Samsung Gear S2 3G Classic

Samsungs runde smartklokke har ganske fiffig betjening.

<strong>TRENGER IKKE TELEFON:</strong> Med 3G-versjonen av Samsung Gear S2 kan du ringe og sende meldinger uten å ha telefonen i nærheten, takket være eSIM. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN
TRENGER IKKE TELEFON: Med 3G-versjonen av Samsung Gear S2 kan du ringe og sende meldinger uten å ha telefonen i nærheten, takket være eSIM. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Selv om smartklokka Gear S2 fra Samsung har vært i markedet en stund, kommer den i disse dager i en oppgradert utgave, der klokka også har fått 3G-støtte.

Altså der den kan være koblet til nett uten å ha kontakt med mobiltelefonen.

Og ikke bare det – Gear S2 har ingen SIM-port. Den benytter seg av den nye eSIM-standarden, som betyr at den har et elektronisk SIM-kort som kan programmeres direkte.

LES MER: OneCall og Samsung først ute med eSIM

Det er nok noe vi vil se mer av i fremtiden også på mobiltelefoner og nettbrett, der vi slipper å måtte vente på et lite plastkort i postkassa for å bytte abonnement.

Kun for OneCall

I Norge har OneCall fått eksklusiv rett til å selge Gear S2 3G Classic resten av året. Med andre ord er du nødt til være OneCall-abonnent om du vil utnytte eSIM-funksjonaliteten i klokka.

EGET SIM: Her har vi kontakt med telefonen, men kun over internett. Man får allikevel push-varsler på klokka; kjekt hvis man har glemt telefonen hjemme. Merk at det egentlig skulle ha stått Telia i stedet for Netcom, men det jobbes det med i disse dager. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN
EGET SIM: Her har vi kontakt med telefonen, men kun over internett. Man får allikevel push-varsler på klokka; kjekt hvis man har glemt telefonen hjemme. Merk at det egentlig skulle ha stått Telia i stedet for Netcom, men det jobbes det med i disse dager. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN Vis mer


Derfor fikk vi også låne klokka og en telefon med SIM-kort fra OneCall. Selv om vi fikk låne en Samsung-telefon, kan Gear S2 brukes sammen med alle Android-telefoner som kjører minst versjon 4.4 og har minst 1,5 GB arbeidsminne. Samsung har også annonsert planer om å støtte iOS i løpet av året.

Å programmere eSIM-kortet er veldig enkelt. Man parer først klokka med mobiltelefonen via Bluetooth og Samsungs Gear-app, og deretter skanner man en QR-kode med Gear-appen på telefonen. For OneCall-kunder som kjøper klokka, vil denne QR-koden være å finne på «Mine sider» hos OneCall.

LES OGSÅ: Slik skanner du QR-koder

ENKELT: Skann en QR-kode med Gear-appen, og vips, så er klokka klar til å brukes frittstående. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN
ENKELT: Skann en QR-kode med Gear-appen, og vips, så er klokka klar til å brukes frittstående. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN Vis mer


LITE: Men vi klarer allikevel å skrive meldinger med T9-ordlista på Gear S2. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN
LITE: Men vi klarer allikevel å skrive meldinger med T9-ordlista på Gear S2. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN Vis mer


Når det er gjort, er klokka på nett selv om den ikke har kontakt med telefonen. Vi har prøvd både å ringe og sende meldinger fra den, og det fungerer fint; også når telefonen er helt avslått. Vel å merke fungerer ikke den innebygde dikteringen på norsk (altså stemme-til-tekst), så med mindre du sender engelske meldinger, må du enten velge blant forhåndsdefinerte tekster eller skrive med god, gammeldags T9-funksjon.

Det kan selvsagt være kjekt om man går tom for strøm, har glemt/mistet telefonen eller er ute på sykkeltur uten telefon. Da kan du fortsatt bruke GPS-funksjon og nås på telefonen. Ganske elegant er også at mobiltelefonen sender varsler til nettskyen og videre til klokka, så du får også meldinger fra Facebook Messenger, for eksempel, selv om du ikke har kontakt med telefonen. Ikke dukker de opp som «sett» hos avsenderen heller – nok et pluss, spør du oss.

LES OGSÅ: Slik leser du Facebook-meldinger uten å bli «sett»

Her ser du klokka i aksjon:

2.000 kroner ekstra

eSIM-funksjonen er altså det du får om du kjøper 3G-utgaven av Gear S2 Classic.

