<strong>HER ER'N:</strong> Samsungs nye flaggskip, Galaxy S5. Designen er ganske lik som hos forgjengeren - og baksiden er fortsatt av plast. Foto: KIRSTI ØSTVANG
HER ER'N: Samsungs nye flaggskip, Galaxy S5. Designen er ganske lik som hos forgjengeren - og baksiden er fortsatt av plast. Foto: KIRSTI ØSTVANG Vis mer

Samsung lanserte Galaxy S5

Nå er den nye toppmodellen endelig avslørt.

Publisert
Sist oppdatert

Samsung Galaxy S4 var blant de aller mest solgte mobilene i Norge i fjor. Når den sørkoreanske smartmobil-giganten er i ferd med å lansere oppfølgeren, er det naturligvis knyttet store forventninger både i det ganske land og resten av verden.

Mandag kveld inviterte Samsung til storstilt lansering på det alle ventet å være en ny toppmodell i Galaxy-serien. Arrangementet fant sted på Mobile World Congress som avholdes denne uken i Barcelona.

5,1-tommers vanntett toppmodell

Samsung Galaxy S5 har spesifikasjoner en toppmodell verdig. Og så er den støv- og vanntett, hvilket betyr at den kan sendes i opptil 1 meter vann i inntill 30 minutter. Her ser vi altså at Samsung følger i Sonys fotspor med stadig flere vannsikre modeller.

Den har en ørlitt større 5,1 tommer Super AMOLED-skjerm med Full HD-oppløsning på 1920x1080 , en firekjerners prosessor på 2,5GHz og 2 GB RAM. Den fås med enten 16 eller 32 GB innebygd lagringsplass, men det kan i tillegg utvides med et mikro-SD-kort på opptil 128 GB.

Det meste av ny trådløs teknologi er også på plass.

Den har noe som heter LTE Cat4, som skal levere 150 Mbps nedlastinger og 50 Mbps opplastinger hvis nettverket støtter det. Det er også WiFi a/b/g/n/ac (MIMO 2x2), Bluetooth 4.0 LE, ANT+, NFC, IR-port og USB 3.0.

<strong>PRIKKETE:</strong> Baksiden på S5 har fått en ny mønstrete overflate som skal være mykere enn før. Foto: KIRSTI ØSTVANG
PRIKKETE: Baksiden på S5 har fått en ny mønstrete overflate som skal være mykere enn før. Foto: KIRSTI ØSTVANG Vis mer


Fingeravtrykksleser og pulsmåler

S5 har dessuten de vanlige sensorene som akselerometer, gyroskop og digitalt kompass, men også et par nye. En infrarød bevegelsessensor, en pulsmåler og et barometer. Og forresten:

<strong>PULSMÅLER:</strong> Bare hold fingeren inntil kameraet, så kan S5 måle hvor høy pulsen din er. Foto: KIRSTI ØSTVANG
PULSMÅLER: Bare hold fingeren inntil kameraet, så kan S5 måle hvor høy pulsen din er. Foto: KIRSTI ØSTVANG Vis mer


Hjemknappen har nå fått fingeravtrykksleser. Det tar vi som et klart bevis på at Samsung har sett seg lei på at Apples iPhone 5S har vært alene om dette.

- Alt som trengs er et sveip med fingeren for å gjøre sikre betalinger, sa en av Samsung-sjefene under presentasjonen.

Du skal også kunne bruke sensoren til å logge inn i visse apper eller beskytte visse innstillinger eller filer (som bilder) på telefonen fra andre, ifølge Time Techland.

Batteriet har en kapasitet på 2.800mAh, og det er som vanlig utskiftbart. Takket være en ny strømsparingsfunksjon kalt Ultra Power Saving Mode skal man få enda mer batteritid om man trenger det.

16 megapiksel kamera

<strong>16 MEGAPIKSLER:</strong> Samsung har gjort en rekke forbedringer på kameraet til toppmodellen. Den har litt flere megapiksler og enda raskere autofokus. Foto: KIRSTI ØSTVANG
16 MEGAPIKSLER: Samsung har gjort en rekke forbedringer på kameraet til toppmodellen. Den har litt flere megapiksler og enda raskere autofokus. Foto: KIRSTI ØSTVANG Vis mer


På baksiden finnes det et 16MP-kamera (opp fra 13MP hos forgjengeren), som ifølge Samsung skal autofokusere på 0,3 sekunder. På fremsiden er det et 2MP-kamera for selvportretter.

Galaxy S5 er ganske lik forgjengeren S4 utseendemsssig, men den har fått en ny bakside med en mykere og mønstert gummioverflate.

Operativsystemet er for øvrig Android 4.4.2 KitKat med Samsung eget TouchWiz-grensesnitt på toppen. Det ser ganske likt ut som før, men det er gjort noen endringer slik at designen er litt flatere og litt mindre glorete.

Toppmodellen har en veiledende utsalgspris på 5.995 kroner. Global salgsstart skal være den 11 april.

Sammen med den nye toppmodellen lanserte Samsung også en rekke ha-på-dingser. En ny smartklokke, Gear 2, og et aktivitetsarmbånd kalt Gear Fit. Begge har innebygd pulsmåler og skal kunne brukes sammen med en haug med andre Galaxy-produkter fra Samsung.

<strong>HA-PÅ:</strong> Her er noe av tilbehøret Samsung lanserte sammen med Galaxy S5. Foto: KIRSTI ØSTVANG
HA-PÅ: Her er noe av tilbehøret Samsung lanserte sammen med Galaxy S5. Foto: KIRSTI ØSTVANG Vis mer


Samleside: Nyheter fra Mobile World Congress i Barcelona

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer