Se to kanaler samtidig eller bruk nettbrett som fjernkontroll - nå integrerer Samsung produktene på kryss og tvers. Foto: Pål Joakim Olsen
Se to kanaler samtidig eller bruk nettbrett som fjernkontroll - nå integrerer Samsung produktene på kryss og tvers. Foto: Pål Joakim OlsenVis mer

Samsung-telefon vet hvor den er

...og skifter funksjonalitet deretter.

(BARCELONA/DINSIDE) Nå satser Samsung på det åpenbare; å integrere både PC og TV med mobiltelefoner og nettbrett.

På Mobile World Congress-messen i Barcelona presenterte selskapet flere produktnyheter. De to mest aktuelle er mobiltelefonen Galaxy S II, samt nettbrettet Galaxy Tab 10.1.

Et spennende konsept er imidlertid Samsungs AllShare-teknologi, som gjør at enhetene i Samsung-universet prater sammen. Vi fikk demonstrert hvordan du kunne bruke enten nettbrettet eller mobiltelefonen som fjernkontroll til TV-en, der du kan bytte kanal på TV, se én kanal på nettbrettet og en annen på TV (gitt at du har to tunere på TV), se innhold fra Blu-Ray-spiller på nettbrettet etc. Alt skjer via DLNA/WiFi, med dedikerte applikasjoner på mobilenheten.

Men ikke bare det - telefonen/nettbrettet kan også oppdage elektromagnetisk stråling og derfor finne ut av hvor i huset de er plassert. Det gjør at du kan definere ulike soner, f.eks. stuebordet, der telefonen automatisk blir en fjernkontroll, ved siden av PC-en, der man automatisk starter overføring av bilder fra mobilkameraet, eller på kjøkkenet, der nettbrettet åpner en applikasjon med oppskrifter eller lignende.

Samsung Galaxy S II forventes på det norske markedet i løpet av april.

Samsung Galaxy S II Foto: Pål Joakim Olsen
Samsung Galaxy S II Foto: Pål Joakim Olsen Vis mer


Førsteinntrykk, Samung Galaxy S II

Da vi bragte nyheten om de nye Samsung-produktene søndag kveld hadde vi ennå ikke reist til Barcelona, men tok selvsagt turen innom Samsungs stand for å fikle litt med de nye produktene.

Og Samsung Galaxy S II ble lett ett av messens store høydepunkt for vår del, ved siden av LG Optimus 3D. Den 4,3" store skjermen er særdeles god (Super AMOLED Plus, 18% lavere strømforbruk enn Super AMOLED), og det er imponerende hvor tynn Samsung har klart å lage denne telefonen, der tykkelsen kun er 8,5mm hele veien fra topp til tå. I tillegg er vekten bare på 116 gram, og man fikk virkelig følelsen av at Samsung hadde glemt å sette i batteri – så lett føltes den.

Ellers virker telefonen kjapp og responsiv, om ikke like rask som LG-telefonene. Verdt å merke seg er at Samsung lager prosessoren selv (LG bruker Texas Instruments i Optimus 3D og Nvidia Tegra-prosessor i Optimus 2X), men samtidig oppgir selskapet at prosessoren ikke vil være tilgjengelig i alle regioner, og at noen regioner derfor vil få en utgave med Nvidia Tegra-prosessor.

Samsung Galaxy S II er bare 8,5mm tynn og veier 116 gram. Det er lite til å være 4,3" over diagonalen. Foto: Pål Joakim Olsen
Samsung Galaxy S II er bare 8,5mm tynn og veier 116 gram. Det er lite til å være 4,3" over diagonalen. Foto: Pål Joakim Olsen Vis mer


Samsung understreker også at dette er en telefon som bør fri til businessmarkedet, der 90% av funksjonaliteten i Microsoft Exchange er støttet. Telefonen har også en krypteringsbrikke installert, innbakt VPN-funksjonalitet og støtte for blant annet fjernsletting, installasjonsbegrensning og -oppsett fra administrator etc.

I tillegg støttes en rekke filformater rett ut av boksen - audiofile vil sette pris på FLAC-støtte, og på videosiden er det bare å spille av Divx, Xvid, WMV, H.264/H.263, MPEG-4 og mer til.

Førsteinntrykk, Samsung Galaxy Tab 10.1

Oppfølgeren til Samsung Galaxy Tab er vesentlig større enn forgjengeren (10,1" vs 7") og kjører siste utgave av Android; kodenavn Honeycomb. Det er det flere produsenter som gjør, blant annet Motorola Xoom og LG Optimus Pad, men ingen av aktørene har lagt på noe eget grensesnitt på toppen, så de ser alle like ut på softwaresiden.

10,1" og 1280x800 piksler. Samsungs nye nettbrett imponerte oss, og har heller ingen fysiske knapper rundt skjermen. Foto: Pål Joakim Olsen
10,1" og 1280x800 piksler. Samsungs nye nettbrett imponerte oss, og har heller ingen fysiske knapper rundt skjermen. Foto: Pål Joakim Olsen Vis mer


Maskinvaremessig fikk vi et meget godt inntrykk av Samsungs nye nettbrett. Enheten var spesielt god å holde i, på grunn av den avrundede og ru overflaten på baksiden, og Honeycomb kjørte fortsatt relativt kjapt og responsivt til tross for at "halve messen" hadde lagt fra seg en widget eller tre på hjemmeskjermen.

Skjermen er altså 10,1" over diagonalen, og oppløsningen er på 1280x800 piksler, som er nok til å vise 720p HD-video uten å måtte nedskalere. Galaxy Tab 10.1 er imidlertid krafitig nok til å spille av 1080p HD-video, enten rett på enheten (nedskalert), eller koblet til en TV via PDMI-utgangen (standard HDMI-utgang er altså ikke tilgjengelig). På innsiden sitter en dobbeltkjernet Tegra-prosessor fra Nvidia.

Baksiden av Galaxy Tab 10.1. Den ru og avrundede overflaten gir nettbrettet et veldig godt grep. Foto: Pål Joakim Olsen
Baksiden av Galaxy Tab 10.1. Den ru og avrundede overflaten gir nettbrettet et veldig godt grep. Foto: Pål Joakim Olsen Vis mer


Verdt å merke seg er også at batteriet har blitt kraftig forbedret siden forgjengeren, med 6860mAh kapasitet (vs 4000mAh på Galaxy Tab). Samsung går ikke ut med noen tall på antall timer med video e.l., men det er grunn til å tro at dette nå vil være på høyde med hva tilfellet er på iPad.

Og for ordens skyld – Galaxy Tab 10.1 har to kameraer; ett bak (8Mp) og ett foran (2Mp) til videosamtaler. Enheten kan filme i full HD-oppløsning, men kan ikke ringe slik forgjengeren kunne.

Samsungs nye nettbrett forventes i salg i løpet av andre kvartal, dvs. før sommeren.