Samsung Galaxy Note

Den største mobilskjermen vi har sett. Vi er nesten litt overveldet.

<B>ENORM:</B> Det finnes andre ord som kan beskrive Samsung Galaxy Note og den 5.3 tommer store skjermen, men vi faller stadig vekk tilbake på <I>enorm</I>. Foto: Øivind Idsø
ENORM: Det finnes andre ord som kan beskrive Samsung Galaxy Note og den 5.3 tommer store skjermen, men vi faller stadig vekk tilbake på enorm. Foto: Øivind Idsø Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er ikke bare sex-litteraturen som diskuterer størrelsen. Mobilnerdene klarer heller ikke holde seg unna, og blant spesielt interesserte har det oppstått til dels hissige debatter om hvorvidt 3.5, 4.3 eller kanskje 4.7 tommer er den optimale dimensjonen på en mobilskjerm.

LES OGSÅ:

Med rykende ferske Samsung Galaxy Note i hånda blir ikke diskusjonen lagt død. Den blir bare tråkka på med en slik styrke at alle debattantene blir bedøvet en liten stund, som når noen slenger en kinaputt inn i et klasserom med fjortiser og alle bare "fy i svarte h ... hva skjedde?!".

Hvor stor skjerm sa du?

5.3 tommer. Jeg kunne bedt deg om å tygge litt på det, men det er altfor stort til å tygge på. Dette er Samsungs forsøk på å lage den ultimate brettmobilen, muligens en helt ny kategori smartmobil, og den overgår det meste vi har sett tidligere. Vi prøvekjørte Android-baserte Note - den har fått et imponerende kort navn til å være så stor - allerede under årets IFA-messe i Berlin

i september, og selv om vi ble ferdig med den verste siklingen i Tyskland er det ikke tvil om at de som er disponert for teknolyst vil kjenne en viss sitring når de pakker ut kjempemobilen.

Brettmobil, altså. Det er nok det vi må kalle den. Samsungs første nettbrett var en sjutommer kalt Galaxy Tab, og den kunne en riktignok bruke som en vanlig mobiltelefon, men ikke ble den markedsført som mobil, og ikke så den ut som en mobil. Det gjør Note, størrelsen til tross, men den har sannsynligvis trukket mobilbegrepet så langt som det kan trekkes, selv om noen, med rette, vil mene at det sprakk idet vi passerte fem tommer. Moro er det likevel at vekta forblir ganske beskjeden - Note veier 178 gram, og selv om enkelte vil mene at det er mye, så oppleves det ikke slik i det hele tatt, ettersom vekta er veldig fint fordelt utover en flate på 14.68 ganger 8.30 centimeter. Tynn er den også, med sine 9.6 millimeter fra overflate til deksel.

SE, SÅ LITEN: Du ser kanskje hva som er iPhone 4 og hva som er Galaxy Note? Foto: Øivind Idsø
SE, SÅ LITEN: Du ser kanskje hva som er iPhone 4 og hva som er Galaxy Note? Foto: Øivind Idsø Vis mer

Å si at den ligger godt i hånda er å ta i. Dette er på ingen måte noen enhåndsmobil, selv om det er mulig å gjøre unna litt hverdagsarbeid som surfing og epost-sjekk uten å bruke begge hendene. For å illustrere hvor upraktisk det kan være, så har vi for eksempel lagt snarveien på hjemskjermen til nettleseren helt til venstre. Holder vi Note med vårt vanlige enhåndsgrep når vi enkelt og greit ikke bort med tommelen om ikonet ligger på motsatt side ...

Fantastisk skjerm

Men dette vet forhåpentligvis de som er fristet av denne brettmobilen, og de som ikke helt klarer ta innover seg nøyaktig hvor stor den er, bør ta en tur til butikken før de eventuelt bruker de drøye 5.000 kronene den koster.

Samsung har vært hyggelige nok til å gjøre dekselet på baksiden småruglete. Det gjør Note litt mindre glatt å holde i enn for eksempel HTC Sensation XL, som vi nylig testa, men sjansen for at du mister den i bakken er nok større enn med mindre, mer håndfaste mobiler.

Skjermkvaliteten er strålende. I motsetning til allerede nevnte Sensation XL har ikke Samsung valgt å være gjerrige når de talte punkter på skjermen, og du får derfor en oppløsning på 1280 x 800. For å sette det i perspektiv: iPad 2 har en oppløsning på 1024 x 768, men fordelt på en nesten fire ganger så stor skjem.