I tillegg har denne versjonen av klokka en høyttaler, slik at du kan føre telefonsamtaler fra håndleddet (kan også gjøres ved å koble til et Bluetooth-hodesett).

Videre er den litt større og tykkere (to millimeter ekstra tykkelse) enn den vanlige classic-utgaven, siden den har et batteri med 20 prosent større kapasitet, men noe svakere batteritid, siden 3G-oppkoblingen trekker strøm. Den vanlige classic-utgaven har heller ikke GPS.

Pristillegget for dette er 2.000 kroner, altså 5.500 hos OneCall mot 3.500 i de billigste nettbutikkene. Det er et noe stivt pristillegg i våre øyne.

Så – hvordan er klokka?

Vi rakk aldri å teste den vanlige Gear S2-utgaven da den ble lansert før jul, så derfor ble dette også en ypperlig anledning til å rette opp gamle synder.

Gear S2 er altså en sirkulær smartklokke fra Samsung som ikke kjører Android. Her har nemlig Samsung brukt sitt eget operativsystem, Tizen, som vi slett ikke har noe i mot.

MANGE APPER: Over 2.000 apper skal være tilgjengelig for Gear S2, og for å bla mellom dem bruker du urkransen. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN
MANGE APPER: Over 2.000 apper skal være tilgjengelig for Gear S2, og for å bla mellom dem bruker du urkransen. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN Vis mer


VARSLER: Som på Android-klokker kan du også få varslene fra telefonen på håndleddet. Også de vonde. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN
VARSLER: Som på Android-klokker kan du også få varslene fra telefonen på håndleddet. Også de vonde. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN Vis mer


Android-klokkene har ikke så voldsomt mye mer nyttig funksjonalitet enn å vise varslene fra telefonen uansett, men med Tizen synes vi funksjonaliteten er betraktelig forbedret, der man i større grad kan gjøre ting på klokka. Over 2.000 apper er tilgjengelig foreløpig og installeres da via Gear-appen på telefonen.

Og den kan altså vise varsler fra telefonen slik Android-klokkene kan. Urskivene kan også tilpasses til å vise informasjonen du er mest interessert i, enten det dreier seg om antall skritt, gjenværende batteri, temperaturen ute eller lignende.

Navigering med urkransen

Tar vi det utvendige først, kommer Classic-utgaven av Gear S2 med skinnreim og føles nokså komfortabel på håndleddet. På siden finner du to knapper; en hjem-knapp, og en tilbake-knapp.

VRI RUNDT: Urkransen brukes til navigering i Tizen-operativsystemet, både når du velger app og for å skrolle i meldinger og lignende. De sorte stripene på skjermen skyldes at kameraets lukkertid er kortere enn skjermens oppfriskningsrate. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN
VRI RUNDT: Urkransen brukes til navigering i Tizen-operativsystemet, både når du velger app og for å skrolle i meldinger og lignende. De sorte stripene på skjermen skyldes at kameraets lukkertid er kortere enn skjermens oppfriskningsrate. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN Vis mer


Skjermen er berøringsfølsom, men det vi liker ekstra godt, er at urkransen (ringen rundt urskiva) er sentral i navigeringen. Ved å rotere på den kan du skrolle opp og ned i lister, og i brukergrensesnittet er det tenkt sirkulært, der appene for eksempel er plassert rundt hele kanten. Da føles det veldig naturlig å snurre på denne ringen for å navigere.

Vibreringen når man mottar et varsel er også relativt lydløs, selv om den ikke er like elegant som det den er på Apple Watch.

LES OGSÅ: Vi testet Apple Watch – i ti måneder

Skarp skjerm

Den lille skjermen måler 1,2 tommer i diameter og har en oppløsning på 360x360 piksler, som gir en punkttetthet på 302 per tomme. Som med mye annet fra Samsung er også denne av AMOLED-typen, som sørger for at sort er helt sort.

SE BILDER: Du kan enkelt overføre (eller synkronisere) bilder fra telefonen og over på klokka. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN
SE BILDER: Du kan enkelt overføre (eller synkronisere) bilder fra telefonen og over på klokka. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN Vis mer


Kjekt er det også at Gear S2 er IP68-sertifisert, som i praksis betyr at den vil tåle en god regnskur og en runde i dusjen. Det er imidlertid ikke en dykkerklokke; ei heller noe du bør svømme med. Samsung hevder at den skal tåle inntil en halvtime ned til 1,5 meters dyp.

