<b>DUELLEN:</b> Vi har satt to av de råeste nye Android-mobilene opp mot hverandre. Foto: COLOURBOX/SAMSUNG/SONY
DUELLEN: Vi har satt to av de råeste nye Android-mobilene opp mot hverandre. Foto: COLOURBOX/SAMSUNG/SONYVis mer

Samsung Galaxy S5 mot Sony Xperia Z2

Hvilken bør du velge? Vi ser på hva som er nytt i de to flaggskipene.

Årets største mobilbegivenhet, Mobile World Congress 2014, er over, og de to desidert viktigste nyhetene som ble lansert var de nye flaggskipene fra Samsung og Sony.

Galaxy S5 og Xperia Z2 kommer til å bli blant vårens mest ettertraktede Android-toppmodeller. Begge er heftige 5-tommersmobiler fullspekket med mengder av ny teknologi.

Så hvilken av de to bør du begynne å spare til? Vi sammenligner spesifikasjonene for å se hvordan Samsung Galaxy S5 står seg mot Sony Xperia Z2.

Se alle nyhetene fra mobilmessa i Barcelona

Design

Utseendemessig er Galaxy S5 og Xperia Z2 ganske forskjellige. Førstnevnte er laget i plast, mens sistnevnte kommer i en kombinasjon av glass og aluminium.

Samsung har lenge blitt kritisert for sitt materialvalg i så godt som alle mobile produkter, for tynn og blank plast føles unektelig ikke like eksklusivt ut som for eksempel børstet aluminium. På forhånd gikk det mange rykter om at de endelig ville satse på metall, men det ble altså ikke tilfellet.

S5 Foto: KIRSTI ØSTVANG
S5 Foto: KIRSTI ØSTVANG Vis mer


Galaxy S5 er ganske lik Galaxy S4 hva utforming og design angår, men den har en ny bakside i matt og nuppete plast, hvilket både ser penere ut og er mer behagelig å holde. Det føles ikke som den kommer til å skli ut av hånden når som helst.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Xperia Z2 ligner også ganske mye på sin forgjenger, men er litt smalere, tynnere og lettere. Designen oser premiumkvalitet, men den er både større og tyngre enn Samsungs telefon. De mer firkantede kantene er heller ikke like ergonomiske.

Z2 Foto: KIRSTI ØSTVANG
Z2 Foto: KIRSTI ØSTVANG Vis mer


Begge telefonene er støv- og vannresistente. Telefonene har ulik IP-sertifisering, men i praksis er det svært liten forskjell på hva de tåler. Xperia Z2 skal på papiret tåle mest vann, mens Galaxy S5 skal tåle mest støv.

Xperia Z2 har for øvrig en dedikert kameraknapp, slik at du enklere skal kunne ta bilder under vann.

 Galaxy S5Xperia Z2
Materiale:PlastGlass/aluminium
Vann-/støvresistensIP67 (vann og støv)IP58 (vann og støv)
Størrelse:142 x 72,5 x 8,1 mm146,8 x 73,3 x 8,2 mm
Vekt:145 gram158 gram
Farger:Svart, hvit, gull og blåSvart, hvit og lilla


Les også: Vi tok en sniktitt på Samsung Galaxy S5

Skjerm

 Foto: KIRSTI ØSTVANG
Foto: KIRSTI ØSTVANG Vis mer


Når det gjelder skjermene er det små forskjeller mellom de to toppmodellene. Galaxy S5 er 5,1 tommer stor, mens Xperia Z1 er 5,2 tommer stor. Begge har full HD-oppløsning i 1080p.

De har imidlertid forskjellige skjermtyper, hvilket kan gjøre at de ikke ser helt like ut likevel.

S5 har en Super AMOLED-skjerm, mens Xperia Z2 har en LCD-skjerm. Tradisjonelt har LCD hatt en mer korrekt fargegjengivelse, men AMOLED lokker med et dypere sortnivå, men vi har ikke fått sammenlignet de to nykommerne til å kunne si noe om hvordan de står seg mot hverandre.

