iPhone 4S bidro til meget gode Apple-tall i 2011. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN
iPhone 4S bidro til meget gode Apple-tall i 2011. Foto: PÅL JOAKIM OLSENVis mer

Selger flere smarttelefoner enn PCer

For første gang kjøper vi flere smarttelefoner.

Det er kanskje ikke tidenes mest oppsiktsvekkende analyse: Det selges nå mer smartmobiler enn det selges PCer.

Selskapet Canalys har forsket på salgstallene, og konkluderer med at 2011 ble året da det totalt sett ble solgt flere smarttelefoner enn datamaskiner. Selv om Canalys inkluderer nettbrett i PC-kategorien.

Slår rekorder

I løpet av hele 2011 ble det solgt nesten 488 millioner smarttelefoner, mens PC-salget ligger på 415 millioner enheter, hevder selskapet. Som sagt, Canalys tar med både nettbrett, bærbare, stasjonære og netbooks i denne kategorien.

I følge tallene til Canalys er bærbare den mest dominerende typen PC, med nesten 210 millioner solgt i 2011. Selskapet påpeker at etterspørselen etter netbooks (minibærbare) har falt betydelig, og tradisjonelle stasjonære og bærbare maskiner også selger mindre enn før, grunnet voksende nettbrett-marked.

I annerledeslandet Norge vokser imidlertid PC-salget.

Disse leder

Når det gjelder smarttelefoner er det Apple og Samsung som er de store vinnerne, med glimrende salg i hele 2011. Begge har slått sine egne rekorder: Apple solgte 93 millioner iPhone-telefoner i løpet av 2011, mens Samsung solgte 92 millioner telefoner (sammenlignet med 25 millioner i 2010).

Samsungs Galaxy SII var også en av bestselgerne i fjor.
Samsungs Galaxy SII var også en av bestselgerne i fjor. Vis mer


Nokia skal også ha gjort det relativt godt mot slutten av året, takket være ganske solid salg av de første Windows-baserte telefonene. De beviser at det fremdeles er rom for innovasjon hos Nokia, mener Canalys.

Hvordan blir 2012?

Canalys ser også i krystallkulen: De regner med at veksten vil stagnere noe i 2012, da flere produsenter vil satse på færre, men dyrere og mer avanserte telefonmodeller. Mange mobilselskaper lanserte en lang rekke billige modeller i 2011, mens nå vil fokuset skifte til flaggskip-varianter.

Det er med andre ord liten tvil om at vi står foran nok et spennende mobilår i 2012, uansett salgstall. Mye tyder på at mange produsenter har meget spennende modeller i ermet.

Samleside: Samsung og Apple