Batteriet er 300 mAh på 3G-utgaven, som allikevel får litt svakere batteri enn den vanlige S2-utgaven (250 mAh). Samsung oppgir to dager (to-tre på den vanlige), og det ser ut til å stemme ganske godt. Vi har brukt klokka i over ei uke nå og er den fulladet en morgen, holder den som regel til kveldstid dagen etter.

LES OGSÅ: Hva betyr mAh på batterier?

KRYBBE: Ved å sette klokka i krybba, begynner den å lade, på samme måte som med en elektrisk tannbørste. Det betyr også at du må huske å pakke med krybba når du skal på tur. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN
KRYBBE: Ved å sette klokka i krybba, begynner den å lade, på samme måte som med en elektrisk tannbørste. Det betyr også at du må huske å pakke med krybba når du skal på tur. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN Vis mer


Styres fra Android-appen

Hånd i hånd med Gear S2 Classic er Samsung Gear-appen, som altså foreløpig kun er tilgjengelig på Android, men ikke begrenset til Samsung-telefoner.

Det er fra denne appen du kan installere klokkeapper og nye urskiver, samt administrere plasseringen av klokkeappene på skjermen, endre enkelte innstillinger om hvordan klokka skal oppføre seg og lignende.

Dessuten kan du velge hvilke appers varsler du også vil ha på håndleddet, samt sende musikk og bilder til klokka fra telefonen. Klokka har 4 GB lagringsplass, men cirka halvparten er tilgjengelig når operativsystem og den slags har tatt sitt. Via Gear-appen kan du overføre både bilder og musikkfiler slik at de kan vises/spilles av direkte fra klokka.

PÅ TELEFONEN: Her styrer du blant annet hvilke apper som skal gi deg varsler på klokka, du kan endre hvordan appene er plassert på klokkeskjermen og også laste ned nye apper og urskiver til Gear S2. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN
PÅ TELEFONEN: Her styrer du blant annet hvilke apper som skal gi deg varsler på klokka, du kan endre hvordan appene er plassert på klokkeskjermen og også laste ned nye apper og urskiver til Gear S2. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN Vis mer


Mangler norsk stemmekontroll

Er det ett ankepunkt vi har mot Gear S2 Classic, så er det at Samsung stemmeassistent, S Voice, ikke støtter norsk; hverken hva gjelder kommandoer eller diktering.

Dermed kan du ikke bruke stemmen til å svare på tekstmeldinger og lignende, med mindre du har for vane å sende meldinger på engelsk, selvsagt.

Tåler du å snakke litt engelsk til klokka di, kan du blant annet gi den kommandoer som «set an alarm for 7am», «call Alexander», «check my schedule tomorrow», «what will the weather be like in Oslo, Norway tomorrow» eller «who is the prime minister of Sweden». S Voice bruker blant annet Accuweather og Wolfram Alpha til å svare på spørsmålene, men stemmen som leser opp svaret er omtrent umulig å forstå, og vi synes også responstiden er noe treg.

Konklusjon

Vi liker godt Samsungs nyeste smartklokke. I motsetning til Android-klokkene den i hovedsak konkurrerer mot, har Samsung her valgt å bruke sitt eget operativsystem, Tizen, som kort og godt gjør at det mer å gjøre på selve klokka.

Den er god å betjene, takket være den smarte urkransen, som kan roteres for å navigere i menyer, skrolle i lange meldinger og den slags. Kjekt er det også at klokka er vanntett, og det finnes mange urskiver som lar deg tilpasse klokka slik du vil. I tillegg er app-utvalget godt, med både treningsapper, nyhetsapper og lignende. Litt synd er det dog at du ikke kan styre den med norsk stemme.

Med mindre du er blant de 200 første som bestiller 3G-utgaven fra OneCall (2.999,-) havner prisen på 5.500 kroner, som vi synes blir i overkant mye. Det er 2.000 kroner mer enn den vanlige utgaven for å kunne bruke den uten at telefonen er i nærheten, og for de fleste vil ikke det være et scenario man opplever veldig ofte.

For ordens skyld gjør vi oppmerksom nok en gang på at 3G-utgaven kun er tilgjengelig for OneCall-abonnenter resten av året. Den kan du bestille her.

Her finner du Dinsides smartklokke-tester

Testresultat

Samsung Gear S2 Classic

Terningkast 4

God betjening med urkransen, vanntett, delikat utseende, gode tilpasningsmuligheter på urskivene, 3G-versjonen kan brukes uavhengig av telefonen

Stemmestyring fungerer ikke på norsk, høy pris for 3G-versjonen og noe tykk


Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!