Samsung i full krise etter mobiltrøbbel

Samsungs nye smarttelefon var ventet å bringe salget til nye høyder i et svært konkurranseutsatt marked. I stedet har det ført til store problemer.

TELEFONEN TOK FYR: Samsung tilbakekaller 2,5 millioner solgte mobiltelefoner av typen Galaxy Note 7 etter klager på at batteriet har eksplodert eller tatt fyr. Video: Reuters Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Samsungs aksjekurs raste 8 prosent tirsdag etter at selskapet, av sikkerhetsgrunner, har stanset alt salg og produksjon av smarttelefonen Galaxy Note 7.

Samsung er verdens største produsent av smarttelefoner, og fallet i selskapets aksjekurs dro børsen i Sør-Koreas hovedstad Seoul ned med 1,2 prosent.

Produksjonsstoppen kommer etter flere klager på at batteriet har eksplodert eller tatt fyr. Les mer om saken her.

– Slå av!

Personer som er i besittelse av det som regnes som Samsungs toppmodell, blir rådet til å slå smarttelefonen av umiddelbart.

– På grunn av at forbrukerens sikkerhet er topp prioritet, stopper Samsung alt salg av Galaxy Note 7 mens vi etterforsker dette videre, heter det i en pressemelding tirsdag.

Kunngjøringen kommer en drøy måned etter at selskapet trakk tilbake 2,5 millioner enheter av den aktuelle modellen, uten at dette fikk noen særlig effekt på selskapets renommé.

Når Samsung nå stanser alt salg av modellen og ber alle kunder om å skru den av umiddelbart, synes situasjonen langt mer alvorlig.

Full krise

Galaxy-serien har vært Samsungs flaggskip, og salgsstansen innebærer store tap for det familiedrevne selskapet i en tid der det også står overfor et generasjonsskifte i ledelsen.

Eksperter har vurdert at tapet kan komme opp i vær 10 milliarder dollar, over 80 milliarder kroner, men bekymringen er vel så mye knyttet til virkningene på lang sikt og hvordan merkevaren Samsung vil bli oppfattet heretter.

Ifølge analytikere kan krisen gjøre uopprettelig skade i et marked der merkevaretillit og lojalitet er helt avgjørende.

– Verst tenkelige

– Dette er det verste scenarioet for Samsung, sier Jan Dawson, sjefanalytiker i Jackdaw Research.

Marerittet er at kundene vil bruke erstatningen de får for sine Galaxy Note-modeller til å kjøpe Apples nyeste modell iPhone 7, ifølge Greg Roh ved HMC Investment Securities.

– Hvis det skjer én gang, kan det regnes som en feil. Men for Samsung skjedde det samme to ganger med den samme modellen, så det kommer til å bli et betydelig fall i forbrukernes tillit, sier han.

Mobilen rakk aldri å nå butikkene i Norge. Det skulle egentlig skje nå i oktober. Vi rakk imidlertid å teste den. Du finner testen her.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!