Samsung Galaxy Tab P1000 er nesten en vinner

Samsungs nettbrett imponerer på nesten alle vis, men noe trekker likevel ned.

<B>HAR UTSEENDET MED SEG:</B> Samsung Galaxy Tab har ingenting å skjemmes over i forhold til designet. Foto: Per Ervland
HAR UTSEENDET MED SEG: Samsung Galaxy Tab har ingenting å skjemmes over i forhold til designet. Foto: Per Ervland Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Du behøver ikke ha et tabloid hjerte for å akseptere at nettbrett-krigen endelig er i ferd med å intensiveres. Apple blåste liv i den gamle tablet-idéen med iPad, og noen måneder etter lansering har flere millioner eksemplar for lengst forlatt Apples fabrikker i Asia.

I Norge lar den fortsatt vente på seg, og selv om det sannsynligvis finnes titusenvis av eksemplar på plass i landet allerede - Finn.no hevdet så seint som 5. oktober at de har målt 40.000 unike iPad-treff i løpet av juli, august og september -, er den ikke mulig å få tak i gjennom det offisielle Apple-apparatet.

Sniker seg foran iPad

Samsung tar dermed innersvingen på Apple i Norden gjennom sin overraskende raske lansering av Samsung Galaxy Tab, et sjutommer stort nettbrett med Googles Android-operativsystem i bunn. Vi så først produktet under årets IFA-messe i Berlin i begynnelsen av september, og halvannen måned seinere er den allerede å finne i flere norske butikker.

Førsteinntrykket fra IFA var svært godt, men utenlandsforhold er ikke så lett å pleie, så spørsmålet er om de gode, varme følelsene har holdt seg?

Svaret er ja. Og litt nei. Her er nemlig veldig mye å like, men vi har - noen ganger bokstavelig talt - hengt oss opp i endel ting som vi ikke liker så godt.

Det ytre teller også

Utsiden er det lite å utsette på. Galaxy Tab er kanskje ørlite tykk, men den er minimalistisk og elegant, og den ligger veldig godt i hånda. I motsetning til med iPad kan du holde den med én hånd over lengre tid, mye takket være den nesten tre tommer mindre skjermen, og, ikke minst, at den veier hele 300 gram mindre enn Apples nettbrett.

SIM og micro-SD-kortplassene er diskret plassert på høyre side, sammen med av/på-knapp (som også fungerer som låsetast) og volumjustering. Micro-SD-kortet som følger med er på 16GB.

Skjermen er knallbra. Samsung har med mobiltelefoner som Galaxy og Wave vist at de liker skarpe kanter med nesten i overkant kraftig fargemetning, og Galaxy Tab er ikke noe unntak. Fargene slår deg nesten i bakken, og selv om 1024 x 600 piksler ikke er helt på nivå med iPhone 4s såkalte "retina"-skjerm hva pikseltetthet angår er det mer enn bra nok til de fleste nettbrettaktiviteter.

Merk deg at forskjellen på Tabens sju og iPadens 9.7 tommer er stor. Veldig stor. Vi ble faktisk grundig overrasket over hvor mye de 2.7 ekstra tommene har å si da vi sammenliknet de to brettene, noe bildet under bør forklare uten nærmere forklaring.

STØRRELSEN TELLER: Så stor forskjell er det på 9.7 tommer (iPad) og sju tommer (Galaxy Tab). Foto: Øivind Idsø
STØRRELSEN TELLER: Så stor forskjell er det på 9.7 tommer (iPad) og sju tommer (Galaxy Tab). Foto: Øivind Idsø Vis mer


Batteritid med forbehold

Batteritiden oppgis til sju timer kontinuerlig filmavspilling. Akkurat det har vi ikke testet, men de samme kjørereglene gjelder på Samsungs nettbrett som for mange andre smartmobiler: Du må ha kontroll over prosessene dine. Sagt litt mer folkelig så bør du blant annet la være å skru på push-e-post, og du bør la være å for eksempel ha på kontinuerlig oppdatering av alt fra Twitter-feeder til nyhetsoppdateringer via småprogrammer.

Vi lot både push og andre oppdatering kjøre fritt første døgnet, og da raste batteriindikatoren fra full til nesten tom på imponerende kort tid.

