Samsung lanserte Galaxy S4

Årets største begivenhet på mobilfronten?

Større og bedre skjerm, lavere vekt, bedre batteri og en rekke nye sensorer og mer intelligente apper og funksjoner. Galaxy S4 er akkurat der den bør være for å bli en ny Samsung-suksess, tror vi. Foto: Bjørn Eirik Loftås
Større og bedre skjerm, lavere vekt, bedre batteri og en rekke nye sensorer og mer intelligente apper og funksjoner. Galaxy S4 er akkurat der den bør være for å bli en ny Samsung-suksess, tror vi. Foto: Bjørn Eirik LoftåsVis mer

NEW YORK: Aldri før har vi sett større medieoppbud rundt en produktlansering, enn under lanseringen av Galaxy S4, Samsungs nye mobil-flaggskip. Her har mobilprodusenten virkelig gravd dypt i budsjettene for å få med medier fra hele verden på lanseringen. Forgjengeren S III har vært en stor suksess for Samsung, og er i skrivende stund fortsatt blant de mest populære mobilene på markedet.

Mye nytt

Som ventet dreier det seg om en avansert smartmobil med 5" skjerm og full HD-oppløsning. Akkurat det er ikke så oppsiktsvekkende lenger, blant andre er både HTC One og Sony Xperia Z alt lansert og på vei til markedet. Så hva er det Samsung har for ess i ermet denne gangen? En god del, faktisk, og det handler ikke bare om spesifikasjoner - selv om det er her grunnlaget legges:

 • 5" Super AMOLED-skjerm, 1920 x 1080 piksler (441 ppi)
 • 1,9 GHz firekjernet Snapdragon-prosessor
 • Android 4.2.2 Jelly Bean
 • To kameraer, 13 og 2 megapiksler
 • 2 GB RAM
 • 16, 32 eller 64 GB flashminne
 • Bluetooth 4.0
 • Støtter LTE (100/50 Mbps) og 3G (42 Mbps)
 • WLAN (a/b/g/n/ac)
 • iR-sender (mobilen kan brukes som fjernkontroll til f. eks TV)
 • MicroSD-kortleser, maks 64 GB
 • 2600 mAh batteri
 • 69,8 x 136,6 x 7,9 mm
 • 130 gram
 • Fås i hvit og sort utførelse
 • Kommer i 2. kvartal 2013

Mindre og lettere

Til tross for at S4 har større skjerm enn SIII, er selve telefonen noen millimeter kortere, like bred, og 0,7 mm tynnere enn sin forgjenger. Den er også 7 gram lettere. Fortsatt er baksiden av plast, noe som ikke gir samme high-end-følelse som hos enkelte konkurrenter. Den er avtakbar, og batteriet kan byttes ut med et enkelt håndgrep. Rundt kantene på mobilen har Samsung brukt materialet polykarbonat, også kalt "uknuselig plast".

Skjermen er svært skarp, kontraster og farger er helt i toppen av hva du kan få i 2013 - fra alle vinkler. Å betjene telefonen går silkemykt og helt uten noen form for hakking eller heng, uansett hvilken app vi prøvde. Og som på Nokias nyeste mobiler kan den også betjenes med hansker eller vanter på hendene.

Her ser du bilder av mobilen:

Større og bedre skjerm, lavere vekt, bedre batteri og en rekke nye sensorer og mer intelligente apper og funksjoner. Galaxy S4 er akkurat der den bør være for å bli en ny Samsung-suksess, tror vi. Foto: Bjørn Eirik Loftås
Begivenhetens sentrum: Legendariske Radio City Music Hall i New York city.
Enorme køer i lang tid før lanseringen.
En representant fra konkurrenten HTC delte ut kaffe og chips til utålmodige journalister i kø utenfor Radio City Music Hall.


Bedre kameraer med utvidet funksjonalitet

S4 er utstyrt med to kameraer, ett foran og ett bak, og begge kan brukes samtidig. Det betyr for eksempel at du selv kan ta del i videoopptak sammen med familien din, ved at ansiktet ditt får plass i en rute i "hovedopptaket". Det samme kan du gjøre med stillbilder.

Grensesnittet for opptak er nytt og mer brukervennlig, og byr på en rekke nye funksjoner for kreativ fotografering og effekter. Fjerning av uønskede elementer i bakgrunnen er for eksempel en enkel affære. Man kan også legge lyd på stillbilder.