En gledelig nyhet med Xperia Z2 er at Sony endelig har fjernet plastbelegget, noe som vil gjøre at innsynsvinkelen ikke blir like dårlig som på eldre modeller.

 Galaxy S5Xperia Z2
Størrelse5,1"5,2"
Oppløsning1.920 x 1.080 piksler, 432 ppi1.920 x 1.080 piksler
Punkttetthet432 ppi424 ppi
TypeSuper AMOLEDIPS LCD


Les også: Hva betyr egentlig Super AMOLED og Retina?

Kamera

Etter hvert en av de aller viktigste funksjonene til en smartmobil, og på kamerafronten skal både S5 og Z2 være bedre enn tidligere utgaver.

Galaxy S5 går fra et 13MP-kamera til et 16MP-kamera, og har fått en autofokus som skal være "den raskeste i verden" - på 0,3 sekunder. Andre nye funksjoner er en ny HDR-modus og noe kalt "Selective Focus", som lar deg ta et bilde og endre fokuspunktet senere. S5 kan for øvrig også ta opp video i 4K-oppløsning.

 Foto: KIRSTI ØSTVANG
Foto: KIRSTI ØSTVANG Vis mer


Xperia Z2 har det samme 20,7MP-kameraet som Xperia Z1, men nå har det fått digital bildestabilisering. Det støtter 4K-opptak, og kan i tillegg ta video i 120 bilder i sekundet, slik at du kan spille dem av i sakte hastighet.

Z2-kameraet har også en ny funksjon kalt "Background Defocus", som fungerer ganske likt som S5 sin selektiv-fokus-funksjon.

I fjorårets store mobilkameratest ble Galaxy S4 knust av Xperia Z1, og Sony har tradisjonelt gjort det bedre enn Samsung på mobilkamerafronten. Hvorvidt det endrer seg nå, gjenstår å se.

 Galaxy S5Xperia Z1
Hovedkamera16MP20,7MP
Video2160p (4K) i 30fps2160p (4K) i 30fps
 1080p i 60fps1080p i 60fps
  720p i 120fps
Frontkamera2MP2,2MP
 1080p i 30fps1080p i 30fps
BlitsLEDLED
Andre nye funksjoner:Rask autofokus, selektiv fokus, HDRTimeshift video, background defocus,


Prosessor og minne

VANNTETT: Sony har gått i bresjen for vanntette telefoner. Kommende Xperia Z2 tåler naturligvis også en sprut. Foto: KIRSTI ØSTVANG
VANNTETT: Sony har gått i bresjen for vanntette telefoner. Kommende Xperia Z2 tåler naturligvis også en sprut. Foto: KIRSTI ØSTVANG Vis mer


Begge telefoner kommer med samme prosessor, men litt forskjellig klokkefrekvens. Det vil neppe gjøre utslag noe annet sted enn i ytelsestester, men at Xperia Z2 kommer med 1 GB ekstra kan gjøre at den er litt bedre på multitasking enn Galaxy S5.

Både Galaxy S5 og Xperia Z2 kommer med 16 GB internminne, men Samsung tilbyr også en 32 GB-modell. Begge telefonene støtter bruk av minnekort, men mens Xperia Z2 har en makskapasitet på 64 GB, frister Galaxy S5 med en kapasitet på hele 128 GB.

Her har altså Samsung en fordel, forutsatt at du tar deg råd til å kjøpe et så stort minnekort, som per dags dato kommer fra Sandisk.

 Galaxy S5Xperia Z2
ProsessorSnapdragon 801Snapdragon 801
 2,5GHz, fire kjerner2,3GHz, fire kjerner
RAM2 GB3 GB
Internminne16/32 GB16 GB
MinnekortJa, opptil 128 GBJa, opptil 64 GB


Les også: YotaPhone 2 har to berøringsskjermer

Batteri

Selv om både Samsung og Sony har sneket inn større batterier i sine nye flaggskip, har Xperia Z2 størst batterikapasitet. Hvor stor forskjell det utgjør på den faktiske batteritiden, må vi naturligvis komme tilbake til.

