Sikre mobilen mot tyveri

Ferieturer er vi så gla' i. Det er lommetyvene også.

Et lite uoppmerksomt øyeblikk, og telefonen er i tyvens hender.
Et lite uoppmerksomt øyeblikk, og telefonen er i tyvens hender. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det forsvinner garantert en del mobiltelefoner i ferien – enten fordi folk er glemsomme, uheldige eller blir utsatt for tyveri. I følge P4 har antallet lommetyverier økt med 40% hittil i år, og ferien er en av de verste periodene.

Samtidig selges det smarttelefoner som aldri før, og de innholder mye privat – bilder og videoklipp, SMS-meldinger, eposter og mer. Ting du muligens ikke vil at andre skal snoke i, og kanskje enda viktigere – ting du ikke vil miste. Faktisk drister vi oss å påstå at det for de fleste vil være verre å miste dataene på telefonen enn telefonen i seg selv.

Men, setter du av en halvtimes tid kan du i det minste ta noen enkle grep for å ruste deg litt bedre mot eventuelle lommetyver. I denne artikkelen gir vi deg noen tips, enten du har iPhone eller Android, men prinsippene kan også brukes på andre mobilplattformer.

Sikre iPhone

Har du iPhone, finner du noen tips i dette avsnittet, mens Android-brukere kan hoppet til Android-avsnittet.

Høyreklikk på telefonen i iTunes og velg sikkerhetskopier for å ta en sikkerhetskopi av all data på telefonen.
Høyreklikk på telefonen i iTunes og velg sikkerhetskopier for å ta en sikkerhetskopi av all data på telefonen. Vis mer


Sikkerhetskopi av data
Vil du være føre var, tar du en sikkerhetskopi av telefonen før du drar på ferie. Dette gjøres via iTunes ved å koble til telefonen, høyreklikke på navnet i venstre marg og velge sikkerhetskopiér.

Avhengig av hvor mye data som ligger på telefonen vil også tiden det tar variere, men det sørger for å kopiere over alt du har av personlig innhold på telefonen slik at det kan kopieres tilbake til en eventuell ny telefon dersom du skulle være så uheldig å miste den du har nå. Sørg samtidig for at du oppgraderer til siste versjon av iOS (du får beskjed om du ikke har det), siden eldre versjoner av iOS kan ha svakheter.

image: Sikre mobilen mot tyveri


Beskytt med kode
Du bør også beskytte telefonen din med en kode, noe du gjør ved å gå til innstillinger=>generelt=>kodelås. Her kan du angi en kode som kreves for å låse opp telefonen, og du kan selv velge hvorvidt den skal være enkel (firesifret) eller mer avansert, der du bruker et passord for å låse opp telefonen.

Under valget krev kode, kan du også angi hvorvidt du vil at telefonen alltid skal spørre etter kode når du slår den på, eller om du vil angi et tidsrom etter du har slått den av der telefonen bare kan slås på uten kode. Vi anbefaler deg ikke å sette denne til mer enn ett minutt, som vil kombinere sikkerhet og brukervennlighet på en relativt god måte, selv om "øyeblikklig" selvsagt er det beste med tanke på sikkerhet og kanskje noe du vil ha aktivert på 17. mai.

Nederst kan du også angi hvorvidt data på telefonen skal slettes dersom noen oppgir feil kode ti ganger. Har du en fersk sikkerhetskopi vil du kanskje aktivere dette også.

Under innstillinger=>generelt kan du også angi et tidsrom for autolås. Dette er da tiden det tar fra du legger fra deg telefonen (uten å låse den) til telefonen låser seg selv. Også her kan det være greit å sette verdien til ett minutt.

Beskytt SIM-kortet
Dersom du ikke har en kodesperre på selve SIM-kortet, kan uvedkommende lett putte kortet i en annen telefon og bruke ditt telefonabonnement å ringe med. Dette kan du aktivere under innstillinger=>telefon.

Med Apples \\"Finn min iPhone\\"-tjeneste kan du spore telefonen og også fjernslette den via en nettside.
Med Apples \\"Finn min iPhone\\"-tjeneste kan du spore telefonen og også fjernslette den via en nettside. Vis mer


Slett posisjonshistorikk
Planer om å være borte lenge? I så fall er det kjekt å vite at telefonen lagrer hvor den har vært. En teknisk avansert tyv kan derfor stjele telefonen, koble den til en PC og se et kart over hvor den har vært, der det også er lett å sannsynliggjøre hvor du bor og hvor du jobber. Har du oppdatert til siste versjon av iOS, kan du slette denne loggen ved å slå av stedstjenester. Dette gjør du under innstillinger=>stjedstjenester (vi skal innrømme at dette kanskje er noe drastisk, men ...).

Fjernstyr telefonen
Apples nettjenste "Find my phone", eller "Finn min iPhone" som den heter på norsk, kan også være veldig kjekk å få på plass i forkant. Via denne tjenesten kan du se telefonen din på et kart, sende melding til den, få den til å ringe høyt eller fjernlåse/fjernslette den fra en nettleser.

Les mer om hvordan du aktiverer Finn min iPhone.

Sikre Android-telefonen

På Android finnes det er rikt utvalg av sikkerhetsapplikasjoner, og avhengig av hvilken produsent som har laget telefonen din, kan det også være at produsenten har bakt inn egne sikkerhetsmekanismer.

