Samsung innfører regionsperre på blant annet Samsung Galaxy S4. Foto: Kirsti Østvang/Gaute Beckett Holmslet
Samsung innfører regionsperre på blant annet Samsung Galaxy S4. Foto: Kirsti Østvang/Gaute Beckett HolmsletVis mer

Samsung låser telefonene sine

Du trodde kanskje Apple var en restriktiv mobilprodusent? Nå legger Samsung inn regionsperre på telefonene.

Apple får mye kritikk for å låse sine kunder til iTunes, proprietære ladekabler og sin strenge App-store.

Nå viser det seg at Samsung, som i all hovedsak kjører "åpne" Android, tar låsingen ett skritt lenger enn de tidligere har gjort.

Danske Recordere.dk skriver på sine nettsider at den koreanske mobilprodusenten har begynt med regionsperre på telefonene.

Blokkerer SIM-kort

Når nye Samsung Galaxy Note 3 når ut til forbrukerne vil det være med en funksjon som sørger for at telefonen kun kan brukes i den regionen den er kjøpt i.

Har du for eksempel kjøpt den i USA, kan du ikke aktivere den med et norsk SIM-kort.

– En sideeffekt er at låsen også blokkerer for midlertidig bruk av et annet SIM-kort, for eksempel hvis man kjøper et lokalt SIM-kort for å få billigere mobildata ved opphold i et annet land, hvis dette landet ligger utenfor regionen telefonen tilhører, skriver Recordere.dk.

Dette er imidlertid ikke helt sant, ifølge Tor Slørdal i Samsung Telecom.

– Sperren gjelder det første SIM-kortet du aktiverer enheten med. Så lenge du har en telefon kjøpt i Norge og aktiverer den med et norsk SIM-kort, kan du bruke et hvilket som helst utenlandsk SIM-kort etterpå, sier han til DinSide.

Finnes omveier

Slørdal understreker at regionsperren også kan brytes om du går fram på rett vis. Han bruker USA som eksempel:

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Kjøper du telefonen i USA, for eksempel på ferie, kan du aktivere den med et amerikansk SIM-kort mens du er i USA. Etterpå kan du bruke et norsk SIM-kort uten problemer.

– Får du en telefon sendt fra USA og til Norge, så kan du ta med telefonen til et av våre serviceverksted, og vi vil åpne regionsperren, sier Slørdal.

Årsaken til at de nå innfører regionsperre er at de ønsker å kunne garantere for alle tjenester og at telefonen fungerer skikkelig i nettverket.

Den regionale SIM-låsen skal ikke påvirke telefonens funksjoner eller ytelse, og vil i første omgang gjelde modellene Note III og S4, opplyser Samsung.