetskopiere bildene; sistnevnte tilbyr ubegrenset lagringsplass dersom du klarer deg med oppløsning på cirka tre megapiksler. De nevnte tjenestene kan imidlertid ikke sikkerhetskopiere tekstmeldingene dine, for eksempel.

Sikkerhetskopiering – Android:
For å sikkerhetskopiere en Android-telefon til PC-en finnes det ikke noe standard program, selv om enkelte produsenter har egne programmer, for eksempel Kies-programvaren som følger med Samsung-telefoner. Da kobler du telefonen til PC-en, starter programmet og følger instruksjonene (varierer med produsent).

Du kan også kopiere filer akkurat som du gjør fra en minnepinne eller ekstern harddisk. Når du kobler telefonen til en PC, vises et varsel i varselmenyen (den du trekker ned fra toppen av skjermen). Trykker du på det, kan du velge å koble til telefonen som en medieenhet (som regel standard).

HVOR ER BILDENE: Du finner bilder i DCIM-mappen på telefonminnet. På filoverføringsappen på Mac, kan du trykke på "card" dersom du har minnekort i telefonen.
HVOR ER BILDENE: Du finner bilder i DCIM-mappen på telefonminnet. På filoverføringsappen på Mac, kan du trykke på "card" dersom du har minnekort i telefonen. Vis mer


Har du Windows dukker da telefonen opp som en egen stasjon i utforskeren, mens du på Mac trenger programmet Android file transfer. Bilder finner du i DCIM-mappen. Har du utvidet telefonen med et minnekort, kan det være lurt å sjekke begge stasjonene – som regel kan du velge i kameraappen om du vil lagre bilder og video på internminnet eller på minnekortet.

Det var bilder og video – for å ta backup av SMS-er, finnes det et utall apper – eksempelvis SMS Backup & Restore, som er gratis og tar backup av alle SMS-er enten til minnekortet, via epost, Dropbox eller Google Disk. Vil du absolutt ha dem på PC-en hjemme, kan du med andre ord ta backup til minnekortet og deretter overføre til PC som forklart i forrige avsnitt.

Kontakter, kalender og den slags tas automatisk vare på av Google fra før.

Du kan også sikkerhetskopiere til nettskyen. Google har innbakt støtte for dette og gir deg 15GB gratis lagringsplass som du kan bruke som du vil, mens en oppgradering til 100GB koster deg to dollar i måneden.

Funksjonen finner du i Google+-appen, som sannsynligvis ligger på telefonen din allerede. Via innstillingene kan du aktivere «Autolagring», og der kan du velge om du vil sikkerhetskopiere bildene i full størrelse (spiser av lagringsplassen din), eller med begrenset oppløsning (cirka tre megapiksler) der du får ubegrenset lagringsplass.

Det finnes også andre aktører som gir deg automatisk backup til nettskyen, som for eksempel Dropbox, Flickr og OneDrive fra Microsoft.

Sikkerhetskopiering – Windows Phone
På Windows Phone kan du bruke Windows Phone-appen for Windows eller Mac for å sikkerhetskopiere telefonen din til PC-en. Da er det bare å starte programmet, koble til telefonen og følge instruksene.

OVERSIKTELIG: Windows Phone-appen lar deg overføre bilder, video og musikk til og fra telefonen. Foto: MICROSOFT
OVERSIKTELIG: Windows Phone-appen lar deg overføre bilder, video og musikk til og fra telefonen. Foto: MICROSOFT Vis mer


Windows Phone har også innbakt støtte for backup til OneDrive, som du finner under innstillinger=>programmer=>foto og kamera. For å få bilder/video i full størrelse, krever telefonen at du er koblet til et trådløst nettverk for å laste opp. Under innstillinger=>backup finner du også et eget menyvalg for meldinger, som du også kan aktivere slik at meldinger blir sikkerhetskopiert automatisk.

OneDrive gir deg 7GB gratis lagringsplass og 3GB ekstra om du aktiverer automatisk opplasting av bilder. 50GB ekstra vil koste deg 147 kroner i året.

Lås telefonen!

Sånn, da er kriseplanen i boks. Blir telefonen din stjålet, kan du i hvert fall gjenopprette bilder og meldinger på en annen telefon slik at minner ikke går tapt.

Men – vi vil vel ikke at tyven skal kunne bla igjennom alle bildene og meldingene, opptre som deg på Facebook, lese all epost og potensielt stjele identiteten din?

Velger du mønster som låsmekanisme på Android-telefoner, må du tegne a la dette for å låse den opp igjen.
Velger du mønster som låsmekanisme på Android-telefoner, må du tegne a la dette for å låse den opp igjen. Vis mer


Nei. Og derfor låser vi telefonen. Og har du sett – vi har allerede en guide på Dinside til hvordan du låser iPhone og Android-telefoner (ctrl-klikk for å åpne i ny fane). Jeg har lest den igjennom, og selv om den er tre år gammel er den fortsatt gyldig; det eneste er at Apple har flyttet menyvalget ut av generelt-menyen siden den gang, slik at du først går på innstillinger og kode.

