Savner du Snake?

Mobilspillet som dukket opp i 1997 er en klassiker. Og lever fortsatt.

KLASSIKER: En slange som skal treffe et punkt, men ikke treffe seg selv eller veggen. Dette var det kuleste i verden for mange på 90- og 2000-tallet. Med blant annet Snake '97 kan du oppleve moroa på dagens telefoner.  Foto: Ole Petter Baugerød Stokke/Snake '97/Colourbox
KLASSIKER: En slange som skal treffe et punkt, men ikke treffe seg selv eller veggen. Dette var det kuleste i verden for mange på 90- og 2000-tallet. Med blant annet Snake '97 kan du oppleve moroa på dagens telefoner. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke/Snake '97/Colourbox Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Historien om spillet Snake starter helt tilbake i 1976. Da var arkadespillet Blockade først ute med idéen om å tegne en lengst mulig linje uten å krasje, og spillet sees derfor på som alle Snake-spill sin bestefar.

Etterhvert som versjoner av spillet spredde seg til diverse datamaskiner og spillkonsoller, ble det vanlig at spilleren kontrollerte en mark eller slange. Og at slangen ble lenger, eller fikk forskjellige egenskaper, ved å spise ting og tang på brettet.

Men det skulle ta mange år før det virkelig tok av. For det skjedde ikke før spillet ble tilgjengelig i lomma.

Nokia 6110 ble i 1997 den første mobilen med Snake installert. Forøvrig også den første Nokia-en med ikoner i menyene sine. Men dette var en mobil myntet på forretningsfolk, og mange har derfor sine første Snake-minner fra klassikeren Nokia 3210, som kom i 1999. Dette ble en av Nokias mest populære modeller noen sinne, med 160 millioner solgte eksemplarer, og hadde også Snake innebygget.

En ny folkesport ble dermed født. Der du nå fyller dødtid med Facebook, Twitter og provoserte fugler, var det for få år siden Snake det handlet om.

Retro-lesning: Hva kostet egentlig Nokia 3310, 3210 og 6210? Ikke småtteri - sjekk DinSides prisguide fra år 2000!

Her kan du se hvordan oppfølgeren Snake II så ut på en annen storselger; Nokia 3310 fra år 2000:

Retro-spilling

Nokias Snake-serie startet med spillet Snake på 6110, gikk over til Snake II på 3310 og fortsatte utover 2000-tallet med spill som Snake EX og Snakes, før Snake Subsonic på spillmobilen N-Gage i 2008 ble deres siste utgave.

Men frykt ikke: Du kan fortsatt spille Snake. Både på Nokia-er og andre mobiler. Det finnes en rekke versjoner av Snake til alle tenkelige plattformer, som du finner ved å søke etter "snake" i app-butikken på telefonen din.

Selv har vi sansen for appen Snake '97. Den gjenskaper som navnet tilsier Nokias Snake-utgave fra 1997, som altså var deres første mobile slangespill. For å gjøre det så realistisk som mulig blir skjermen omgjort til det som likner en gammel Nokia-mobil, og dermed er det bare å slange seg i vei.

PÅ YOUTUBE: Trykk ned og opp samtidig, og spill Snake på Youtube. For eksempel når du ser på videoer om gamle spill. Perfekt.  Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
PÅ YOUTUBE: Trykk ned og opp samtidig, og spill Snake på Youtube. For eksempel når du ser på videoer om gamle spill. Perfekt. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer


Du finner appen her:

Retro-lesning: "Spillene er av heller laber kvalitet, med kun Snake III og en Flash-versjon av Sudoku" sukker vår mobilanmelder i 2006

Hemmelig Snake på Youtube

Ettersom Snake er et såpass enkelt spill, finnes det gjemt bort diverse steder.

Visste du for eksempel at du kan spille Snake på Youtube? Dette fungerer både på selve Youtube.com, og på videoer som ligger på andre nettsider, for eksempel på DinSide. Du kan prøve selv, i videoen over.

Når du ser en Youtube-video, gjør du følgende:

  • Trykk på videoavspilleren, slik at den får "fokus".
  • Trykk inn venstre- og opp-tasten på tastaturet ditt samtidig.
  • En slange skal da dukke opp, som styres med piltastene. Spis prikkene, pass deg for kantene og hold deg unna egen hale. Dør du, repeterer du bare steg 2.

Hva er ditt forhold til Snake? Har spillet mistet sin sjarm, eller lever det fortsatt i ditt hjerte? Prat sammen under artikkelen!