<B>THE OPHONE:</B> Send et «duftogram» via mobilen. Foto: VAPORCOMMUNICATION.COM
THE OPHONE: Send et «duftogram» via mobilen. Foto: VAPORCOMMUNICATION.COMVis mer

Send kaffeduft via mobilen

Husker du Google Nose? Googlesøk med lukt var en aprilspøk, men nå gjøres det alvor av teknologien.

Google sto for en av fjorårets beste aprilspøker da de lanserte Google Nose, en teknologi som skulle gjøre det mulig å «lukte verden fra din PC».

Dette var selvsagt bare tull: Du må fortsatt sette din egen fantasi i sving for å framkalle lukten av våt hund når du googler «våt hund».

Nå er imidlertid en ny teknologi på trappene som gjør det mulig å kommunisere lukter via smarttelefonen.

Les også: Her er årets teknotrend

Lukten av kaffe via telefonen

Den globale kommunikasjonsteknologien som styrer livene våre domineres av syns- og lydinntrykk. Luktesansen, derimot, har havnet litt i bakevja. Hva om du kunne sende lukten av nytrukket kaffe via mobiltelefonen din?

Paris-baserte Vapor Communications har nå gjort dette mulig.

Møt Ophone, en liten innretning som omdanner data til duft.

Ophone inneholder små luktpatroner som kan produsere en rekke ulike odører. Hver lille chip inneholder lukt-data som kan produsere hundrevis av duftsignaler. I kombinasjon med en smartmobil med bluetooth og en app, kan du sende en «duftsymfoni» fra din Ophone til en annen som også har innretningen.

Altså et slags «duftogram».

VIRTUELL KAFFE: Ophone ble presentert på  Wired-konferansen 2013.  Foto: VAPORCOMMUNICATION.COM
VIRTUELL KAFFE: Ophone ble presentert på Wired-konferansen 2013. Foto: VAPORCOMMUNICATION.COM Vis mer


For spesielt interesserte?

Prototypen for denne nye teknologien er utviklet ved en lab i Paris av den biomedisinske ingeniøren Dave Edwards og hans team av forskere fra Harvard-universitetet. Ifølge nettmagasinet Wired er Edwards visjon å skape et «aromatisk språk» der «hver aroma er en bokstav».

Artikkelen fortsetter under annonsen

I sin nåværende form er nok Ophone mest for spesielt interesserte, som for eksempel folk som jobber med mat og andre sanseopplevelser. Planen er imidlertid å utvikle Ophone til å produsere tusenvis av duft-signaler, og da kan den også bli mer interessant for et bredere publikum.

Tiden vil vise om lukt-SMS kan bli det nye store innen mobil kommunikasjon. Ophone er ennå ikke offisielt lansert og prislappen er uviss, men det ryktes at den kommer i handelen i USA i løpet av 2014.

Les også: Det villeste tilbehøret du kan plugge i mobilen

Presentasjonsvideoen der Edwards demonstrerer «virtuell kaffe» via Ophone: