Uvanlige mobiltelefoner:

Seks mobiler som skiller seg ut i mengden

Toppmodellene blir likere og likere. Men det finnes produsenter som tenker helt annerledes, også når det gjelder smartmobiler.

OVER TIL NOE HELT ANNET: Ikke alle smartmobilene ser ut som iPhone 7, selv om veldig mange gjør det. Denne kan for eksempel rulles rundt håndleddet ditt. Foto: Moxi
OVER TIL NOE HELT ANNET: Ikke alle smartmobilene ser ut som iPhone 7, selv om veldig mange gjør det. Denne kan for eksempel rulles rundt håndleddet ditt. Foto: Moxi Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er knapt noe som er mer forutsigbart enn designen, hver gang de store produsentene lanserer nye toppmodeller: De blir bare likere og likere. Detaljene som tidligere gjenspeilte produsentens opprinnelige DNA og identitet, er nesten visket bort.

Det finnes heldigvis produsenter som tør å eksperimentere, og før eller siden kommer vi til å få et nytt paradigmeskifte, slik vi gjorde for snart ti år siden med den første iPhonen.

Mange forventer at det vil komme når de rullbare skjermene er modne for markedet, og som du vil se litt lenger ned i denne artikkelen: Den første rullbare mobilen skal være på vei ut i butikkene i disse dager.

Men før vi ser på den, skal vi trekke fram fem andre eksempler på modeller der produsenten har turt å tenke utenfor boksen.

Kodak Ektra

SNAKK OM KAMERAMOBIL: Kodak har gravd dypt i produktarkivet for å hente inspirasjon til Ektra. Foto: Kodak
SNAKK OM KAMERAMOBIL: Kodak har gravd dypt i produktarkivet for å hente inspirasjon til Ektra. Foto: Kodak Vis mer

La oss starte med den gamle fotokjempen Kodak. Selskapet gikk konkurs i 2013, men startet opp igjen året etter med en langt mer begrenset produktportefølje.

Nylig annonserte de sin første smartmobil, som har fått navnet Ektra. Den skal ifølge produsenten være laget med fotografer som målgruppe, og mobilen har også fått en utbuling nederst, formet som et grep på et «ordentlig» kamera. Bildene får en oppløsning på 21 megapiksler, og objektivet har en lysstyrke på f/2.0.

Baksiden har fått et design som minner om et gammelt Kodak-kamera, 75 år etter at det originale Kodak Ektra-kameraet så dagens lys. En stor kudos til Kodak for å ivareta identiteten!

Ektra er ventet i butikkene mot slutten av året, veiledende pris er satt til 550 dollar (rundt 4.500 kroner).

Les mer om Kodak Ektra (ekstern lenke)

Lenovo Moto Z

MODULMOBIL: Lenovo Moto Z kan enkelt bygges ut ved å kneppe på en modul på baksiden. Foto: Bjørn Eirik Loftås
MODULMOBIL: Lenovo Moto Z kan enkelt bygges ut ved å kneppe på en modul på baksiden. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer

Ved første øyekast kan den minne om hvilken som helst annen smartmobil, men når du snur den rundt, aner du en viss forskjell. Der finner du blant annet noen kontaktpunkter, og det skyldes at Moto Z er en modulbasert mobil.

Det betyr at du kan kneppe på den en projektor, en høyttaler eller et ekstra batteri, bare for å nevne noe.

- Dagens smartmobiler er for like. Forbrukeren har ventet på noe revolusjonerende lenge. Vi vil ikke at dere skal vente lenger, sa toppsjef i Lenovo, Yang Yuanqing, til Dinside i fjor.

Mobilen er i markedet, prisen starter på 6.495 kroner ifølge Prisjakt.

