Samsung Galaxy S4 Zoom

Kamera du kan snakke med. Eller mobil du kan zoome med. Uansett ikke til å leve med.

HALLO: Å snakke i Samsung Galaxy S4 Zoom fungerer som alle andre mobiler, men ser noe rarere ut.  Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
HALLO: Å snakke i Samsung Galaxy S4 Zoom fungerer som alle andre mobiler, men ser noe rarere ut. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Har du noen gang holdt en banan opp til øret og sagt: "Ja, hallo?"

LES OGSÅ:

Omtrent like smart føler du deg når du snakker i Samsung Galaxy S4 Zoom.

Forskjellen er at mobilen koster omlag 2.000 ganger så mye som en banan. Og at mobilen ser bittelitt smartere ut i lommen.

Enorm klump

Når du åpner esken til S4 Zoom tenker du trolig noe sånt som "Javel, dette ser kjent ut". Så tar du den opp av esken, og tenker noe sånt som "Hva i ...?". Forsiden ser nemlig ut som en hvilken som helst mobil, mens baksiden ser ut som et hvilket som helst kompaktkamera. Galaxy S4 Zoom smelter mobilen Samsung Galaxy S4 sammen med kameraet Samsung Galaxy Camera, og begge sidene er pene i seg selv, men de to satt sammen skaper de et Frankenstein-aktig monster.

Les også: Test av Samsung Galaxy S4 – terningkast fem
Les også: Test av Samsung Galaxy Camera – terningkast tre

Spesifikasjonene sier at telefonen er 1,5 centimeter tykk. Dette hadde på en hvilken som helst annen mobil vært mye, men S4 Zoom er egentlig enda tykkere: Over 2,5 centimeter der objektivet stikker ut, og nesten like tykk der grepet nederst buler ut. Dette er enormt, og tilsvarer over tre Galaxy S4 satt oppå hverandre.

Her ser du hvordan Samsung Galaxy S4 Zoom ser ut:

NEI TAKK: Samsung skal ha for å prøve noe nytt, men Samsung Galaxy S4 Zoom fungerer ikke. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
PEACE: Slik blir hånden vår seende ut når vi holder Samsung Galaxy S4 Zoom. Det er ikke behagelig. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
HALLO: Å snakke i Samsung Galaxy S4 Zoom fungerer som alle andre mobiler, men ser noe rarere ut. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke

Som mann uten spesielt trange bukser går det an å ha S4 Zoom i lomma, men det er bare så vidt. Behagelig er det ikke, og det å ta opp og ned telefonen har aldri vært vanskeligere. For mange vil det være umulig å lirke S4 Zoom ned i buksa, og det å ha mobilen i lomma er mye av poenget med en mobil. Det ligger litt i ordet.

PEACE: Slik blir hånden vår seende ut når vi holder Samsung Galaxy S4 Zoom. Det er ikke behagelig.  Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
PEACE: Slik blir hånden vår seende ut når vi holder Samsung Galaxy S4 Zoom. Det er ikke behagelig. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

Også i hånden er S4 Zoom ubehagelig. Du har en diger linse på den andre siden av skjermen, og fingrene dine blir forvirret og sinte når de ikke finner et sted å slappe av. Dette fører til mange kreative forsøk på løsninger, som et fredstegn som av og til fungerer greit, men aldri blir særlig behagelig, og alltid føles som fingergymnastikk.

Både å ha S4 Zoom i lomma, og det å bruke den, blir derfor en nesten smertelig opplevelse. Og da har man et ganske gigantisk problem.

Under ser du hva som venter i boksen, og hvordan Galaxy S4 Zoom ser ut i bruk, fra vår "unboxing"-artikkel:

Tungvint kamera

Skylden for S4 Zooms enorme tykkelse har kameraet. Og det er selvfølgelig kameraet som er hele poenget med mobilen. Spørsmålet er bare om dette er godt nok til å veie opp for alle ulempene.

VOLDSOMT: Å få optisk zoom inn i en mobil krever mye plass. Alt for mye plass.  Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
VOLDSOMT: Å få optisk zoom inn i en mobil krever mye plass. Alt for mye plass. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

Å bruke kameraet på S4 Zoom er unødvendig tungvint. Du må først låse opp telefonen, og så starte kameraappen. Du kan ikke holde inne den fysiske kameraknappen for å gå rett til kameraet, slik du kan på Windows Phone. Og du kan ikke gå rett til kameraet fra låsskjermen om du har passord, noe alle bør ha, slik du kan på både iPhone og Android. Vi klør oss til blods i hodet over hvorfor i alle dager Samsung lager en kameramobil med et så lite tilgjengelig kamera. Når mobilen er såpass vanskelig å knote med i utgangspunktet, fører dette til at kameraet blir mindre fristende å finne frem for kjappe bilder.

Se hvordan kameraet fungerer på iOS, Windows Phone og Android – samt alle de andre forskjellene!

Når du først kommer i gang, for eksempel ved å holde inne kameraknappen fra opplåst hjemskjerm, møtes du av et sobert kameragrensesnitt. Alt kan gå på autopilot, men vil du manøvrere lyset selv, kan du kjøre alt unntatt fokus manuelt. Grensesnittet likner nye Pro Cam fra Nokia Lumia-telefonene, men er ikke alltid like enkelt å manøvrere. Og når du har tatt et bilde er det knotete å komme seg tilbake til de manuelle kontrollene. Det er også overraskende vrient å raskt se bildene du tar, for så å gå tilbake til kameraet.

Her er en drøss bilder tatt med Samsung Galaxy S4 Zoom:

Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke

Den optiske zoomen styrer du enten med ringen rundt linsen eller med knapper på skjermen. Det er artig å ha taktil kontroll over kameraet, men den er ikke så rask og nøyaktig som vi hadde håpet.

Resultatene blir uansett gode. Til tider svært gode, og nesten alltid bedre enn hva vi er vant til fra mobilkameraer. Det skulle bare mangle, så mye plass som kameraet tar, men det er godt å se at det faktisk gir utslag. Du får nydelige, duse bakgrunner, nattbilder du faktisk har glede av og en skikkelig blits som ikke maltrakterer fjeset til motivene dine.

Under ser du en duell mellom Samsung Galaxy S4 Zoom, det middelmådige kameraet på Google Nexus 4 og det kostbare, dedikerte kameraet Fujifilm X100. Her ser vi at S4 Zoom slipper inn mer lys enn Nexus 4, men ikke så mye som et skikkelig kamera.

Detalj fra større bilde, tatt i dagslys uten blits. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Nattbilde. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Dags- og innelys, uten blits. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Nattbilde. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke

Også film blir bra på Samsung Galaxy S4 Zoom, selv om vi har slitt litt med autofokusen. Kameraet har optisk stabilisator, som du også får glede av når du filmer, og du kan zoome mens du filmer. Men S4 Zooms tradisjonelle blits gjør dessverre at du ikke får fotolys til filming.

Her ser du videoeksempler fra både dag og natt, inne og ute:

Alt i alt har Galaxy S4 Zoom et av de beste mobilkameraene der ute, og et av de svært få med optisk zoom. Men: Trenger du zoom? Personlig mener vi nei. Vårt personlige kamera har ikke zoom, og vi savner det sjeldent. Zooming gjør ofte bilder flatere og mindre skarpe, så selv er vi tilhenger av god, gammel "fotzoom". S4 Zoom sin zoom er derfor ikke noe vi er villige til å ofre mye for, men det er nettopp det mobilen gjør. Viktigere for oss er det tvert i mot at mobilen har en god vidvinkel.

Les også: Test av Fujifilm X100 – retrokameraet helt uten zoom

STANDARD: Android-versjonen på Samsung Galaxy S4 Zoom, TouchWiz, er ikke spesielt spennende sammenliknet med for eksempel HTCs  Sense. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
STANDARD: Android-versjonen på Samsung Galaxy S4 Zoom, TouchWiz, er ikke spesielt spennende sammenliknet med for eksempel HTCs Sense. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

Kostbar middelklassemobil

Samsung Galaxy S4 Zoom kommer med en Android-versjon som på godt og vondt er nesten prikk lik den du finner i Galaxy S4. Kort sagt er ikke Samsungs Touchwiz et spesielt inspirert eller nyskapende Android-skall, selv om Samsung forsøker å få deg til å tro det, med funksjoner som å holde skjermen aktiv så lenge øynene dine er åpne. Dette har vi skrevet masse om i S4-testen. Kort fortalt blir vi ikke imponert.

S4 Zoom koster rundt 4.000 kroner, men ytelsen til Galaxy S4 Zoom er på nivå med langt rimeligere telefoner. Spill og apper fungerer helt greit, poengsummene i ytelsestestene blir sånn midt på treet og men i praksis går det aller meste helt fint. En liten ting, dog: Det tar lenger tid enn vanlig å vekke opp skjermen. Vi snakker om brøkdeler av et sekund, men det er akkurat nok til at det merkes.