En liten ting, dog: Selv om det er enklere med en PIN-kode enn et passord (der du må skrive med et tastatur), er det mindre sikkert – en dreven tyv kan låse opp en telefon med PIN-kode på ganske kort tid, noe jeg selv har fått demonstrert her på jobben. Kanskje du akkurat på 17. mai derfor vil sikre deg litt ekstra og velge et passord i stedet. Husk at du på de fleste telefoner nå til dags kan fiske telefonen opp fra lomma og starte kameraet direkte fra låsskjermen uansett, så øyeblikket kan du fange like raskt.

Lås telefonen - Windows Phone
På Windows Phone går du til innstillinger og låseskjerm. Derfra kan du definere en PIN-kode for å låse opp telefonen.

Men hva hvis den blir stjålet?

OK. Vi har en sikkerhetskopi, og vi har låst telefonen så innholdet på den er utilgjengelig for tyven. Hva gjør vi så når vi oppdager at den er borte?

Har du lyst til å ta opp jakten kan du alltids prøve å finne ut hvor den befinner seg, og det kan også være kjekt å slette den fullstendig hvis du tviler på at du noen gang kommer til å få den igjen.

Der kommer følgende tjenester inn i bildet:

Finn min iPhone
Apples tjeneste for å finne telefonen aktiverer du via innstillinger=>icloud, via menyvalget «Finn iPhone». Dette må du altså sørge for ha aktivert på forhånd.

FINN DEN: Via Apples «Finn iPhone»-tjeneste kan du se telefonen på et kart, få den til å ringe, låse og slette innholdet.
FINN DEN: Via Apples «Finn iPhone»-tjeneste kan du se telefonen på et kart, få den til å ringe, låse og slette innholdet. Vis mer


Blir telefonen borte, kan du da logge deg på www.icloud.com (www er nødvendig!) fra en PC eller en annen mobiltelefon for å spore og eventuelt låse den.

Gjør du det fra en annen iPhone, finner du en lenke der til å laste ned Finn iPhone-appen, som først må installeres. Gjør du det fra en Android-telefon må du imidlertid åpne www.icloud.com i Chrome og velge «Be om skrivebordsversjon» fra innstillingsmenyen (eller en annen nettleser som støtter tilsvarende funksjonalitet).

Trykk så på «Finn iPhone»-knappen, og så får du opp et kart der du kan spore enheten. Trykk på den for å få den til å ringe, sette den i «mistet»-modus eller slette innholdet på den. Mistet-modusen kan være kjekk der det vises en melding på skjermen om at telefonen er mistet, og der du kan definere ett telefonnummer finneren får lov til å ringe. Det er jo ikke sikkert at den har blitt stjålet, tross alt.

SLETT: Android-telefoner kan spores, låses og slettes via Enhetsbehandling-tjenesten.
SLETT: Android-telefoner kan spores, låses og slettes via Enhetsbehandling-tjenesten. Vis mer


Android enhetsbehandling
Android har også tilsvarende innebygd. Løsningen heter Android enhetsbehandling og kan brukes for å spore telefonen og få den til å ringe. Tjenesten kan også låse telefonen og slette innholdet på den, men for å gjøre det, må du først aktivere det på telefonen.

Logg på tjenesten via forrige lenke, velg telefonen og trykk «konfigurer lås og tøm» og «send». Da spretter det opp et varsel på telefonen din som du trykker på, og så godtar du at Google-tjenesten kan låse og slette telefonen din. Dette må du altså gjøre før den blir stjålet.

Er telefonen borte kan du da logge på tjenesten via en PC eller (kanskje mer sannsynlig) en annen mobiltelefon og se telefonen din på et kart – dersom den fortsatt er slått på, vel å merke. Du kan uansett sende slettekommandoen, som da vil utføres når den kobler seg på nett igjen.

Et lite PS! til ekstra avanserte: Dersom du bruker tofaktorautentisering på Google-kontoen din, bør du sørge for å ha definert telefonnummeret til en av de du skal være sammen med på 17. mai som sekundærnummer, siden autentiseringsappen da sannsynligvis ligger på den forsvunne telefonen. Da kan du logge på fra en annen enhet ved å motta en kode på SMS til det aktuelle nummeret.

Finn Windows Phone
Vi har allerede en artikkel om hvordan du finner en mistet Windows Phone, så da sparer vi noen tegn her.

Sperr SIM-kortet

Er telefonen mistet eller stjålet, gjør du også lurt i å sperre SIM-kortet slik at det ikke lenger kan brukes på din regning. Da må du ringe operatøren din fra en annen telefon og oppgi telefonnummeret ditt.

Du bør selvsagt også anmelde tyveriet, noe som også er nødvendig for å kunne få tilbake penger på reiseforsikringen.

Du kan også forhindre at telefonen kan bli brukt i mobilnettet igjen. Det gjøres via et sentralt register i Irland og er knyttet til det unike nummeret per telefon, som kalles IMEI-nummeret. Det står sannsynligvis trykket på esken du fikk den i, men det kan også vises på skjermen om du «ringer» *#06#. Operatøren vil selvsagt være behjelpelig med å finne dette for deg uansett, men vil du ha fortgang i saken kan du selvsagt notere deg det på forhånd.

Les også: Slik lager du unike passord for alle nettsteder