Samsung Galaxy S III - førsteinntrykk

Vi har tilbragt det siste døgnet med Galaxy S III – Samsungs flaggskip som lanseres på tirsdag.

Samsung Galaxy S III er både stor og elegant.
Samsung Galaxy S III er både stor og elegant.Vis mer

Mange har gått og ventet, og snart er ventetiden over – på tirsdag lanseres den kanskje mest etterlengtede Android-telefonen noensinne, og vi har vært så heldige å få kloa i ett av de første eksemplarene som ankom landet.

Forgjengeren, Galaxy S II har gjort det svært bra det siste året, og ligger fortsatt på toppen på salgslistene selv ett år etter lansering.

På vår terning landet vi også på en sekser, og selv om mange av konkurrentene har lansert toppmodeller i fleng, holder Galaxy S II fortsatt stand som en av de aller beste telefonene på markedet.

At vi har høye forventninger til Galaxy S III er med andre ord ikke så rart.

Samsung Galaxy S III kommer i to farger; blå og hvit. Kameraet på baksiden har 8Mp oppløsning og kan knipse 3,3 bilder pr sekund.
Samsung Galaxy S III kommer i to farger; blå og hvit. Kameraet på baksiden har 8Mp oppløsning og kan knipse 3,3 bilder pr sekund. Vis mer


Stor skjerm

Skjermen i den nye Galaxy-telefonen er altså 4,8 tommer over diagonalen (4,3" på forgjengeren), men allikevel er ikke fotavtrykket avskrekkende. Den er ikke veldig mye større enn den forrige Galaxy-toppmodellen (se sammenligningsbilde under). S III er også bare 0,1mm tykkere enn forgjengeren og fremstår med andre ord som en slank og elegant telefon på tross av skjermstørrelsen.

Fra venstre: iPhone 4s, Samsung Galaxy S II og Samsung Galaxy S III
Fra venstre: iPhone 4s, Samsung Galaxy S II og Samsung Galaxy S III Vis mer


Samsung Galaxy S III - førsteinntrykk


I motsetning til en av erkerivalene, HTC One X, lar det seg også gjøre å åpne lokket bak på Galaxy S III. Det gjør at du både kan bytte batteriet og sette i et micro SD-kort, noe som ikke er mulig på nevnte telefon. For øvrig har S III 16GB internminne og håndterer minnekort opptil 64GB. Batterikapasiteten på det medfølgende batteriet er 2100mAh; et ganske sterkt tall i dagens marked.

Nok om baksiden – det er tross alt på fremsiden det mest spennende skjer. Skjermen har HD-oppløsning (1280x720) og er av Super AMOLED HD-typen; altså samme type skjerm som sitter på Galaxy Nexus. Merk altså at dette ikke er en Plus-type som sitter i S II, men av pentile-typen, med to subpiksler i stedet for tre. Med såpass høy oppløsning oppleves det uansett ikke som noe stort problem.

AMOLED, Retina, LCD … her er skjermtypene forklart

Nytt er det også at Samsung lar deg tone ned fargemetningen denne gangen. Mange har vært kritiske til den enorme fargemetningen på forgjengeren, men nå finnes det to nivåer "under" den som er standard. Og én over.

Vi lar oss også begeistre over at Samsung har valgt å beholde menyknappen ved siden av hjem-knappen, i stedet for å bytte den ut med den som bytter mellom åpne programmer, som flere av konkurrentene har landet på.

Råsterk

Under panseret sitter det en firekjerners prosessor som Samsung har laget selv, paret med den nye Mali-400 grafikkbrikken som er norskutviklet. Ytelsestester viser at denne kombinasjonen kommer særdeles godt ut i forhold til konkurrentene. Hjemmeskjermen glir også veldig pent, og telefonen vil sannsynligvis være kapabel til å dra de tyngste mobilspillene i lang tid fremover.

LED-varsellampe hadde ikke forgjengeren, men er nå på plass i S III. Den kan lyse i en rekke farger; deriblant også rosa.
LED-varsellampe hadde ikke forgjengeren, men er nå på plass i S III. Den kan lyse i en rekke farger; deriblant også rosa. Vis mer


Nytt er det også at Galaxy S III har fått en LED-varsellampe, som ikke var å finne på forgjengeren. Denne lyser ganske sterkt og kan også vise mange ulike farger, slik at du for eksempel kan angi at den skal blinke rosa dersom du har blitt nevnt på Twitter og blå hvis du har mottatt et varsel fra Facebook.

Fiffige funksjoner

Samsungs Android-skall, Touchwiz, er også oppgradert denne gangen. De fleste av nyhetene ligger i at du nå kan gjøre bevegelser for å starte funksjoner. For eksempel kan du legge håndflaten over skjermen for å pause musikken du spiller av, eller dra siden av hånden (tenk karateslag) fra én side mot den andre for å ta skjermbilde.

Kameraet har samme oppløsning som tidligere, men kan nå ta 3,3 bilder pr sekund i inntil seks sekunder. En annen mulighet er å ta åtte bilder på rappen, hvorpå ett av dem beholdes – i følge Samsung basert på en kombinasjon av smil og skarphet.

8,6mm tykkelse er mindre enn en av erkerivalene; HTC One X (til høyre).
8,6mm tykkelse er mindre enn en av erkerivalene; HTC One X (til høyre). Vis mer


Ellers er det mye teknologi under panseret her. Galaxy S III har støtte for NFC, Bluetooth v4.0, WiFi direct og Samsung Allshare for deg som har en Samsung-TV, for å nevne noe. Og selvsagt kjører den siste versjon av Android; versjon 4.0.4 i skrivende stund.

Full test av telefonen kommer over pinsen, men det er liten tvil om at dette er en av de heteste kandidatene i sommer hvis du er på utkikk etter en Android-telefon i toppsiktet. Har du tips eller ønsker om spesielle ting vi bør teste, hører vi fra deg i kommentarfeltet under.

Flere ferske mobilsaker på DinSide