 Foto: Øivind Idsø
Foto: Øivind Idsø Vis mer

Skjermen kler med andre ord Note svært godt, for å si det forsiktig, og kombinert med Samsungs karakteristiske, voldsomme fargemetning er det mer smell i denne skjermen enn det finnes i prøverommene til kinesiske fyrverkerifabrikker. Når det er sagt, vil nok enkelte synes at Samsung overdriver. Det er vanskelig å kalle fargeskalaen for naturtro, uten at det tar så mye av glansen bort fra "HD Super AMOLED"-teknologien skjermen er utstyrt med.

Morsomt nok er Note også utstyrt med en - gisp! - penn, slik som smartmobilene gjerne var i gamle dager. Det er likevel ikke så mye gamle dager over akkurat denne penna, som gjør en finfin ekstrajobb som skribleriassistent og notatblokk. Det skal vi komme tilbake til.

Trykk her for DinSides mobiltester!

Programvare

Samsung har inkludert endel ekstra programvare på enheten. Her er en oversikt over noen av dem:

NOTATER: Disse har vi ikke laget selv. Vi innrømmer det. Foto: Øivind Idsø
NOTATER: Disse har vi ikke laget selv. Vi innrømmer det. Foto: Øivind Idsø Vis mer
Foto: Øivind Idsø
Foto: Øivind Idsø
Foto: Øivind Idsø
Foto: Øivind Idsø
Foto: Øivind Idsø
Foto: Øivind Idsø
Foto: Øivind Idsø
Foto: Øivind Idsø
Foto: Øivind Idsø
Foto: Øivind Idsø
Foto: Øivind Idsø
Foto: Øivind Idsø
ENORM: Det finnes andre ord som kan beskrive Samsung Galaxy Note og den 5.3 tommer store skjermen, men vi faller stadig vekk tilbake på enorm. Foto: Øivind Idsø
Foto: Øivind Idsø
Foto: Øivind Idsø
Foto: Øivind Idsø
Foto: Øivind Idsø
FIN? Med S Pen kan du tegne frihånd så mye du vil. Bedre enn dette kan neppe gjøres. Foto: Øivind Idsø
Foto: Øivind Idsø
Foto: Øivind Idsø
Foto: Øivind Idsø
Foto: Øivind Idsø
Foto: Øivind Idsø
Foto: Øivind Idsø
Foto: Øivind Idsø
NESTEN STOR NOK: Med så stor skjerm er ikke videoredigering på mobilen helt ueffent. Foto: Øivind Idsø
NOTATER: Disse har vi ikke laget selv. Vi innrømmer det. Foto: Øivind Idsø
SE, SÅ LITEN: Du ser kanskje hva som er iPhone 4 og hva som er Galaxy Note? Foto: Øivind Idsø

 • S Planner
  er Samsungs kalender og planlegger. Den ser utmerket ut som mini-app på hjemskjermen, og tilbyr et vell av muligheter. Vi liker også veldig godt muligheten for å vise en tabulatoraktig liten sidemeny til høyre i bildet, hvor du ved hjelp av et tofingerssveip raks kan veksle mellom "år", "måned", "uke", "3 dg" (tredagersvisning), "dag", "dagsorden" og "oppgave".
 • S Memo er en notat-app som, basert på eksemplene, kan lage over gjennomsnittet pene notater, blant annet ved hjelp av penna som følger med
 • Readers hub er en meget pent organisert samle-app for nyheter, bøker og tidsskrifter, hvor du blant annet kan abonnere på større norske og internasjonale aviser
 • Videoskaper er et enkelt videoredigeringsverktøy som ikke er helt på høyde med Apples iMovie-app for iPhone og iPad, men det fungerer likevel greit nok til å lage små videoskisser
 • Kies Air er en kjærkommen trådløsversjon av Samsungs Kies-programvare, som kan brukes til å overføre bilder, videoer og andre filer til og fra Note, uten å bruke kabel (spesielt kjærkomment for Mac-brukere, ettersom den vanlige Kies-programvaren for OS X er mer eller mindre pill råtten)
 • Polaris Office er, ikke uventet, laget for lesing og redigering av Office-dokumenter.

 • Batteri - tale - fartstester

  Da vi testet Galaxy Tab 8.9-nettbrettet nevnte vi spesielt batteritida, og at Samsung ser ut til å ha gjort noe smart med brettet når det ligger i dvale. Det var påtakelig hvor utholdende Taben var. Det ser ut til å at samme teknologien er overført til Note, for også den har imponerende batteritid både i og utenfor bruk.

  Det betyr ikke at du kan regne med flere dager uten lading. Vi snakker tross alt om en kjempeskjerm med tilsvarende oppløsning, som i seg selv stjeler mye av batterikapasiteten. Men bruker du den mye, slik en gjerne gjør med smartmobiler, kan du ganske sikkert klare deg i godt og vel halvannet døgn før du behøver lade - noen vil klare enda mer. Ladetiden er derimot noe lenger enn vi er vant med – vi har nærmet oss nesten tre timers lading når Note har vært så å si utladet.

