<strong><strong>SIKKERHETSKOPI:</strong></strong> Det er deilig å kunne senke skuldrene, vel vitende om at alle bilder på telefonen din har en kopi trygt lagret i nettskyen. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN
SIKKERHETSKOPI: Det er deilig å kunne senke skuldrene, vel vitende om at alle bilder på telefonen din har en kopi trygt lagret i nettskyen. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN Vis mer

Sikkerhetskopiér mobilbildene på nettet

Gjør det lettere å senke skuldrene i hverdagen og trenger ikke å koste ei krone.

Publisert
Sist oppdatert

Du vet aldri når mobiltelefonen din tar kvelden; det være seg fordi noen stjeler den, fordi du mister den eller at den av andre årsaker rett og slett blir ødelagt.

Selvsagt er det da surt å måtte hoste opp tusenlapper på en ny telefon, men spør du oss er det minst like surt å miste innholdet på den – kanskje spesielt bilder og video.

I denne artikkelen skal vi derfor forklare trinn for trinn hvordan du sørger for at alle bilder du tar med mobiltelefonen din automatisk sikkerhetskopieres til nettskyen.

Skulle telefonen gå tapt, kan du i hvert fall trøste deg med at bildene dine ligger godt bevart, slik at du kan hente dem til en ny telefon, laste dem ned på PC-en eller bare titte på dem med en hvilken som helst nettleser.

LES OGSÅ: Fiks på Facebook-bildene

Flere løsninger

Det finnes mange tjenester som lar deg sikkerhetskopiere bilder til nettet. Noen av dem er gratis, andre må du betale for, mens de fleste gir deg en viss lagringsplass gratis, der du må betale om du har behov for mer.

Vi vil spesielt trekke frem to tjenester som begge er svært gode, men som du ikke trenger å betale for.

Den ene er Flickr, som eies av Yahoo. Her kan du lagre hele 1 TB (=1000 GB) uten å betale for det. Det tilsier i størrelsesorden 200.000 bilder med dagens mobilkameraer; altså mer enn nok for de aller fleste.

LES MER: 1000GB gratis lagringsplass hos Flickr

Den andre er Google Foto. Her kan du faktisk lagre ubegrenset antall bilder uten å betale. Riktignok er maksimal bildestørrelse 16 megapiksler, så om du har et mobilkamera som tar større bilder enn det, blir de krympet litt i størrelse. Det samme gjelder for video, der maksimal oppløsning er full HD.

Det burde allikevel ikke være noe stort problem – bilder på 16 megapiksler kan du fint skrive ut i ganske stor størrelse. For noen år siden skrev vi for eksempel ut to bilder i 10x15cm-format; ett på 10 megapiksler og ett på én megapiksel. To av tre som så bildene tok feil da de skulle gjette hvilket av dem som var på 10 megapiksler.

Slik setter du opp Google Foto

La oss så se, trinn for trinn, hvordan du setter opp Google Foto for å ta sikkerhetskopi av alle bilder du har på telefonen. Dette fungerer for øvrig også for nettbrett, om du bruker det til å ta bilder med.

Du trenger:

  • En Google-konto
  • En iPhone eller Android-telefon
Har du ikke Google-konto fra før, kan du opprette en hos Google. Der fyller du ut navn, telefonnummer og annen vital informasjon og velger deg et brukernavn. Det blir også første del av @gmail.com-e-postadressen din. Google-kontoen din kan du bruke for å logge deg på alle Googles tjenester, det være seg Gmail (e-post), Google Maps (kart), Google Chrome (nettleser), YouTube (videonettsted) og så videre.

Vi antar videre at du har en Google-konto.

Sikkerhetskopiér mobilbildene på nettet


STEG 1: Last ned Google Foto-appen
Har du en Android-telefon har du sannsynligvis denne appen på telefonen allerede, men under får du lenkene til iOS- og Android-versjonene. Hvis du leser denne artikkelen på en mobiltelefon, peker lenkene rett inn i app-butikkene der de kan lastes ned gratis.

Google Foto for Android
Google Foto for iOS

Alternativt kan du åpne appen Play Butikk på Android, eller App Store på iPhone. Der søker du etter Google Foto, trykker på appen og velger installer (Android) eller hent (iPhone). Står det "åpne" har du allerede lastet ned appen. App-ikonet ser du over.

STEG 2: Start Foto-appen
Dette kan du gjøre ved å trykke «åpne» når appen er lastet ned, eller ved å finne app-ikonet på hjemskjermen (den som dukker opp når du trykker på hjem-knappen på telefonen).

