Samsung Galaxy Note

Vi har ikke sett på maken til mobiltelefon. Eller nettbrett. Eller begge deler.

<B>ENORM:</B> Samsung Galaxy Note har en skjerm på hele 5.3 tommer. Det er utvilsomt rekord i smartmobil-sammenheng. Vi har lekt litt med mobilen på årets IFA-messe i Berlin. Foto: Øivind Idsø
ENORM: Samsung Galaxy Note har en skjerm på hele 5.3 tommer. Det er utvilsomt rekord i smartmobil-sammenheng. Vi har lekt litt med mobilen på årets IFA-messe i Berlin. Foto: Øivind Idsø Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

IFA 2011: Det er litt for lett å bli blasert når en drar beina etter seg gjennom mer enn 140.000 kvadratmeter med forbrukerelektronikk, vaskemaskiner og uniformerte vise-deg-rundt-damer i altfor sterke farger. Vi har derfor gått og ventet på det store hakesleppet, og det kom endelig i går formiddag.

Samsung er i ferd med å etablere seg som en betydelig nettbrettprodusent, og er for lengst en dominerende utøver på markedet for Android-mobiltelefoner. Så hva skjer når de to områdene slår seg sammen?

Samsung Galaxy Note - det er det som skjer. Vi har tatt en kikk på den utrolige mobilen, som forsåvidt også er et nettbrett i miniatyr.

Les flere saker fra IFA 2011 her!

For en skjerm

Det er mulig størrelsen ikke betyr noe generelt sett, men her betyr det noe. Skjermen på Galaxy Note måler hele 5.3 tommer, og er ifølge Samsung den største skjermen på en smartmobil noensinne. Det er det ingen grunn til å tvile på.

Den er svær, og med en oppløsning på 1280x800 fordelt på et så - relativt sett - lite område, er førsteinntrykket svært imponerende. Kombinasjonen av så høy oppløsning og Samsungs karakteristiske, tunge fargemetning gjør at bildet nesten spraker i øynene. Super Amoled-skjermen gjør med andre ord jobben sin.

Oppløsningen er forøvrig den samme som blir å finne på nettbrettet Galaxy Tab 7.7, som også debuterte på IFA-messa. Det kan du lese mer om her.

Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland
Foto: Øivind Idsø
TYNN: Samsung Galaxy Note klarer holde seg under centimeteren - så vidt. Foto: Øivind Idsø
Foto: Øivind Idsø
Foto: Øivind Idsø
Foto: Øivind Idsø
Foto: Øivind Idsø
Foto: Øivind Idsø
Foto: Øivind Idsø
Foto: Øivind Idsø
Foto: Øivind Idsø
Foto: Øivind Idsø
Foto: Øivind Idsø
Foto: Øivind Idsø
Foto: Øivind Idsø
Foto: Øivind Idsø
Foto: Øivind Idsø
MARKANT FORSKJELL: iPhone blekner i forhold til skjermen på Galaxy Note. Skulle bare mangle når vi snakker 3.5 tommer mot 5.3 tommer. Foto: Øivind Idsø
Foto: Øivind Idsø

(Artikkelen fortsetter under bildespesialen!)

Lettvekter med penn

Galaxy Note kommer med siste versjon av Android (versjon 2.3.5, for å være helt presis) og Samsungs TouchWiz-skin, og selv om programvaren på modellene som vises fram her på IFA-messa i Berlin ikke er helt ferdig, virker utgangspunktet uansett lovende. Med en 1.4GHz tokjerneprosessor bør ikke Note stå så veldig mye tilbake for DinSide-favoritten Galaxy S II, og så vidt vi kunne bedømme blir dette en rask mobiltelefon - eller nettbrettmobil, om du vil.

MARKANT FORSKJELL: iPhone blekner i forhold til skjermen på Galaxy Note. Skulle bare mangle når vi snakker 3.5 tommer mot 5.3 tommer. Foto: Øivind Idsø
MARKANT FORSKJELL: iPhone blekner i forhold til skjermen på Galaxy Note. Skulle bare mangle når vi snakker 3.5 tommer mot 5.3 tommer. Foto: Øivind Idsø Vis mer

Det er nemlig ikke tvil om at Galaxy Note kommer til å være et slags ytterpunkt for smartmobiler. Med en tykkelse på usle 9.65 millimeter og en vekt på bare 178 gram er den ikke tung, men den store skjermen vil sannsynligvis først og fremst appellere til entusiastene. Den er overraskende enkel å betjene, men enhåndsbetjening blir en utfordring - du skal ha veldig lang tommel for å betjene hele skjermflaten.

Uvant nok følger det med en pekepenn på kjøpet. Såkalte "S Pen" gjør mobiltelefonen om til en ganske avansert notatblokk, der du for eksempel kan ta skjermbilder med pennen, og deretter skrible ned hva du måtte ønske av notater, henvisninger og instruksjoner på skjermbildet. De som synes dette høres kjent ut, har kanskje vært borti HTC Flyer, nettbrettet som også kommer med digitalpenn og samme typen notatfunksjon. Samsung har utviklet en rekke apper som utnytter den digitale pennen - S Memo (sett sammen multimediebeskjeder bestående av lyd, tegninger, håndskrift og så videre) og S Planner og S Choice.

Stiv pris

Du kan selvfølgelig også tegne med S Pen, og selv om det oppstår en liten forsinkelse mellom pennbevegelsene og streken som havner på skjermen, går det overraskende greit å for eksempel tegne eller skrive. Lakkmustesten for pennen blir uansett hvor raskt du klarer miste den, selv om Samsung heldigvis har funnet plass til pennen på baksiden av mobilen.

TYNN: Samsung Galaxy Note klarer holde seg under centimeteren - så vidt. Foto: Øivind Idsø
TYNN: Samsung Galaxy Note klarer holde seg under centimeteren - så vidt. Foto: Øivind Idsø Vis mer

Hyggelig er det også at Galaxy Note kommer med 4G-tilkobling, og et 8 megapiksel-kamera som tar opp video i 1080p. Vi var svært fornøyd med kamerakvaliteten på Galaxy S II da vi testet mobilen tidligere i år, og håper Note imponerer like mye. Batterikapasiteten er dessuten økt betydelig siden Galaxy S II. Den modellen har et batteri på 1600 mAh, mens Note øker til hele 2500 mAh. Det gir seg utslag på batteristatistikken, og Samsung hevder blant annet Note har en standbytid på 370 timer. Det er et svært teoretisk tall, men det er ikke tvil om at batteriet vil gi lengre brukertid på de fleste områder.

Fullt så hyggelig er det ikke at Samsungs forvokste smartmobil kommer til å koste skjorta. Galaxy Note blir etter planen tilgjengelig i løpet av november, og det til en pris på 5700 kroner (uten abonnement). Erfaringsmessig vil prisen synke noe i etterkant av lansering, men du bør uansett begynne å spare hvis du lar deg friste.

Dette er prisen for rimeligste utgave, som har 1GB RAM, 16GB intern lagringsplass, men også minnekortplass med opptil 32GB ekstra lagringskapasitet (micro-SD-kort). Det skal angivelig også lages en modell med 32GB intern lagringsplass.

Du kan se video av mobilen i bruk her:


Les flere saker fra IFA 2011 her!

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!