Sikkerhetskopi av data
Det finnes flere måter å kopiere ut innholdet på telefonen din på. Kontaktene blir automatisk knyttet til Google-kontoen på telefonen, så de er alltids bevart hos Google.

SMS-er kan du også ta backup av. Det er selvsagt lite poeng å ta backup til SD-kortet siden det i de aller fleste tilfeller vil stå i telefonen om det blir stjålet, men eksempelvis kan GoSMS Pro ta backup av SMS-ene dine og sende dem i en fil pr epost, som senere kan brukes for å gjenopprette dem.

Les mer om GoSMS Pro og andre SMS-applikasjoner. En annen løsning er SMS Backup.

Sikkerhetskopi av bilder
Dette fikser du enklest ved å koble telefonen til en PC og kopiere ut bildene. De fleste telefoner spør deg når du kobler telefonen til en PC om hva du vil gjøre – velger du USB masselagring, vil telefonen dukke opp som en vanlig minneplugg i operativsystemet, og så kan du bare kopiere bildefilene inn på "vanlig" måte. De befinner seg stort sett i /DCIM/-mappen, men sjekk også etter mapper som heter photos, pictures, images etc., i tillegg til navn på applikasjoner, som for eksempel FxCamera.

Fem fine fotoapplikasjoner til Android

Hos noen produsenter følger det også med programvare som lar deg sikkerhetskopiere innholdet på mobiltelefonen.

En av mulighetene når du vil låse en Android-telefon er å bruke et opplåsingsmønster der du drar tegner et forhåndsdefinert mønster med fingeren for å låse opp.
En av mulighetene når du vil låse en Android-telefon er å bruke et opplåsingsmønster der du drar tegner et forhåndsdefinert mønster med fingeren for å låse opp. Vis mer


Beskytt telefonen med kode
Sørg også for å beskytte telefonen med en PIN-kode, passord eller sikkerhetsmønster. Dette gjør du ved å gå inn i innstillinger-applikasjonen (enten via applikasjonsmenyen eller ved å trykke på menyknappen og deretter innstillinger fra hjemmeskjermen). Under valget "plassering og sikkerhet" finner du det aktuelle menyvalget, som lar deg sette PIN-kode, passord eller opplåsingsmønster.

Beskytt SIM-kortet
Fra samme meny kan du også sette PIN-kode på SIM-kortet som vil beskytte selve SIM-kortet slik at det ikke kan puttes i en annen telefon og brukes.

image: Sikre mobilen mot tyveri


Fjernstyr telefonen
Det finnes opptil flere applikasjoner som lar deg fjernlåse/slette en telefon, se hvor den befinner seg etc. En av de mest kjente er WaveSecure, som også har en backupløsning der bilder og annet innhold sikkerhetskopieres til deres tjenere på nettet, og som senere kan gjenopprettes fra en annen telefon. I tillegg har programmet beskyttelsesmekanismer slik at telefonen kan låse seg dersom man putter i et annet SIM-kort, og det er mulig å se posisjonen og fjernslette telefonen fra et webgrensesnitt. Løsningen koster $20 i året, men det er gratis å prøve 7 dager.

En annen løsning er PhoneLocator Pro med mye av den samme funksjonaliteten, der du også kan sende spesielle kodeord pr SMS til telefonen slik at den svarer med koordinater, sletter alt innholdet, ringer høyt etc. Denne koster bare 16 kroner som en engangssum. Har du tatt en solid sikkerhetskopi kan du med andre ord være raskt på pletten når du merker at telefonen din er stjålet og sende et spesielt kodeord til ditt eget nummer fra en annen telefon.

Datasikkerhetsselskapet EuroSecure har også nylig sluppet en betautgave av sin sikkerhetspakke for Android, som også gir deg beskyttelse mot ondsinnede apps, og som også lar deg fjernslette telefonen via en SMS-kommando. Denne er foreløpig gratis, men er altså i beta-versjon som betyr at den ikke nødvendigvis fungerer 100%.

Mobilsikkerhet

Har du gjort sikkerhetstiltak på mobiltelefonen din? (Avsluttet)
Ja, den er godt beskyttet(45%)
Nei, min telefon blir neppe stjålet.(25%)
Jeg tar sikkerhetskopier i blant, men har ikke sikret telefonen nevneverdig.(19%)
Ikke ennå, men nå skal jeg jaggu meg gjøre det(12%)
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.

Plan B

Vi må også nevne applikasjonen Plan B, som i det minste lar deg finne ut hvor telefonen din er selv om den allerede er blitt borte og du ikke har tatt spesielle forholdsregler. Du foretar installasjonen direkte fra webversjonen av Android Market ved å følge den forrige lenka, og så snart programmet er installert, starter det opp og sender telefonens posisjon til deg pr epost. Du kan også sende en SMS-melding med ordet locate, og så sender telefonen en SMS tilbake med GPS-koordinatene.

Selvsagt bør du også tenke over de enkle grepene, som å sørge for å ha verdisaker (inkl telefon) på innerlomma, ikke henge veska på barnevogna og den slags, men der er stikkordet "sunn fornuft".

Hva gjør du?

Har du tips til andre sikkerhetsapplikasjoner for iPhone/Android, hører vi gjerne fra deg i kommentarfeltet under. Stem gjerne også i boksen til høyre om hvorvidt du sikrer telefonen eller ei.

Oppdatert og republisert 16. juli 2011

TEMA:

Datasikkerhet

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!