Sikre iPhone mot tyveri

Lommetyvene elsker Apple-telefonen. Slik stikker du kjepper i hjulene for dem.

PASS PÅ: Et lite uoppmerksomt øyeblikk, og telefonen er i tyvens hender. Foto: COLOURBOX
PASS PÅ: Et lite uoppmerksomt øyeblikk, og telefonen er i tyvens hender. Foto: COLOURBOXVis mer

Det stjeles mobiltelefoner som aldri før. Ifølge Dagens Næringsliv er antallet mobiltyverier nær doblet på to år, og ifølge prognoser fra Europeiske forsikring ligger det i år an til ny rekord.

Setter du av en halvtimes tid kan du i det minste ta noen enkle grep for å ruste deg litt bedre mot eventuelle lommetyver. I denne artikkelen gir vi deg noen tips dersom du har iPhone.

Les også: Appene som holder styr på passordene

Beskytt med kode

OPPGI KODE: Mange skyr kodelåsen som pesten, men vi mener folk bør bruke den - sikkerheten bør alltid komme først. Foto: KIRSTI ØSTVANG
OPPGI KODE: Mange skyr kodelåsen som pesten, men vi mener folk bør bruke den - sikkerheten bør alltid komme først. Foto: KIRSTI ØSTVANG Vis mer


Det aller viktigste du gjør er å beskytte telefonen med kodelås. På den måten forhindrer du at uvedkommende får tilgang til innholdet. Mange synes det er kjedelig å måtte taste inn en kode hele tiden, men det er etter vår mening en liten pris å betale i forhold til hva som kan skje dersom du lar være.

På de fleste telefoner kan du dessuten angi hvor lang tid det skal gå før et passord kreves. Jo kortere, jo sikrere, men hvis et lengre tidsrom gjør at du faktisk bruker kodelås, er det tross alt bedre.

På iPhone kan du aktivere en kodelås ved å gå til: Innstillinger > Generelt > Kodelås. Du kan selv velge hvorvidt den skal være enkel (firesifret) eller mer avansert, der du bruker et passord for å låse opp telefonen.

Nederst i samme menyvalg kan du også angi hvorvidt data på telefonen skal slettes dersom noen oppgir feil kode ti ganger. Bare husk en fersk sikkerhetskopi (mer om det straks) dersom du aktiverer dette.

Under Innstillinger > Generelt kan du angi et tidsrom for autolås, det vil si tiden det tar fra du legger fra deg telefonen til den låser seg selv.

Bare husk å styre unna disse kodene!

Beskytt også SIM-kortet

Dersom du ikke har en kodesperre på selve SIM-kortet, kan tyvene lett putte kortet i en annen telefon og bruke ditt abonnement å ringe med. Sørg derfor for at du alltid har aktivert en PIN-kode.

Dette kan du gjøre ved å gå til: Innstillinger > Telefon > SIM-PIN-kode. Her kan du også endre selve PIN-koden.

Sikkerhetskopier data

BACKUP: Det er utrolig viktig at du sikkerhetskopierer innholdet på din iPhone. Og det er veldig enkelt - det er bare et knappetrykk som skal til. Foto: KIRSTI ØSTVANG
BACKUP: Det er utrolig viktig at du sikkerhetskopierer innholdet på din iPhone. Og det er veldig enkelt - det er bare et knappetrykk som skal til. Foto: KIRSTI ØSTVANG Vis mer


Backup er like viktig på mobilen som på PC-en. Tar derfor en sikkerhetskopi av telefonen med jevne mellomrom. Gjør du det, vil et eventuelt tap være litt mindre smertefullt fordi du bare kan kopiere innholdet tilbake til en ny telefon.

På iPhone gjøres det enklest via iCloud. Gå til: Innstillinger > iCloud < Lagring og kopiering og skru på iCloud-sikkerhetskopi. Innhold som vil lagres i Apple-skyen er kamerarullen, kontoer, dokumenter og innstillinger.

Du kan også sikkerhetskopiere via iTunes ved å koble mobilen til PC-en eller Macen, høyreklikke på navnet i venstre marg og velge sikkerhetskopiér.

Tiden det tar vil variere avhengig av hvor mye data som ligger på telefonen.

Sørg samtidig for at du oppgraderer til siste versjon av iOS (du får beskjed hvis du ikke har det), siden eldre versjoner av iOS kan ha svakheter.

Les også: MobileSyncBrowser - ta vare på iPhone-meldingene

Spor og lås telefonen

Dersom du faktisk mister din iPhone, kan du bruke Apples "Finn iPhone"-tjeneste for å finne den igjen. Løsningen lar deg både låse enheten, aktivere en alarm (kjekt også hvis du har forlagt telefonen), og sende en melding til den.

I iOS 7 kommer Finn iPhone-tjenesten med en ny funksjon kalt Aktiveringslås, som gjør det enda vanskeligere å bruke eller selge en brukt iOS-enhet dersom den kommer på avveie.

Aktiveringslåsen gjør at man er nødt til å oppgi Apple-ID og passord for å deaktivere Finn iPhone eller slette innholdet på enheten. Apple-ID og passordet må også oppgis for å aktivere den på nytt. Med andre ord blir den så godt som ubrukelig for andre enn deg selv.

Finn iPhone-tjenesten er bakt inn i iCloud, men må aktiveres om du ikke har gjort det ennå. Dette gjør du via Innstillinger > iCloud. I tillegg må du aktivere stedstjenester, som gjøres direkte fra innstillinger-menyen.

Les mer om hvordan du aktiverer Finn min iPhone.

HVOR ER DEN: Med Apples sporingstjeneste kan du finne ut hvor din forsvunnede iPhone, iPad eller iPod touch har blitt av. Men bare om den er tilkoblet internett på noe vis.
HVOR ER DEN: Med Apples sporingstjeneste kan du finne ut hvor din forsvunnede iPhone, iPad eller iPod touch har blitt av. Men bare om den er tilkoblet internett på noe vis. Vis mer


Har du behov for å spore telefonen, logger du bare på iCloud med Apple-kontoen. Derfra finner du ikonet "Find My iPhone", og så kan du spore enhetene dine på kart, låse/fjernslette (dette fjerne alt), eller få dem til å ringe.

Har du ikke en PC tilgjengelig, men en venn med iPhone eller iPad, kan du bruke hennes Find My iPhone-app (App store, gratis) for å utføre de samme handlingene.

Hva gjør du?

Har du tips til andre sikkerhetstiltak og -applikasjoner for iPhone, hører vi gjerne fra deg i kommentarfeltet under.

Artikkelen er delvis basert på artikler publisert tidligere på DinSide.