Versjon 2.2 ("Froyo") av Android har heldigvis enkel programstyring tilgjengelig, slik at du til enhver tid kan se hvilke applikasjoner som stjeler både minne og prosessorkraft. Økt fleksibilitet stiller større krav til brukeren, men det tar til gjengjeld ikke mange sekundene å sjekke hva som stjeler hvor mye - for deretter å avslutte de prosessene som tapper batteriet unødvendig.

Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland
ÅRETS HIT? Svenskene har tro på at nettbrettene vil slå an til jul. Her ser du det populære Galaxy Tab fra Samsung. Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland
NETTBRETT: Samsung Galaxy Tab er kåret til årets dataprodukt. DinSuide likte det nye nettbrettet så godt av vi ga det en femmer på terningen. Foto: Per Ervland


Den er også en vanlig mobil

I motsetning til iPad, men på lik måte som Huawei-brettet vi har testet tidligere, fungerer Galaxy Tab også som en vanlig mobiltelefon.

Du kan ringe og sende meldinger like smertefritt som du gjør ellers, men det er heldigvis ikke meningen du skal holde den store klumpen mot hodet som om du var programleder i et dårlig, fransk skjult kamera-program.

FULL PUPP: Tyngre nettsider kan by på utfordringer for den medfølgende nettleseren, spesielt med navigering. Foto: Per Ervland
FULL PUPP: Tyngre nettsider kan by på utfordringer for den medfølgende nettleseren, spesielt med navigering. Foto: Per Ervland Vis mer

Ringefunksjonen fungerer helt greit med både internhøyttalerne og med de medfølgende øretelefonene, selv om førstnevnte ikke akkurat har hi-fi-lyd. De fleste vil kanskje styre unna
utstrakt mobilbruk på grunn av størrelsen på enheten, men det er ikke tvil om at det kan være behagelig å for eksempel besvare meldinger fra sofakroken uten å gå de lange, lange fire meterne til kontorpulten der mobilen ligger.

Klarer du finne et stort og kraftig nok stativ som kan feste Galaxy Tab i bilruta kan nettbrettet også brukes som GPS.

Surfing og epost og app-butikk

Vi har tidligere skrevet omtale av Android 2.2, eller "Froyo" blant kjente, så ønsker du mer detaljert informasjon kan du klikke deg inn der.

Det du behøver vite er at du med Googles mobile operativsystem blir utstyrt med særdeles omfattende og avanserte muligheter, som blant annet betyr at du kan spesialtilpasse enheten din i langt større grad enn det som er tilfellet med iOS-systemet du finner på blant annet iPad.

Nettleseren er bra, men ikke så bra som Safari-nettleseren på iPad. Det er ikke nødvendigvis hastigheten det går på - noen få uhøytidelige tester viser at lastetiden ikke spriker særlig mye mellom de to nettbrettene -, men mer hva som skjer når kompliserte nettsider er ferdiglastet.

Et særdeles grelt eksempel er fullversjonen av den britiske nettavisen The Guardian. Her sliter Galaxy Tab så mye med innholdselementene at du nærmest må dra deg nedover sida, mens iPaden behandler samme nettsted med en letthet og eleganse som er slående. Det er nesten som forskjellen på å blåse luft gjennom et sugerør ned i en tykk milkshake, og å gjøre det ut i lufta.

Enklere, mobiltilpassede sider er derimot plankekjøring, selv om rulling oppover og nedover skjermbildet fortsatt ikke er like smidig som på iPad. I praksis ser vi også at Taben konsekvent velger mobilsider der de er tilgjengelige. Det betyr at de fleste, store nettsteder ender opp med å servere oss mobilutgaven, selv om vi med sju tommer nok kunne taklet fullversjonen uten problemer.

Det er altså ørlite irriterende.

I motsetning til iPad har Android Flash-støtte, men det ser ut til å ha skjedd ut fra prinsippet om at det er viktigere å kunne si at noe støttes, enn at det støttes skikkelig. Flash-opplevelsen er ikke optimal, men kan, hvis oppløsningen på Flash-spilleren er lav nok, gjøre en grei jobb med å vise innholdet. Vær oppmerksom på at Flash-avspilling ikke er nådig mot batterikapasiteten.

