Se video på dagens mobilnettverk

FAST har utviklet en komprimeringsteknikk for bilder og video som gjør det mulig å spille video og lyd på dagens 9,6 Kbps GSM-nettverk.

På dagens WAP-telefoner kan du se såkalte ”wireless bitmaps” – enkle animasjoner og logoer i svart-hvitt.

Mange ser frem til at tredje generasjons mobilteknologier, som EDGE og UMTS, skal bli tilgjengelige. Med 3G-teknologiene får du jo som kjent så høy overføringshastighet at det skal bli mulig å sende og motta bilder og video i relativt god kvalitet. Du kan lese mer om disse teknologiene i artiklene Edge: Enda høyere båndbredde på GSM-nettet og Mobilsystemene GPRS og UMTS: Høy hastighet og multimedia.

Men årsaken til at vi trenger høy overføringshastighet for å se video, er jo fordi slike filer tradisjonelt sett har vært veldig store. Det dukker jevnlig opp nye komprimeringsmetoder som reduserer behovet for høye overføringshastigheter, men videofiler er fremdeles ”tunge” filer.

- Inntil nå, forteller John Sviland, produktsjef for FAST sin avdeling for trådløst Internett.

Video på dagens GSM-nettverk

FAST har nemlig utviklet en komprimeringsteknologi som gjør det mulig å vise video og lyd på en 9,6 Kbps forbindelse – overføringshastigheten som tilbys på dagens GSM-nettverk.

Problemet her – foreløpig – er mangelen på terminaler som er utstyrt for å se slike videoer. Det er for eksempel ikke mulig å se video på dagens WAP-telefoner, men det er pr. i dag mulig å se video på en PDA (personlig digital assistent – altså en håndholdt PC) ved hjelp av FASTs komprimeringsteknologi, og det vil komme flere telefoner og terminaler som egner seg for slik bruk i tiden fremover.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Under vårt besøk hos FAST fikk vi den nye videoteknologien demonstrert på en PDA med monokrom skjerm, som var knyttet til Internett ved hjelp av en mobiltelefon. Små videosnutter, inkludert lyd, med bilreklame og annet, ble vist i god nok kvalitet til at vi hadde utbytte av å se på innholdet. Oppdateringsraten med FASTs teknologi ligger på 2-3 bilder per sekund med en forbindelse på 9,6 Kbps.

Dessverre var det ingen PDA med fargeskjerm tilgjengelig ved vårt besøk, men videoene skal komme enda bedre frem i farger, hevder Sviland i FAST.

Vårt korte førsteinntrykk er at videooverføring på 9,6 Kbps fungerer, men at klipp med raske bevegelser krever hyppigere oppdateringer enn 2-3 bilder i sekundet, slik at det fremdeles kan bli vanskelig å få et jevnt bilde på dagens lave overføringshastigheter i GSM-nettet. Men tross dagens begrensninger, virker FASTs nye teknologi spennende.

En egen spiller/dekoder for FASTs videoteknologi vil snart bli tilgjengelig for testing, i følge Sviland.

Foreløpig jobber selskapet med Symbians operativsystem, EPOC, men det er også mulig å benytte videoavspillingsteknologien i andre operativsystemer som støtter Java, da videoklientprogrammet også er implementert som en Java applet. Java er imidlertid ikke så hensiktsmessig på trådløse terminaler enda, siden EPOC-versjonen ikke er Java-basert. Neste generasjon i-Mode mobiltelefoner i Japan kommer imidlertid til å ha Java-støtte (Japans dominerende mobiltelefon-operatør, NTT DoCoMo, benytter i-Mode-teknologien i stedet for WAP. i-Mode er en pakkebasert tjeneste som kan sammenlignes med en kombinasjon av WAP og GPRS).

Med automatisk lokalisering, varslingstjenester og video-muligheter i en og samme enhet ligger det spennende muligheter i nær fremtid. Men først er FAST avhengige av å skaffe de rette partnerne, der selskapets nye samarbeidsavtale med Telenor er sentral. I tillegg må det altså finnes nok terminaler på markedet til at folk kan få brukt tjenesten.

- Da kan du for eksempel be om varsling når statsministeren snakker på TV og komme med forespørselen ”Vis meg bildene”, avslutter Sviland.

Tilbake til Tema: Mobilt Internett