Seks ting du bør laste ned til mobilen før du drar på ferie

Ikke bruk opp datakvoten unødvendig.

<b>UT Å FLY?</b> Fyll opp mobilen med alt du trenger til flyturen før du drar hjemmefra. Foto: SHUTTERSTOCK / ANDREY YURLOV / SCANPIX
UT Å FLY? Fyll opp mobilen med alt du trenger til flyturen før du drar hjemmefra. Foto: SHUTTERSTOCK / ANDREY YURLOV / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ferie sies å være det beste tidspunktet å ha en såkalt «digital detox», altså å legge vekk mobil og annet datautstyr, men vi vet alle at det er lettere sagt enn gjort. Reiser man på hyttetur med familien, kan mobilen være den eneste måten man kommer seg gjennom uka på.

Men akkurat som du må pakke med nok klær og utstyr til ferien, bør du også gjøre smartmobilen ferieklar, det vil si at du bør laste den full med alt du trenger av lesestoff, musikk og annet innhold.

Her er seks ting du bør laste ned før du reiser, slik at du slipper å bruke verdifulle megabyte på datakvoten din, noe som kanskje er ekstra viktig dersom du skal utenlands.

LES OGSÅ: Disse appene bruker mest data

Husk kartene!

Din mening

Klarer du deg uten mobilen på ferie? (Avsluttet)
Nei, erru gæærn!(62%) 1891
Ja, null problem!(38%) 1142
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Kanskje aller viktigst er det at du laster ned det du trenger av kart, som du kan gjøre i for eksempel Google Maps.

Skal du på fjelltur, kan det hende du bør laste ned en egen app, for eksempel UT.no sin app, slik at du du kommer deg inn på riktig tursti selv om du befinner deg på et sted helt uten mobildekning.

LES OGSÅ: Slik reduserer du databruken på mobilen

Lesestoff

Leser du ebøker, har du antagelig allerede lastet ned en eller flere bøker til ferien fra før av, enten du bruker Kindle, iBooks, Ebok.no eller en annen eboktjeneste.

LES OGSÅ: Slik skaffer du deg gratis ebøker

Men kanskje har du kommet over en eller flere gode artikler på nettet den siste tiden som du har tenkt du skal spare til ferien? Du kan fint lagre nettsider på telefonen slik at de også er tilgjengelig når ikke du har nettilgang.

Les hvordan du går frem i denne artikkelen.

Musikk

image: Seks ting du bør laste ned til mobilen før du drar på ferie


Enten du bruker Spotify, Tidal, Apple Music, Google Play Musikk eller noen annen musikkstrømmetjeneste, kan du laste ned musikken din slik at du kan lytte til den uansett om du har mobildekning eller ei.

I Spotify er det flere måter å gå frem på:

  • Åpne en spilleliste, trykk på bryteren ved siden av Available Online.
  • Åpne et album, trykk på Save-knappen, og trykk deretter på bryteren som dukker opp hvor det står Available Online.
  • Åpne sidemenyen, velg Your Music, gå til Songs, trykk på bryteren ved siden av Available Online (da vi du få lastet ned alle låter du har lagret via Save-knappen).
LES OGSÅ: 13 tips og triks for å få mer ut av Spotify

Podkaster

Ferien er også perfekt tid før å høre på alle podkastene du ikke har rukket å høre på de siste ukene. Disse bør du selvsagt også laste ned før du drar avgårde.

image: Seks ting du bør laste ned til mobilen før du drar på ferie


Bruker du Apples Podkaster-app, er det sånn at dersom du abonnerer på en podkast, kan du skru på slik at nye episoder lastes ned automatisk til mobilen eller nettbrettet ditt. Dermed er de nyeste podkast-episodene trolig allerede er lastet ned klar for offline-bruk før du drar på ferie.

For å laste ned en episode manuelt, finner du episoden og trykker du på nedlastingsikonet (en sky med nedoverpil) for å laste den ned.

Bruker du podkast-appen Overcast, må du enten abonnere på en podkast, da lastes episoder ned automatisk (og du kan selv gå inn å velge hvor mange uspilte episoder som skal beholdes av gangen).

LES OGSÅ: Slik får du podkaster på mobilen

Lydbøker

image: Seks ting du bør laste ned til mobilen før du drar på ferie


Har du et abonnement hos lydboktjenesten Storytel, kan du enkelt laste ned en bok for offline-lytting ved å gå inn på enten bokhylla di eller selve boka, trykke på knappen med tre prikker og velge Last ned til offline.

LES OGSÅ: Tusenvis av gratis lydbøker

TV-serier og filmer

Dessverre har verken Netflix eller HBO Nordic muligheten for å laste ned noe av innholdet slik at du kan se det også når du er uten internettilgang, men det finnes alternativer.

Konkurrenten Viaplay har støtte for offline-avspilling, og oppskriften er ikke vanskeligere enn at du går inn på det du vil laste ned og trykker på en Last ned-knapp.

TV 2 Sumo skal nylig også ha fått offline-mulighet, men kun i appen til iPhone (ikke TV 2 Sumo-appen, men TV 2-appen).

LES OGSÅ: Derfor nekter Netflix å innføre offline-støtte
LES OGSÅ: Hvordan få Netflix på TV?