  Samtalekvaliteten er forøvrig utmerket, det samme er resultatene på våre fartstester.

   Foto: Øivind Idsø
  Foto: Øivind Idsø Vis mer


  De er riktignok ikke spesielt presise, men de gir en grei indikasjon på hvor vi befinner oss i landskapet. Med for eksempel Quadrant-testen varierer resultatene mellom rundt 3700 og 4200 poeng. Det er uansett betydelig bedre enn Galaxy S II, som lå på rundt 3400 da DinSide testet mobilen, og veldig mye bedre enn nylig tilgjengelige Sensation XE og XL fra HTC (de scoret henholdsvis 2500 og 2000).

  CPU Benchmark viser også betydelig forbedring fra Galaxy S II, med en score på rundt 400ms for Note versus 585 på S II.

  Oppsummert: Dette er den raskeste mobilen som finnes akkurat nå, og sannsynligvis også det raskeste nettbrettet, eller "mobilbrettet" om du vil.

  Bra kamera

  Det vi nå kan kalle Galaxy Notes lillebror - storselgeren Galaxy S II - fikk mye berettiget skryt for kamerakvaliteten da DinSide testet den tidligere i år, og det er hyggelig å melde at også Note gjør en imponerende jobb med det åtte megapiksel store kameraet.

  Bilde tatt med Galaxy Note.
  Bilde tatt med Galaxy Note. Vis mer

  Lysbalansen fungerer stort sett utmerket, du har flere innstillingsmuligheter både på video- og bildedelen enn det finnes kakerlakker i New York, for ikke å snakke om hvor bra oversikt den store skjermen gir mens du komponerer bildene. Når det er sagt så arbeider ikke skjermstørrelsen alltid med brukeren, Note kan være klønete å håndtere når du tar bilder, og forbipasserende ser på deg som om du har krympet, men det er ikke noe stort ankepunkt.

  Vi er ikke helt fornøyd med animasjonen som akkompagnerer at du har trykket på utløsersymbolet på skjermen. Lukkersimuleringen er nemlig ørlite treg, noe som i begynnelsen av testperioden førte til at vi trodde bildet ble tatt en del seinere enn det faktisk gjør. Utløseren er derimot, viste det seg, relativt rask, selv om den ikke er like hurtig som imponerende raske Sensation XL og Sensation XE fra HTC

  Du kan se bilder tatt med Note-kamera i full oppløsning her: 1, 2, 3, 4, 5, 6.
  Du kan se video tatt med Note i 720p-oppløsning her: video.

  Er det en penn jeg ser?!

  Gamle smartmobiler som for eksempel kjørte Microsofts Windows Mobile-operativsystem inkluderte alltid noe eldre mennesker ville kalt en vederstyggelighet. En plastpenn. Den var helt nødvendig for å manøvrere seg gjennom altfor små menyer og altfor små avkrysningsruter.

  Det er, som alle sikkert forstår, ikke derfor Samsung har valgt å legge ved såkalte "S Pen". Er det noe denne mobilen ikke behøver er det penn, du kan trykke på menyer med kneet om så du ønsker, og fortsatt treffe.

  FIN? Med S Pen kan du tegne frihånd så mye du vil. Bedre enn dette kan neppe gjøres. Foto: Øivind Idsø
  FIN? Med S Pen kan du tegne frihånd så mye du vil. Bedre enn dette kan neppe gjøres. Foto: Øivind Idsø Vis mer

  Ok, det er en overdrivelse, men poenget er likevel at S Pen ikke er her for å hjelpe deg med navigeringen. Den er her som en tilleggsfunksjon, som en notat- og tegneassistent. Du kan når som helst ta skjermbilde ved å holde nede knappen på pennen (pennen er aktiv) samtidig som du holder tuppen på skjermflaten. Bildet blir så sendt videre til redigering, hvor du kan klippe, lime, beskjære, annotere, skrible og i det hele tatt mis-/behandle skjermdumpen. Konseptet høres kanskje kjent ut for noen, og det er nok fordi HTCs nettbrett Flyer tilbyr omtrent samme funksjonaliteten.

  Du kan selvfølgelig også tegne frihånd med penna, og du kan bruke den til å navigere med. Holder du nede knappen mens du sveiper fra høyre mot venstre vil du gå tilbake et steg i appen du måtte befinne deg i (for eksempel fra artikkel til hovedside på en nettavis), alternativt så vil du bevege deg framover hvis du sveiper i motsatt retning. Drar du fra bunn til topp vil du få fram appens undermeny (tilsvarer å trykke meny-knappen).