Da får du en rask presentasjon. Trykk «Kom i gang»-knappen for å starte. Nå må du eventuelt logge på med Google-kontoen din ved å brukernavn og passord.

Sikkerhetskopiér mobilbildene på nettet


STEG 3: Velg om du vil bruke mobildata
Her vil du la den første bryteren være aktivert, som sier at du vil sikkerhetskopiere bilder og video fra telefonen din til nettskyen.

Den andre bryteren er slått av som standard, slik at bilder fra telefonen bare kopieres til nettskyen når telefonen er koblet til et trådløst nettverk.

Vil du at alle bilder skal lastes opp så fort de er tatt, kan du huke av her, men merk da at du vil bruke datatrafikk på mobilabonnementet ditt om du ikke er koblet til et trådløst nettverk.

Fordelen er selvsagt at bilder sikkerhetskopieres i det de tas, slik at du ikke mister bilder fra en tur om du mister telefonen helt på tampen av turen.

Sikkerhetskopiér mobilbildene på nettet

STEG 4: Ubegrenset eller ikke?
Som nevnt kan du få ubegrenset lagringsplass til bilder og video, men maksimal bildeoppløsning er da 16 megapiksler og maksimal videooppløsning full HD. Det er tilstrekkelig for de aller, aller fleste, så med mindre du har spesielle behov, lar du den øverste valgmuligheten være valgt.

Om du vil, kan du eventuelt velge det nederste valget. Da lastes bilder og video opp uten at de blir rørt fra Googles side, men da teller de mot lagringsplassen du har hos Google. Om ikke du betaler er det begrenset til 15 GB (typisk 3.000 bilder), men du kan også betale for mer – for eksempel 20 kroner i måneden for 100 GB (og da typisk 20.000 bilder).

STEG 5: Du er klar!
Etterpå kommer noen animasjoner som viser hvordan du kan bruke appen, og når du har trykket deg igjennom, kommer du til bildebiblioteket ditt. Hvis du er koblet til et WiFi-nettverk (eller valgte å bruke mobildata), blir bilder og video på telefonen din nå lastet opp.

Har du veldig mange (eller en treg nettlinje), tar det selvsagt litt tid, men du får tilbakemelding om hvor mange bilder som er lastet opp underveis.

Fremtidige bilder du tar vil også bli lastet opp automatisk uten at du trenger å foreta deg noe som helst.

Men her er det én forskjell på iPhone og Android du bør merke deg:

Mens dette fungerer helt automatisk i bakgrunnen på Android, er ikke det samme tilfelle med iPhone. Her er det nemlig restriksjoner på hvor lenge apper får jobbe i bakgrunnen. Dermed vil du på iPhone være nødt til å åpne Google Foto-appen i ny og ne for å sørge for at de siste bildene du har tatt blir lastet opp. Det holder å åpne appen, så settes sikkerhetskopieringen i gang.

Sikkerhetskopiér mobilbildene på nettet


STEG 6 (Android): Velg flere mapper
Mens iPhone-appen sikkerhetskopierer alle bilder på telefonen, kan det være at du har bildene dine sortert i mapper om du har en Android-telefon. Eksempelvis havner ofte skjermbilder i en egen mappe, og enkelte fotoapper lagrer bildene i sin egen mappe om du bruker en annen enn den som følger med.

Derfor kan det være lurt å trykke på menyknappen øverst til venstre, velge enhetsmapper og så trykke på det lille sky-ikonet på alle mappene du vil ha sikkerhetskopiert til nettskyen.

Hvor finner jeg bildene mine?

Du finner alle bildene du har lagret hos Google på photos.google.com Foto: PÅL JOAKIM OLSEN
Du finner alle bildene du har lagret hos Google på photos.google.com Foto: PÅL JOAKIM OLSEN Vis mer


Om du har flere enheter (f.eks. et nettbrett i tillegg til telefonen), kan du laste ned Google Foto-appen her også, logge deg på og få tilgang til bildene du har lagret hos Google. Det samme gjelder selvsagt om du mister telefonen og kjøper en ny.

Alternativt kan du peke nettleseren på PC-en, til https://photos.google.com, logge på og se bildene dine der. Derfra kan du også laste dem ned, redigere, dele med andre og så videre.

LES MER: Slik fungerer Google Foto
LES OGSÅ: Slik får du den skjulte ansiktsfunksjonen

Her finner du flere «Slik gjør du det»-artikler!

(Artikkelen ble sist oppdatert i påsken 2016)

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer