Samsung Galaxy S4 Active

Utvilsomt en svært god Android-mobil, Men hvordan er det å gå fra fra iPhone over i Android-verdenen via denne mobilen?

Hvordan er det for en iPhone-bruker å konvertere til en av de beste Android-mobilene? Foto: Bjørn Eirik Loftås
Hvordan er det for en iPhone-bruker å konvertere til en av de beste Android-mobilene? Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Galaxy S4-familien begynner å bli stor, og det kan være vanskelig å henge med i svingene for deg som bestreber full oversikt. Du har toppmodellen, som bare heter Galaxy S4, så har du kameramobilen S4 Zoom, miniutgaven S4 Mini, og nå: Samsung Galaxy S4 Active.

Helt vanntett

Som navnet indikerer dreier det seg her om en mobil som er myntet på aktive mennesker, først og fremst ved å være vann- og støvtett. Det gjelder også den åpne minijack-kontakten. Jepp, du kan altså trygt koble til ørepropper og lytte til musikk selv om du befinner deg midt i det verste regnskyllet. Fabelaktig! De medfølgende øreproppene låter dessuten temmelig bra.

Active har en vesentlig større skjerm enn iPhone. Foto: Bjørn Eirik Loftås
Active har en vesentlig større skjerm enn iPhone. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer


Skjermen kan også betjenes med hansker, og du kan justere følsomheten etter behov. Det er imidlertid ikke snakk om noen spesielt robust mobil, som for eksempel Cat B15 og Samsungs egne Xcover 2, bare en mobil som tåler vann og støv langt bedre enn "normale" mobiler.

Minijack-kontakten slipper ikke vann inn i mobilen. Foto: Bjørn Eirik Loftås
Minijack-kontakten slipper ikke vann inn i mobilen. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer


Kun microUSB-kontakten er beskyttet bak et gummideksel. Bra, for vi kan egentlig ikke fordra slike. Foto: Bjørn Eirik Loftås
Kun microUSB-kontakten er beskyttet bak et gummideksel. Bra, for vi kan egentlig ikke fordra slike. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer


De viktigste forskjellene

For øvrig er det ikke veldig mange forskjeller mellom S4 og S4 Active, her har vi oppsummert de viktigste:

  • S4 Active har tre fysiske knapper under skjermen, Valg, Hjem og Tilbake. S4 har bare én fysisk, Hjem.
  • S4 Active har en IPS-basert LCD-skjerm, S4 har Super AMOLED. Sistnevnte har litt sterkere farger, men begge skjermene er 5" store, har ypperlig skarphet (1080P) og innsynsvinkler.
  • S4 Active er litt tykkere (1,2 mm) og litt tyngre (21 gram) enn S4.
  • S4 Active har en kraftigere høyttaler til f. eks videosamtaler.
  • S4 Active har et enklere hovedkamera med lavere oppløsning enn S4 (8 mot 13 megapiksler).
  • S4 Active selges kun med 16 GB internminne, S4 selges også med 32 og 64.

For øvrig er det mye likt. Prisen er omtrent den samme (rundt 4.500 kr), du får samme prosessor, Android 4.2.2 med samme apper og menyer, og kan utvide minnet med inntil 64 GB i form av microSD-kort. Ytelsen er langt på vei identisk. Du får støtte for "alt" av aktuell teknologi, inkluder NFC og 4G. Alt dette kan du lese mer om i testen av Galaxy S4.

Vår dom


Og for å gjøre en lang historie kort: Forskjellene er ikke så store at vi kjører en full testgjennomgang, det holder at du får vite følgende: Dette er en meget god mobil, helt klart blant de bedre Android-mobilene på markedet akkurat nå. Skjermen er praktfull, mobilen er lynkjapp til absolutt alt vi har satt den til, og batteriet varer ofte godt over ett døgn med variert, og til dels hyppig bruk.

Kameraet er ett av få ankepunkter, kvaliteten er ikke fullt så god som på S4, og det handler ikke om færre megapiksler, men hvordan den takler lite lys og sterke kontraster. I dagslys og i andre godt opplyste situasjoner, er forskjellene langt mindre.

I en full test av S4 Active ville vi kronet den med terningkast 5. Sjekk også testen av en annen vanntett mobil i samme klasse, Sony Xperia Z

Skarphet og farger er helt super, mener vi. Foto: Bjørn Eirik Loftås
Skarphet og farger er helt super, mener vi. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer


Og nå kommer hovedpoenget med denne artikkelen:

Hva om man vil skifte beite?

Hvis du er en iPhone 5-bruker som er nysgjerrig på Android og vurderer å melde overgang, er denne artikkelen myntet på deg. Hvordan vil en slik overgang til Samsung Galaxy S4 Active fortone seg? Hva ville man fått og hva ville man gått glipp av?

I resten av denne artikkelen har vi, for enkelhetens skyld, forkortet iPhone 5 til "iPhone", og Galaxy S4 Active til "Active".

Før vi går ordentlig i gang vil vi bare minne på om at å overføre kontakter, kalender, bilder og musikk fra iPhone til Active er fullt mulig. Les hvordan det kan gjøres i denne artikkelen.

De første forskjellene

For å ta det helt praktiske først: iPhone bruker SIM-kort i nano-utforming. Active benytter et litt større micro-SIM-kort. Det finnes overganger å få tak i, så det er ikke noe stort problem. Du kan også bestille nytt SIM-kort hos mobilselskapet. Hvis de forlanger penger for det, kan du si at du er fristet til å bytte selskap. Det gjorde vi, og fikk tilsendt nytt SIM-kort uten kostnad.

SIM-kortet sitter bak det avtakbare plastlokket på baksiden av mobilen. Der sitter også et batteri som kan byttes ut, samt et spor for minnekort. Man kan altså utvide internminnet og bytte batteri i en enkel håndvending. Stort pluss fordel Active, altså.

 Foto: Bjørn Eirik Loftås
Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer


Det er mer plast og mindre glass på Active enn på iPhone. Kvalitetsfølelsen er muligens ikke helt på høyde med iPhone, men ikke langt unna, mener vi. Faktisk synes vi Active ligger litt bedre i hånden til undertegnede enn iPhone.

Active er litt tykkere enn iPhone. Foto: Bjørn Eirik Loftås
Active er litt tykkere enn iPhone. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer


Active er imidlertid vesentlig større enn iPhone. Det materialiserer seg blant annet gjennom en større skjerm, 5 mot 4 tommer. Denne forskjellen er signifikant. Begge skjermer har uansett så høy oppløsning at de framstår som sylskarpe, men det er veldig lett å bli betatt av den store skjermen på Active. Her er det rett og slett plass til mye mer, og det er mange scenarier hvor det er ønskelig, ikke minst til bilder, videoer og nettsurfing.

Utfordringer med stor skjerm

Den store skjermen er imidlertid ikke alltid en fordel. For undertegnede er det for eksempel ofte mye mer problematisk å håndtere Active med én hånd enn iPhone. Et eksempel: Jeg holder mobilen i venstre hånd, og skal skrive en melding. Til tasting bruker jeg tommelen. På iPhone er dette uproblematisk for meg, men på Active kommer tommelfestet (heter det det?) stadig borti venstre del av skjermtastaturet, fordi tommelen må strekke seg lenger for å kommme til tastene helt til høyre. Resultatet blir mange utilsiktede aaaa-er, og plutselige store BoKsTaVEr takket være utilsiktet "trykking" på venstre shift-tast.

Si aaaaaaaaaaaa.  Foto: Bjørn Eirik Loftås
Si aaaaaaaaaaaa. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer


Så for meg er ikke en 5-tommer optimalt for enhåndsbetjening. Hadde jeg hatt større hender, hadde muligens situasjonen vært en annen.

Autokorrektur på en annen måte

Merk også at Active i utgangspunktet ikke retter feilstavede ord på samme måte som iPhone. Når du skriver for eksempel "pild" i stedet for "pils", blir ikke dette rettet automatisk, men ordet foreslås over tastaturet. Trykker du på det, rettes pild til pils. Men fortvil ikke - du kan aktivere automatisk korrektur, men valget ligger litt skjult. Velg tannhjulet ved siden av mellomromstasten, trykk på Ordforslag (jepp, kan trykkes på selv om det er et bryter-valg), og velg Automatisk utskiftning.

Personlig klarer jeg imidlertid aldri å skrive like fort og feilfritt på noe som helst Android-tastatur som på iPhone, ei heller på Active, men det er meg.

Ved hjelp av Handcent og en plugin får du tilgang til alle emoji-ene som du kjenner fra iPhone.
Ved hjelp av Handcent og en plugin får du tilgang til alle emoji-ene som du kjenner fra iPhone. Vis mer


Og så var det dette med alle emoji-ene (smilefjes og andre figurer) som iPhone-brukere ofte blir så avhengige av. De støttes ikke uten videre på Android, slik de gjør på Windows Phone. Fortvil ikke, du kan jo bare laste ned en annen SMS-applikasjon, som for eksempel Handcent SMS

Det finnes alltid en app

Ja, for slik er det på Android. Er du ikke fornøyd med tastaturet? Last ned et annet, da vel. Er du ikke fornøyd med SMS-applikasjonen? Vel - til opplysning finnes det dusinvis av alternativer.

Slike valgfriheter på nær sagt alle plan er definitivt Androids store styrke, men kan også være en forbannelse. Styrke, fordi man kan skreddersy opplevelsen til fingerspissene, forbannelse, fordi det krever at du må tenke selv og gjøre en innsats for å finne gode alternativer. For det er ingen tvil om at det finnes mye rusk og rask i app-butikken Google Play, selv om mye har blitt luket ut i det siste.

Minner mye om Windows

Android-universet oppleves i det hele tatt som mer komplekst enn hva tilfellet er for iPhone og iOS. I tillegg gjør mobilprodusentene sine tilpasninger med blant annet egne apper, og på Active er det også en egen butikk for Samsung-apper. Alt dette medfører blant annet en del spørsmål om registreringer når du setter opp mobilen, ikke ulikt hva du som Windows-bruker må gjennom hver gang du har fått en ny PC. Forskjellen er bare at på mobilen er det ikke alle tredjeparts-apper som kan fjernes, slik du kan i Windows. Den muligheten savner vi av og til.

På Active er det for eksempel flere apper som gjør mye av de samme tingene, eksempelvis får du flere kalendere, to nettlesere og to epostprogrammer. Som iPhone-bruker vil du garantert føle at opplevelsen blir mer fragmentert enn hva du er vant til. Det krever rett og slett litt mer innsats for å optimalisere mobilen for ditt bruk enn hva som er tilfellet på iPhone, dels på grunn av den store valgfriheten på Active, og dels fordi Apple er alene om iPhone, mens Active har elementer fra både Samsung og Google.

Du klikker på en lenke i en epost, og får et forvirrende Android-øyeblikk.
Du klikker på en lenke i en epost, og får et forvirrende Android-øyeblikk. Vis mer


Noen app-forskjeller og -likheter

Når det gjelder utvalg av apper i App Store kontra Google Play er det viktig å merke seg føglende: Nær sagt alle de store snakkisene på app-fronten finner du både for iPhone og Android. Dessverre er det ikke noe system som gjør at du kan laste ned favorittappene dine fra iPhone-tiden på nytt på Active, uten å måtte betale for dem på ny. Men det er heldigvis mye gratis i app-universet.

Kvaliteten på appene er også i stor grad like bra, og kjøp er blitt omtrent like enkelt på begge plattformer.

Det er imidlertid noen forskjeller. At du kan laste ned apper som erstatter basisfunksjonalitet som tastatur og SMS-applikasjon på Active har vi for eksempel allerede vært inne på.

I tillegg finnes det langt flere apper som beveger seg i gråsonen hva lovlighet angår på Android enn på iPhone, for eksempel løsninger som er skreddersydd for å laste ned MP3-filer og filmer. Mange ser på denne "friheten under ansvar" som et stort pluss i favør Android - inkludert modellen Active.

Å avinstallere apper er enkelt på iPhone, man bare holder fingeren noen sekunder på en app, og trykker på krysset som dukker opp. På Windows Phone er det tilsvarende framgangsmåte. På Active kan du (ikke overraskende) gjøre det på flere måter. Den enkleste er å holde fingeren på en app, og dra den til papirkurven når den dukker opp øverst på skjermen.

Befriende enkelt på Active

Begge mobiler tar brukbare bilder i gode lysforhold. Active skarper bildene noe mer enn iPhone, og kontrastene kan noen ganger bli litt hardere enn på iPhone. Forskjellene er imidlertid ikke veldig store, begge duger til "casual" fotografering, verken mer eller mindre.

Å håndtere dine egne filer, enten det er musikk, filmer, ringelyder eller bilder, er etter vår mening langt enklere på Active enn på iPhone. Koble mobilen til PC-en, og bla deg gjennom mappene som på hvilken som helst ekstern disk i Windows Utforsker. Dra musikkfiler fra og til. Bruk hva som helst av lydfiler som ringelyder og SMS-varsel.

Slik dukker Active opp i Utforsker når du kobler den til PC-en. Full tilgang til alt av medier og annet snacks. Foto: Bjørn Eirik Loftås
Slik dukker Active opp i Utforsker når du kobler den til PC-en. Full tilgang til alt av medier og annet snacks. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer


På iPhone har du blitt vant til en del begrensninger på disse punktene. iTunes tillater for eksempel ikke at du synkroniserer musikk mot mer enn én PC, og håndtering av filer gjennom Utforsker begrenses til bilder.

Så hva er best?

Det skuffende svaret på det spørsmålet er at det avhenger av brukeren. De to plattformene har begge sine styrker og svakheter. Vi har naturlig nok ikke vært innom absolutt alle forskjellene, men etter å ha lest denne artikkelen har du forhåpentligvis blitt litt klokere, og så må du rett og slett spørre deg selv hva som er viktigst for deg.

Lykke til!

Vi håper du vil bidra til en konstruktiv meningsutveksling i debattfeltet under.

DinSides ferske mobiltester finner du her

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!