KOMFORT: Galaxy Tab er svært mobil, og kan holdes med én hånd uten problemer. Foto: Per Ervland
Da Samsung Galaxy Tab ble kåret til årets dataprodukt av Elektronikkbransjen i fjor, kostet nettbrettet rundt 7.000 uten abonnement. Et drøyt år senere, får du den på billigsalg. Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland
NESTEN FULL HD: Videofiler i HD fungerer fint så lenge du holder deg til 720p. Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland
FULL PUPP: Tyngre nettsider kan by på utfordringer for den medfølgende nettleseren, spesielt med navigering. Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland
JADA, HER ER DEN: Angry Birds ser også veldig bra ut på den sju tommer store skjermen. Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland
STØRRELSEN TELLER: Så stor forskjell er det på 9.7 tommer (iPad) og sju tommer (Galaxy Tab). Foto: Øivind Idsø

Trykk på bildespesialen under for skjermbilder fra Galaxy Tab:

Epost-oppsettet går på skinner, spesielt hvis du har Gmail-konto. Exchange er heller ikke vanskelig å konfigurere, og du kan naturligvis velge å se all innkommende e-post i én og samme mappe, eller sjekke hver konto individuelt.

Android Market er fortsatt ikke uten voksesmerter, og elegansen til Apples App Store er mer eller mindre fraværende. Nå kan derimot alle som har registrert seg via Google Checkout også få tilgang til applikasjoner som koster penger, og tatt i betraktning at utvalget rundet 100.000 applikasjoner denne uka er det ikke tvil om at det vokser. Det er en svært enkel sak å kjøpe når en først er Google-registrert, selv om vi ble litt skremt av at Market ikke ber om passord hver gang vi trykker "Kjøp"-knappen. Alle som for eksempel har barn eller kjøper apper i påvirket tilstand vet hvor morsomt akkurat det kan bli på lang sikt.

Imponerende videomuligheter

Apples iOS-enheter har aldri vært kjent for å være tolerante når det kommer til verken video- eller musikkavspilling, og selv om apper som VLC har gjort livet hakket enklere den siste tiden, er de fortsatt ikke så bra som Android, og Galaxy Tab.

Vi har testet en haug med formater med den medfølgende videospilleren, og selv om HD-filer med 1080p-oppløsning ikke er noe å satse på, går 720p-filer overraskende greit. Vi spilte av både wmv, divx og mkv-filer med denne oppløsningen, og det gikk på skinner.

NESTEN FULL HD: Videofiler i HD fungerer fint så lenge du holder deg til 720p. Foto: Per Ervland
NESTEN FULL HD: Videofiler i HD fungerer fint så lenge du holder deg til 720p. Foto: Per Ervland Vis mer


Musikkspilleren er også tolerant, om enn ikke så veldig elegant. Her kan du forsåvidt også slå deg løs i Android Market, og laste ned alternative avspillere.

Det følger også med en ebok-leser, men har ingen butikk, og er bare ment for lesing av dokumenter du selv har lastet ned. Heldigvis er Amazons fabelaktige Kindle tilgjengelig for Android, og den spiller fint på lag med Galaxy Tab.

Ja, den tar bilder

Det er ikke fritt for at du føler deg noe framhevet i bybildet når du står med en sjutommer og knipser bilder og tar opp video, men det fungerer overraskende bra. Bildekvaliteten er varierende, og du kan fort ende opp med uskarpe bilder. Når bildene sitter er de derimot helt kurante, spesielt utendørs.

LED-flashen får du garantert bruk for innendørs, hvis ikke blir bildene i overkant fulle av støy.

Videoopptak skjer med en oppløsning på 720x480 piksler, og har samme karakteristikk som bildene: Bra utendørs, sånn passe innendørs.

Legg uansett video- og ringemulighetene på minnet hvis du for eksempel driver med videokonferanser. Ingenting av det som står i disse avsnittene er mulig med iPad, og selv om ingen vil utsette seg selv for ydmykelsen det er å ta bilder med en 9.7 tommer skjerm rettet mot omverden, har Galaxy Tab utvilsomt overtaket på konferansedelen.

Du kan se bilder tatt med Galaxy Tab her: 1, 2, 3, 4, 5.
Video tatt med Samsungs nettbrett laster du ned her: Galaxy-video.