  Penna kan, som noen nå sikkert har forstått, også brukes til å navigere seg gjennom hele Android-operativsystemet, og vil du virkelig føle deg retro foreslår vi at du bruker pennen til å skrive tekstmeldinger. Det er 2005, baby!

  S Pen er et morsomt tillegg som gjør Note enda litt vassere for de som liker mer "fri flyt" i arbeidsrytmen sin, og den tar ingen plass når den ikke er i bruk der en ligger godt og varmt i en liten slisse i mobilen.

  Vi skulle ønske knappen sto litt mer ut fra resten av pennen. Slik det er nå må en lete (med øynene) for å finne den, og det gjør pennebruken ørlite mer klønete enn den burde være.

  Råtass på video

  Nettbrettene til Samsung, inkludert ferske Galaxy Tab 8.9 som vi nylig testa, gjør mye bra, men ett av områdene hvor de skuffet var på videoavspilling. De slet mer enn vi hadde trodd på forhånd med å spille av videofilene fra vår testmappe, noe som skal skyldes at de kjører Honeycomb, Googles midlertidige androidversjon tilpasset nettbrett.

  Derfor er det hyggelig å melde at Galaxy Note ikke sliter med video i det hele tatt. Den spiller alle videofilene våre uten å hikke, inkludert 1080p-filer i både mkv og mov-drakt, og selv om vi har opplevd at én mkv-fil manglet lyd da vi spilte den av, er resultatet uansett strålende. Med 16GB intern lagringsplass og plass til eksternt minnekort på opptil 32GB er kapasiteten heller ikke noe problem.

  Det er kanskje ikke nødvendig å si gitt arbeidsbetingelsene, men med så stor skjerm, så bra skjerm, og så høy oppløsning, ser filmer, tv-serier og annet praktfullt ut. Som kompromiss er dette svært bra - vi snakker ikke kinoopplevelse på toget eller t-banen, men likevel noe som er merkbart morsommere enn på for eksempel en iPhone-skjerm på 3.5 tommer.

  NESTEN STOR NOK: Med så stor skjerm er ikke videoredigering på mobilen helt ueffent. Foto: Øivind Idsø
  NESTEN STOR NOK: Med så stor skjerm er ikke videoredigering på mobilen helt ueffent. Foto: Øivind Idsø Vis mer

  Konklusjon

  Så er vi ved veis ende, og noen klør seg nok eksemkraftig i hodebunnen på grunn av sekseren. Kan virkelig en stor mobil få toppkarakter? En telefon så stor at ikke navngitte medlemmer av husstanden min nærmest hånflirte da jeg plukket den opp for å ringe med første testdagen?

  Ja. Den kan det, men det forutsetter at du faktisk er på jakt etter en mobil med en så stor skjerm, en mobil som sannsynligvis blir stående som et av de beste forsøkene på å kombinere nettbrett og smartmobil på lang tid. Hvis du ikke har sett den i virkeligheten anbefaler vi deg absolutt ikke å bestille deg eksemplar sånn helt uten videre. Den må virkelig ses for å forstå nøyaktig hvor stor den er, og vi ser for oss at enkelte vil få et logistikkproblem når gradestokken igjen peker oppover og sommeren er her. Vinteren gjør at vi har store lommer tilgjengelige overalt, tar du derimot med deg Galaxy Note på stranda er den ikke like enkel å håndtere.

  Sammenlikningen vår mellom iPhone og Galaxy Note vil gi noen en viss idé om hvor stor forskjellen er mellom en skjerm på 3.5 tommer og en på 5.3 tommer, men er du i tvil bør du besøke din nærmeste elektroforhandler først.

  Når det er sagt, så er dette en rå mobil for målgruppa, og den gjør det meste riktig gitt premissene. Glem heller ikke prisen. Det er selvfølgelig mye med rundt 5.200 kroner for en mobil, men det er tross alt bare 500 kroner dyrere enn den rimeligste utgaven av iPhone 4S, og det er usle 300 kroner mer enn HTCs kjempemobil Sensation XL koster.

  Neida, den er ikke perfekt (den perfekte mobil finnes ikke), men den er det ypperste i sitt slag, og det løfter den til topps på vår karakterskala.

  Trykk her for alle DinSides mobiltester!

  Testresultat

  Samsung Galaxy Note

  Terningkast 6

  Fantastisk og stor skjerm med høy oppløsning, svært rask, spiller alt av video, veldig bra batteritid, bra kamera, penn som kan vise seg å være nyttig, utmerket blanding av nettbrett og mobil, lett til å være så stor

  Er selvfølgelig altfor stor for mange brukere, savner litt tydeligere knapp på S Pen-pennen


  Lyst til å diskutere?

  Besøk vårt debattforum!