Siemens og Casio med PDA som gjør alt!

HANNOVER (DinSide Data): Siemens og Casio viste frem sin store nyhet på CeBIT fredag: En PDA som også er en mobiltelefon, har Internett-aksess både til WAP og HTML samt videostreaming og mer til.

Det var en prototype av MultiMobile vi fikk se på CeBIT fredag. Og produsentene vil ennå ikke gi oss alle tekniske data, fordi maskinen fremdeles er under utvikling.

Men det vi har fått vite virker spennende:

MultiMobile skal fungere både som en mobiltelefon av toppkvalitet og som en like bra PDA (personlig digital assistent). Prototypen inkluderer Casios prosessor og trykkfølsomme fargeskjerm, samt Siemens trådløse GSM-teknologi og Microsofts Windows CE operativsystem.

Telefon og video

Slik som prototypen presenteres i Hannover, gir den deg trådløs epost, SMS og Internett-aksess til både WAP- og HTML. Den fungerer også som en mobiltelefon med øretelefoner og som en personlig assistent med adressebok osv. Du har blant annet muligheten til å ringe direkte til et nummer du velger i adresseboken.

I tillegg kan du laste ned og spille av MPEG-4 videofiler med PacketVideo. PacketVideo skal kunne gi deg video av høy kvalitet over eksisterende trådløse nettverk, i følge Siemens.

Trådløs kommunikasjon på flere vis

MultiMobile fungerer på dagens GSM-nettverk, og har i tillegg potensialet til å virke på CDMA-nettverk. Den fremtidige, ferdige versjonen av MultiMobile vil også kunne brukes med kommende mobile radiostandarder med høy båndbredde, som f.eks. GPRS og tredjegenerasjons-teknologien UMTS. Denne artikkelen gir deg mer informasjon om GPRS og UMTS.

I tillegg snakker Casio om å innarbeide Bluetooth-grensesnittet i MultiMobile, slik at den skal kunne kommunisere trådløst med Casios PCer. Denne artikkelen har mer bakgrunnsstoff om Bluetooth.

Tynnere sluttversjon

Som sagt, den endelige utgaven av MultiMobile er ikke helt lik prototypen som vises her på CeBIT. Når produktet er ferdig utviklet, vil bl.a. maskinen være mye tynnere enn dagens prototype, forteller pressesjefen for Siemens, Georg Wolf, til DinSide.

Den endelige utgaven ventes i salg i løpet av første kvartal av 2001, i følge Wolf, og han lover også at MultiMobile vil komme til Norge til samme tid.

MultiMobile skal være den første av en rekke lomme-PCer fra Siemens og Casio som skal gi deg multimedia, trådløst Internett og mobiltelefon-funksjonalitet i en og samme enhet.