Etter spill, så er ungenes favorittsyssel på nettbrettet film. Har du sørget for at ting fungerer som de skal før sommerens ferietur? Foto: Karoline Brubæk
Etter spill, så er ungenes favorittsyssel på nettbrettet film. Har du sørget for at ting fungerer som de skal før sommerens ferietur? Foto: Karoline BrubækVis mer

Se film på nettbrett i ferien

Blir nettbrettet med på årets sommerferie? Slik får du sett filmer uten at mobilregningen går til himmels.

Selv om det 1. juli ble billigere å surfe med mobilen i EU, er det fortsatt ikke lurt å la ungene streame filmer på bilturen nedover i Europa i sommer.

Barna elsker å se film og tv på nettbrettet, og streaming tar stadig mer over på denne fronten, men sommerferien kan by på utfordringer hva gjelder å få sett innholdet.

Det kan fort bli dyrt å streame video over mobilnettet, spesielt utenfor norgesgrensen. Så kan det hende man ikke har tilgang på internett i det hele tatt, for eksempel på en flyreise, for ikke å snakke om det viktigste problemet av dem alle: De fleste streaming-tjenester, inkludert NRK, setter geografiske begrensninger på hvem som kan streame innholdet.

Det gjør naturligvis at du ikke får brukt alle videotjenestene du vanligvis ville gjort hjemme. Sånt blir det fort uro i baksetet av!

Les også: Hvem har billigst surfing i Europa?

Ha filmene offline

Trikset er å sørge for at du har det du trenger av filmer, tv-serier og annen video lagret lokalt på nettbrettet. Det finnes flere måter å gjøre det på:

Viaplay:
Viaplay er eneste videostreamingtjeneste her til lands som lar deg lagre innhold i såkalt offline-modus på nettbrettet eller mobilen. For å kunne gjøre det må du ha et abonnement til 79 kroner i måneden, men du har muligheten til å prøve én måned gratis. Når du har lastet ned en film eller tv-episode, har du 30 dager å se den på.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dessverre er ikke alt innholdet til Viaplay er tilgjengelig for offline-visning - for å se hva som er tilgjengelig må du klikke på innstillinger lengst oppe til høyre i appen og skru på Kun nedlastingsbart. Nøyaktig hvor mye det er snakk om vet vi ikke, men kun fire av de 10 filmene øverst på barne-seksjonen var mulig å laste ned da vi sjekket.

I Viaplay-appen på iOS og Android kan du enkelt administrere nedlastingene dine. En film på drøye timen er rundt 1 GB stor.
I Viaplay-appen på iOS og Android kan du enkelt administrere nedlastingene dine. En film på drøye timen er rundt 1 GB stor. Vis mer


På Apples nettbutikk kan du både kjøpe og leie filmene - i begge tilfeller lastes de ned til iOS-enheten din, og du kan få HD-kvalitet om du vil.
På Apples nettbutikk kan du både kjøpe og leie filmene - i begge tilfeller lastes de ned til iOS-enheten din, og du kan få HD-kvalitet om du vil. Vis mer

iTunes Store:

Har du iPad, kan et annet alternativ være å kjøpe eller leie filmer fra iTunes Store.

Utvalget i den norske butikken er ikke like bra som i den amerikanske, men det bør være mulig å finne noe for så vel små som store der, selv om det kan bli relativt dyrt. Det koster rundt 30-50 kroner for å leie en film, og alt mellom 80-170 kroner for å kjøpe en film.

Husk at når du leier, så har du inntil 30 dager på å se filmen, og når du først har begynt å se, har du 48 timer før den løper ut og slutter å fungere. Greit å vite så minstemann ikke svir av alt første kvelden ved et uhell.

Kopiere DVD-ene:
Å kjøpe filmer via iTunes er en rask og lettvint nok metode, men har du allerede et stort utvalg DVD- eller Blu-ray-filmer i samlingen, er det kjedelig å måtte kjøpe dobbelt opp. Da kan lureste alternativ være å få kopiert filmene over på nettbrettet.

Det finnes en rekke programmer som lar deg rippe filmene til pc-en for å deretter laste de over på nettbrettet, og Handbrake er en av våre favoritter. Det er ganske enkelt å bruke, og fungerer både i Windows, Mac OS og Linux. Vi har omtalt programmet og funksjonaliteten tidligere, blant annet i denne større artikkelen.

Med Handbrake er det en enkel sak å rippe DVD-filmene til nettbrett-kompatibelt format. Det tar tid, men koster deg ingenting.
Med Handbrake er det en enkel sak å rippe DVD-filmene til nettbrett-kompatibelt format. Det tar tid, men koster deg ingenting. Vis mer


Så må du også laste ned en videospiller til nettbrettet ditt. Har du iPad, kan vi anbefale AVPlayerHD. Har du et Android-brett, er MX Video Player verdt å sjekke ut.

Les også: Slik får du DVD-ene over på iPad

Du kan fortsatt streame

Selv om du er på ferie, betyr det ikke at det er umulig for deg eller ungene å streame filmer på padda som dere gjør hjemme. Har du tilgang til trådløst nett, bør det ikke være noe i veien for det, i hvert fall innenlands, men også utenlands.

Netflix kan for eksempel brukes i de andre landene tjenesten er lansert i Sverige, Danmark, Finland, Storbritannia, Irland og USA. Utvalget varierer riktignok fra land til land, men befinner du deg i Norden, vil det nok være ganske likt.

Ha nok lagringsplass!

Husk også at uansett hvilken metode du bruker, så må du ha stor nok lagringsplass tilgjengelig på nettbrettet. Har du et brett med bare 16 GB, vil du med alle våre forslag fort oppdage at det blir fullt.

  • Hos ViaPlay er en film på 1 time og 33 minutter på 1 GB.
  • På iTunes Store er en film på 2 timer og 22 minutter 4 GB.
Har du et Android-nettbrett er sannsynligheten stor for at du kan stappe i et ekstra minnekort dersom du ikke har råd til største modell. Alternativt kan du kjøpe en ekstern harddisk som er kompatibel med nettbrettet, som Seagate Wireless Plus.

Har du noen andre forslag enn de vi har nevnt over? Del i kommentarfeltet nedenfor, da vel!

Tar du med nettbrettet på ferie? Slik sikrer du det mot tyveri!