Story Album er en artig funksjon som lar deg lage virtuelle fotoalbum basert på maler, der du blar deg gjennom sidene ved å sveipe over skjermen. Du trenger ikke en gang berøre skjermen, det holder med å bevege hånden i luften. Dette kalles Air Gesture, og kan brukes i mange forskjellige sammenhenger. Den er bygd på Air View - som gjør det mulig å få opp informasjonsbokser bare ved å holde fingeren i lufta over elementer på skjermen.

Appen som lar deg bytte sang med et vink

Sensorer til det meste

Smart Pause er en videreutviklet funksjonalitet som også fungerer uten at du berører skjermen. Hvis du for eksempel ser en video og snur hodet bort fra skjermen, vil videoen automatisk settes på pause. Når frontkameraet oppdager ansiktet ditt igjen, starter avspillingen fra der den stoppet.

S4 har fått en rekke sensorer innebygd, inkludert barometer, temperatur, luftfuktighet, kompass, akselleromter, gyro, med mer, og sensorer som jobber sammen med programvaren på nye måter. Du kan nå for eksempel skrolle i nettsider og dokumenter bare ved å helle på mobilen - så lenge ansiktet ditt er vendt mot skjermen. Snur du deg bort, vil skrollingen stoppe, til du kikker på skjermen igjen. Bra eller irriterende? Dette blir spennende å prøve i praksis.

NFC er selvfølgelig på plass, og en annen nyhet er GroupPlay. Hvis du for eksempel spiller av en sang på din mobil, kan du pare den mot inntil syv andre S4-mobiler, som dermed også vil spille av samme sang synkronsiert. Tanken er at flere mobiler gir bedre og fyldigere lyd.

Og S Voice Drive sørger for at du kan få telefonen til å utføre en rekke oppgaver bare ved å snakke til den.

Talestyrt TV: Gjør det egentlig hverdagen din enklere?

Nye apper

Samsung har puttet en rekke nye apper inn ved leveransen, spesielt interessant er S Translator. Ved hjelp av tale eller tekst kan du nå få oversatt ting automatisk mellom en rekke forskjellige språk. Du kan for eksempel si noe på engelsk, deretter oversetter app-en det du sier til et valgt språk, for eksempel kinesisk, og kan deretter uttale dette. Man slipper altså å kunne hverandres språk for å kunne konversere.

Forbedret Chat On (gruppe-video-samtaler) og S Health er også verdt å nevne. Sistnevnte er en helseassistent som loggfører aktiviteten din i løpet av dagen. Den registererer om du går, jogger eller går i trapper, og regner ut kaloriforbruk og helsegevinster.

Hands on

I videoen under viser vi deg mobilen og litt av brukeropplevelsen. Vi beklager at det kommer med mye bråk fra demoområdet, så demp gjerne volumet litt.


Noen eksakt dato for når S4 blir tilgjengelig i butikkene, har vi foreløpig ikke fått. Ifølge selskapets PR-avdeling i Norge kommer modellen i butikk i løpet av våren, og de opplyser om en anbefalt utsalgspris fra 6.000 kroner.

Dette var bare en gjennomgang av noe av hva mobilen har å by på. Vi kommer tilbake med flere detaljer om Samsung Galaxy S4 så snart vi får et eksemplar til test.

Mer fra selve lanseringen

DinSides utsendte var blant de mange hundre journalistene som var invitert til et PR-jippo av dimensjoner, i Radio City Music Hall i New York. Vi stod i en kø som virket endeløs i vel en time før vi slapp inn, og på mirakuløst vis klarte å kapre et sete på andre rad.

Begivenhetens sentrum: Legendariske Radio City Music Hall i New York city.
Begivenhetens sentrum: Legendariske Radio City Music Hall i New York city. Vis mer


Enorme køer i lang tid før lanseringen.
Enorme køer i lang tid før lanseringen. Vis mer


En representant fra konkurrenten HTC delte ut kaffe og chips til utålmodige journalister i kø utenfor Radio City Music Hall.
En representant fra konkurrenten HTC delte ut kaffe og chips til utålmodige journalister i kø utenfor Radio City Music Hall. Vis mer


I et times langt show ble nyhetene presentert innpakket som en Broadway-musikal, som seg hør og bør i slike omgivelser. Pompøst? Bedøm selv.

Her kan du nemlig se hele lanseringen:

Flere ferske mobilsaker fra DinSide