S5 har for øvrig et utskiftbar batteri, og for noen kan det veie opp for den lavere kapasiteten.

 Galaxy S5Xperia Z2
Kapasitet:2.800 mAh3.200 mAh
Batteritid (samtale/standby)21 timer / 390 timer19 timer / 880 timer
Utskiftbart:JaNei


Andre funksjoner

Når det gjelder trådløse tilkoblinger, har begge telefoner det aller meste av den nyeste teknologien. Men Galaxy S5 ligger også her et lite hestehode foran med doble WiFi-antenner og en ny funksjon kalt "Download Booster", som kombinerer 4G og WLAN for raskere nedlastinger.

 Foto: KIRSTI ØSTVANG
Foto: KIRSTI ØSTVANG Vis mer


Samsungs telefon har dessuten en fingeravtrykksleser under hjemknappen som kan brukes til å låse opp telefonen og til betalinger via PayPal. I tillegg til innebygd skritteller, har den også en egen pulsmåler under kameraet. Sony har lite å stille opp med på dette området.

Xperia Z2 har på sin side fått stereohøyttalere på fremsiden av telefonen, den har også fått et nytt innebygd støykanselleringssystem (du trenger imidlertid kompatible hodetelefoner for å kunne bruke det).

 Galaxy S5Xperia Z2
TrådløstLTE Cat 4, WiFi 802.11 a/b/g/n/ac, MIMO, BT 4.0, NFCLTE Cat 4, WiFi 802.11 a/b/g/n/ac, BT 4.0, NFC
Sensorer:Pulsmåler, fingeravtrykkIngen


Les også: Sony lanserer Xperia Z2 Tablet

Programvare

Begge telefoner kjører nyeste versjon av Android, nemlig 4.4 KitKat, men begge produsentene har lagt sitt eget brukergrensesnitt på toppen, og det har både sine fordeler og ulemper.

Galaxy S5 kommer med en ny versjon TouchWiz, som har en renere design med flatere og runde ikoner og nye menyer. Samsung har også innført flere nye funksjoner, deriblant en strømsparingsmodus og en egen barnemodus. De har dessuten fjernet en del overflødige funksjoner fra Galaxy S4 som i utgangspunktet ikke fungerte så bra.

Sony har også gjort noen justeringer i sitt Xperia UI, som har fått et litt mer moderne utseende med gjennomsiktige navigasjonsmenyer og en ryddigere varslingsmeny. Det ser enda mer ut som standard Android, noe vi i DinSide liker veldig godt.

 Galaxy S5Xperia Z2
Operativsystem:Android 4.4Android 4.4
Brukergrensesnitt:TouchWiz UIXperia UI


Førsteinntrykk og forventninger

Det er selvfølgelig umulig å komme med noen endelig dom over hvilken av de to toppmodellene er best ut fra spesifikasjonene alene, selv om de begge har noen områder hvor de ligger bedre an enn konkurrentene.

Den endelige dommen kommer altså først når vi får våre testeksemplarer.

Den store oppfatningen blant journalistene på Mobile World Congress var at Xperia Z2 var den mest spennende oppgraderingen, selv om den ikke er voldsomt annerledes enn forrige utgave - i hvert fall utseendemessig. Galaxy S5 kommer på sin side med flere interessante funksjoner, og svarer på en del av kritikken mot den forrige modellen.

Begge kommer uansett til å bli noen av årets beste og mest solgte telefoner. Xperia Z2 blir tilgjengelig i mars, mens salgsstart for Galaxy S5 er den 11. april.

Her er det bare å følge med, altså.

Les flere mobilsaker på DinSide