Se gratis film på PCen

Hvis du har bredbånd og er filminteressert, bør du besøke selskapet Filmspeed, som lar deg se utvalgte klassikere på PCen din. Eller kanskje du heller vil legge inn hele filmer på din håndholdte PC?

Se gratis film på PCen

Filmspeed er en av flere nettaktører som satser hardt på at dine filmvaner vil endre seg i takt med at bredbåndstilgang til Internett blir mer og mer utbredt. I stedet for å stikke ut og leie en video eller DVD, ønsker de at du heller skal se film fra deres servere. Selvsagt er de, som alle andre, interessert i å tjene penger på dette, men du har også mulighet til å få med deg mange gratis godbiter underveis.


Filmklassikere i kø

Filmspeeds nettsider kan du få med deg klassikere som vampyrfilmen ”Nosferatu”, ”Fists of fury” med Bruce Lee, ”Charade” med Cary Grant og Audrey Hepburn, eller hva med anti-marijuana filmen ”Reefer madness” fra 1936? Utvalget rullerer stadig, så det lønner seg å titte innom med jevne mellomrom.

I tillegg kan du få med deg klipp fra kommende filmer som snart dukker opp på kino i USA eller som nettopp har blitt sluppet på DVD.

Forskjellige hastigheter

Se gratis film på PCen

Filmene kan sees på tre forskjellige måter. Enten kan du velge en datastrøm, som vanligvis enten har en kvalitet på 300 kbps eller 500 kbps, eller du kan laste ned filmen til harddisken din. Velger du det siste får du en kvalitet på 400 kbps, men du er fortsatt avhengig av å være tilkoblet Internett når du skal spille av filmen. Inneklemt i filmdataene har Filmspeed lagt et sertifikatsystem, og filmen du velger å spille av fra harddisken din blir sjekket mot Filmspeeds server for å se om den er gratis å nyte.


Artikkelen fortsetter under annonsen

Håndholdt underholdning

Er du mye på reisefot og kunne trenge litt underholdning på turen? Hvis du har en håndholdt PC av typen Compaq iPaq, Casio Cassiopeia eller HP Jornada, kan du laste ned filmer fra Filmspeed for så å overføre dem til et 128 MB compactflash kort. For eksempel er ”Fists of fury” på 75 MB, og avpillingen gjøres med Windows Media Player 7 for håndholdte PCer, som også kan hentes ned direkte fra Filmspeed.

Teknologien bak

Filmene er kodet med Windows media codec 8, som er siste inkarnasjon av Microsofts multimedia-codec. Avspillingen blir gjort med Windows Media Player, som også laster ned nyeste codec for å dekryptere filmdataene hvis du ikke allerede har riktig versjon.

Filmspeed har spesialisert seg på å levere film i høy kvalitet med et peer-to-peer (P2P) basert system, som er av samme oppbygning som for eksempel Napster. Når en bruker setter i gang med å se en film, aktiveres et sertifikat hos Filmspeed som lar brukeren se den filmen. Dette innebærer at brukeren må ha en aktiv nettverkstilknytning for å se filmen, siden filmens status blir sjekket mot Filmspeeds server. Hvis brukeren enten har betalt for å se filmen, eller hvis den er gratis, settes avspilningen i gang.

Allehelgensnatt 2000 ga Filmspeed og Microsoft brukerne av windowsmedia.com muligheten til å gratis laste ned skrekkfilmklassikeren ”Night of the living dead”. Over 4000 brukere lastet ned filmen som er på 283 MB i løpet av 36 timer, og flere tusen andre fikk tilgang til den gjennom Napster-lignende fildelingsprogrammer som Aimster.

Hver bruker som så filmen aktiverte samtidig et sertifikat hos Filmspeed som tillot at filmen ble avspilt. Skulle Filmspeed ønske å hindre avpilning, slik at filmen ikke lenger er gratis å se, kan de enkelt gjøre det ved å endre status på filmes sertifikat på serveren. Dermed får brukerne i stedet beskjed om at avspillingsperioden er over, og at de må betale hvis de ønsker å fortsatt kunne se filmen.

Fram til Filmspeed får fart på betalingstjenestene sine, kan du selv se hva de har å by på av gratis underholdning her. God fornøyelse.