Les mer om Lenovo Moto Z

Yotaphone 2

TO SKJERMER: Yotaphone 2 har en e-ink skjerm på baksiden. Foto: YotaPhone
TO SKJERMER: Yotaphone 2 har en e-ink skjerm på baksiden. Foto: YotaPhone Vis mer

Den mye omtalte mobilen er utstyrt med to skjermer. Skjerm nummer to (den på baksiden), er imidlertid ikke noen vanlig skjerm, men en såkalt e-ink-skjerm, ofte omtalt som elektronisk papir.

Hva er vitsen med det, spør du? Jo, ved å bruke den andre skjermen, vil man kunne spare en del strøm. Det er dessuten langt mer behagelig for øynene å lese på slike skjermer.

Den kan for eksempel vise e-bøker, billetter, kalender og lignende - uten at du behøver å tenne hovedskjermen.

Yotaphone 2 har vært på markedet en god stund, og den er også tilgjengelig i Norge. Ikke er den særlig dyr heller, ifølge Prisjakt.

Les mer om Yotaphone 2

Nextbit Robin

SKYMOBILEN: Med Nextbit Robin har du alltid en fersk kopi av alt i nettskyen. Foto: Pål Joakim Pollen
SKYMOBILEN: Med Nextbit Robin har du alltid en fersk kopi av alt i nettskyen. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Den blir markedsført som «telefonen som aldri går tom for plass», da alt blir lagret i nettskyen. I praksis fungerer det ikke helt slik, men tanken er god.

Når telefonen er koblet til strøm og WiFi, tar den sikkerhetskopi av innhold på telefonen slik at det også finnes en kopi i nettskyen.

Mister du telefonen, vet du jo at du ikke har mistet dataene dine, ikke sant?

Vi ble ikke helt overbevist da vi testet telefonen, men kudos for å tenke alternativt i en tid da veldig mange bare ønsker seg mer og mer lagringsplass på selve telefonen.

Prisen er 299 dollar, tilsvarende 2.450 kroner, hos Nextbit.com.

Les mer om Nextbit Robin

LG G-Flex 2

BANANMOBIL: Bøyd skjerm kan ha sine klare fordeler. Foto: LG
BANANMOBIL: Bøyd skjerm kan ha sine klare fordeler. Foto: LG Vis mer

Skjermen er ikke rullbar, men den er i det minste bøyd. Ikke bare ligger den fint inntil ansiktet (omtrent som et gammelt telefonrør), skjermen berører ikke bordplaten når du legger den ned med baksiden opp.

Ikke nok med det: Baksiden er belagt av en tynn film som gjør at små riper vil forsvinne av seg selv. LG hevder at ripene skal forsvinne i løpet av cirka fem sekunder.

Førstegenerasjon G-Flex ble testet av oss, vi ble ikke fullt så imponert over denne ripefiksingen den gang.

Les mer om LG G-Flex 2

Moxi

MOBILARMBÅND: Er det noe slikt som får oss til å pensjonere både armbåndsur, smartklokker og klassiske smartmobiler? Foto: Moxi
MOBILARMBÅND: Er det noe slikt som får oss til å pensjonere både armbåndsur, smartklokker og klassiske smartmobiler? Foto: Moxi Vis mer

Det er mange år siden vi første gang omtalte at produsentene jobbet med skjermer som kan bøyes og rulles. Nå skal det kinesiske oppstartsselskapet Moxi Group straks være klare med den første smartmobilen som kan rulles rundt håndleddet, og målet er å selge rundt 100.000 enheter i løpet av de første par månedene - primært i Kina.

Prisen er ventet å ligge på 765 dollar, tilsvarende 6.270 norske kroner. Og det er jo ikke så ille pris? Førstegenerasjonen vil imidlertid ikke ha fargeskjerm, ifølge Bloomberg.

Videoen under skal vise en prototype av et fungerende eksemplar av Moxi med fargeskjerm.

Kjenner du til flere mobiler som skiller seg ut fra røkla? Del kunnskapen din med andre lesere i debattfeltet under!

Les også:
Flere ferske mobilsaker
Dinside tester smartmobiler