Pris: Her blir det komplisert

Da vi først snakket med Samsung under årets IFA-messe ble vi fortalt at Galaxy Tab kun ville bli solgt med mobilabonnement, men det har de tydeligvis gått bort fra. Flere norske nettbutikker har allerede nettbrettet til salgs for godt under 7.000 kroner uten abonnement, men, som vi har skrevet om tidligere, har de store norske operatørene forlengst bakt Galaxy Tab inn i abonnementene sine.

iPad har fortsatt ikke kommet til Norge offisielt sett, men hvis en bruker de britiske prisene som utgangspunkt og ganger dem med ti (noe som fungerer fint for andre Apple-produkter som selges både i Norge og England akkurat nå), er det ikke urimelig å anta at rimeligste iPad med 16GB lagringskapasitet vil ligge på snaue 4.400 kroner når de sannsynligvis lanseres her til lands i november.

3G-versjonen (også med 16GB) vil sannsynligvis bli en tusenlapp dyrere, men selv da blir differansen mellom iPad og Galaxy Tab betydelig.

KOMFORT: Galaxy Tab er svært mobil, og kan holdes med én hånd uten problemer. Foto: Per Ervland
KOMFORT: Galaxy Tab er svært mobil, og kan holdes med én hånd uten problemer. Foto: Per Ervland Vis mer


Det som bokstavelig talt blir tusenkronersspørsmålet er om Samsungs nettbrett kan forsvare å være minst tusen kroner dyrere enn markedslederen.

For å få noe svar på det må du spørre deg selv hvordan du kommer til å bruke nettbrettet. For min egen del tenker jeg slik: Vet en at en blir sittende mest i sofaen med brettet er iPadens store skjerm og betraktelig lavere pris å foretrekke. Galaxy Tab er ikke tilgjengelig med bare Wlan, og du kan derfor ende opp med å betale for et abonnement eller en funksjon du ikke bruker.

Er du derimot mye på farten, som mine besteforeldre sa, er Samsungs nettbrett betydelig enklere å håndtere på alle vis. Står du på bussen eller t-banen kan du bare glemme å holde en iPad i én hånd over selv kortere perioder. Det er ikke noe problem med Galaxy Tab.

I tillegg kan du altså bruke den som mobil, noe som ikke er mulig med 3G-versjonen av iPad.

Konklusjon: Kjøpe eller ikke kjøpe?

JADA, HER ER DEN: Angry Birds ser også veldig bra ut på den sju tommer store skjermen. Foto: Per Ervland
JADA, HER ER DEN: Angry Birds ser også veldig bra ut på den sju tommer store skjermen. Foto: Per Ervland Vis mer

Det er ikke tvil om at Samsung imponerer med Galaxy Tab. Til tross for at selveste Google har uttalt at Android-operativsystemet foreløpig ikke er tilpasset nettbrett, har den koreanske
elektronikkgiganten likevel klart å gjøre nettbrett-opplevelsen så sømløs at det ikke uten videre er mulig å oppdage at dette i utgangspunktet er en mobiltelefonversjon.

De fortjener også skryt for hastigheten og skjermen, og designet er lekkert uten å bli snobbete.

Vi er derimot ikke kjempefornøyd med nettleseren, og selv om det finnes alternative nettlesere i Android Market, er surfeopplevelsen fortsatt noen hakk bedre på iPad. Ettersom nettleseren garantert er et sted nettbrett-brukere kommer til å tilbringe mye tid er ikke dette noe som kan ignoreres.

Prisen er også for høy. Samsung har ifølge Wall Street Journal ambisjoner om å selge hele ti millioner eksemplar ved utgangen av neste år, men spørsmålet er hva som skjer når forbrukerne sammenlikner prislappene på iPad med Galaxy Tab.

Akkurat nå er svaret på det helt åpent. Galaxy Tab er i alle tilfelle et svært lovende produkt som både imponerer og begeistrer, og som i neste versjon kan bli helt strålende.

Stor takk til MPX.no for utlån av Samsung Galaxy Tab!

Testresultat

Samsung Galaxy Tab nettbrett

Terningkast 5

Meget pen å se på, beskjeden vekt, ligger svært godt i hånda (hendig format), veldig bra skjerm, swype-tekstskriving, med Anroid-operativsystemet kan du gjøre stort sett hva du vil med enheten, mulighet for å ringe/sende SMS, takler de fleste video- og musikkformater, kamera og mulighet for videotelefoni

Nettleseren er tidvis "rykkete" og treg, batteritiden reduseres betraktelig hvis en ikke passer på, for dyr, skjermen kan bli for liten ved lengre brukLyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!