Det som også merkes er at Samsung har spart seg til fant på S4 Zoom-skjermen. De kaller det "qHD", men det er ingenting HD med dette. Forkortelsen betyr nemlig 960 ganger 540 piksler, noe som er lite i dagens verden og merkes spesielt godt på tekst i nettleseren.

S4 Zoom har også spart kraftig inn på minnet. Mobilen er laget for å ta store bilder og lange filmer, men den leveres ikke med mer enn under fem gigabyte ledig minne. Etter bare én uke har vi ikke mer enn tre gigabyte igjen, så du vil snart være pent nødt til å sette inn minnekort. Eller bruke Dropbox, som ga oss 48 GB ekstra kapasitet da vi koblet på telefonen.

Batteriet er også overraskende lite til å sitte i en så gigantisk telefon med batterikrevende kamerafunksjoner: Bare 2.330 mAh. Til sammenlikning har S4 sitt batteri 2.600 mAh. Men heldigvis: Batteriet holder. Trolig gjør telefonens middelmådige skjerm og spesifikasjoner sitt til at batteriet kommer seg gjennom dagen uten problemer, og det faktum at dette er en mobil du ikke ivrer etter å surfe på.

Alt i alt er mobildelen av Samsung Galaxy S4 Zoom en middelklassemobil, til en pris på god vei opp mot toppmodellene. Ikke spesielt god valuta for pengene, med andre ord.

GIGANT: Samsung Galaxy S4 Zoom er en diger mobil. Her ligger den ved siden av Google Nexus 4.  Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
GIGANT: Samsung Galaxy S4 Zoom er en diger mobil. Her ligger den ved siden av Google Nexus 4. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

Oppzoommering

Mobilkameraer er sjelden gode nok til å erstatte dedikerte kameraer. Derfor har noen, inkludert oss, et skikkelig kamera rundt halsen og mobilen i lomma under familiehøytideligheter og ferier. Samsung Galaxy S4 Zoom vil gjerne være både kameraet og mobilen din. Men den gjør seg ikke spesielt godt som noen av delene: Den er langt mer fiklete å bruke og holder ikke like god kvalitet som skikkelige fotoapparater, og den er langt mer tungvind å bruke enn tradisjonelle telefoner.

Derfor er ikke Galaxy S4 Zoom hverken et godt kamera eller en god mobiltelefon.

NEI TAKK: Samsung skal ha for å prøve noe nytt, men Samsung Galaxy S4 Zoom fungerer ikke.  Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
NEI TAKK: Samsung skal ha for å prøve noe nytt, men Samsung Galaxy S4 Zoom fungerer ikke. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

For å være brutalt ærlig: I løpet av testperioden ble vi så lei av å holde S4 Zoom at vi rett og slett sluttet å bruke den. Da vi fikk tilbake vår private telefon, uten en gigantisk linse på baksiden, hvinet hendene våre av fryd. Når denne i tillegg er lettere å ta bilder med enn S4 Zoom, spiller kvaliteten på bildene liten rolle. På en mobil er det minst like viktig at det går raskt og enkelt.

Vi anbefaler derfor S4 Zoom kun til de som liker ubehagelige brukeropplevelser. Til alle andre anbefaler vi å heller kjøpe et dedikert kamera om du er over snittet fotointeressert. Eller vente på at andre løser dette bedre, noe ting tyder på at Nokia snart klarer med sin Nokia Lumia 1020. Her har man droppet optisk zoom for en smart digitalzoom som ikke går utover bildekvaliteten. Optisk zoom på en mobil er og blir en dårlig idé.

Zoomingen på Nokia Lumia 1020 blir som på PureView 808 – les hvor bra det fungerte der

Når vi havner på et så lavt terningkast som to, er det fordi vi vekter brukeropplevelsen høyest av alt. Og på S4 Zoom er denne, om det fortsatt skulle være noen fnugg av tvil, helt elendig. Da får telefonen som fortjent.

Let videre – her er alle DinSides mobiltester!

Testresultat

Samsung Galaxy S4 Zoom

Terningkast 2

Godt kamera.

Svært ubehagelig å bruke, middelmådige spesifikasjoner på alt fra minne til skjerm, uinspirert programvare.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!