Samsung Galaxy Note 4

Stor, sterk og fargerik.

<strong>MED PENN:</strong> Note 4 er en av få telefoner som leveres med en penn.
MED PENN: Note 4 er en av få telefoner som leveres med en penn. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mange gispet da Samsung lanserte den første utgaven av Note på IFA-messen i Berlin i 2011.

LES OGSÅ:

Med en 5,3" skjerm var den rett og slett et beist av en telefon, men nå, bare tre år senere, har dette blitt en nokså vanlig størrelse blant toppmodellene.

Ja, selv den siste iPhone-utgaven, iPhone 6 Plus, er større.

Samme størrelse som i fjor

Fjorårets Note-modell, nummer tre i rekken, høstet god kritikk da vi testet den på Dinside for et drøyt år siden.

I årets utgave har Samsung valgt å beholde skjermstørrelsen på 5,7 tommer. Oppløsningen har imidlertid økt, og i likhet med f.eks. LG G3 og Oppo Find 7 finner vi nå et panel med oppløsning på 2560x1440 piksler, eller QHD på populærspråket (quad HD), siden dette er fire ganger så høy oppløsning som en «vanlig» HD-skjerm (1280x720).

LIKE STOR: Note 4 har like stor skjerm som forgjengeren, men byr på høyere skjermoppløsning.
LIKE STOR: Note 4 har like stor skjerm som forgjengeren, men byr på høyere skjermoppløsning. Vis mer

Under er spesifikasjonene for Note 4, med Note 3-spesifikasjonene i parentes slik at du lett kan se hva som er forbedret på årets utgave.

Spesifikasjoner, Samsung Galaxy Note 4:

 • Skjerm: 5,7" Super AMOLED (uendret)
 • Skjermoppløsning: 2560x1440 (1920x1080)
 • Prosessor: Snapdragon 805, 2,7GHz (Snapdragon 800, 2,3GHz)
 • Grafikkprosessor: Adreno 420 (Adreno 330)
 • Kamera bak: 16Mp, f/2,2 (13Mp)
 • Bildestabilisering: Optisk (ingen)
 • Sensorstørrelse, kamera: 1/2,6" (1/3")
 • Kamera foran: 3,7Mp, f/1,9 (2Mp)
 • Internminne: 32GB (16/32GB)
 • Arbeidsminne (RAM): 3GB (uendret)
 • Minnekort: Ja, inntil 128GB (Ja, inntil 64GB)
 • Batteri: 3220mAh (3200mAh)
 • Operativsystem: Android v4.4.4 KitKat
 • Vekt: 176g (168g)
I tillegg har Note 4 blant annet fingeravtrykksensor, ny S Pen og pulsmåler, som også kan måle oksygennivået i blodet.

Med andre ord – en vesentlig oppgradert modell fra fjoråret.

Fabelaktig skjerm

Det er litt delte meninger om Samsungs AMOLED-skjermer. Samsung Galaxy Note 4 har en slik, og den er stor, skarp og særdeles fargerik med farger som virkelig «smeller». Noen synes det blir for mye av det gode, men da finnes det mulighet i innstillingene for å tone ned fargemetningen en smule.

FARGERIK: Samsung Galaxy Note 4 er svært skarp og byr på særdeles sterke farger. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN
FARGERIK: Samsung Galaxy Note 4 er svært skarp og byr på særdeles sterke farger. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN Vis mer

Som med LG G3 setter vi et lite spørsmålstegn ved om man virkelig trenger så høy oppløsning på en telefonskjerm. Med 2560x1440 fordelt på 5,7 tommer får vi en punkttetthet på 515 piksler per tomme, og man må frem med lupe for å skille individuelle piksler.

FORSTØRRET: Slik er subpikslene plassert på Samsung AMOLED-skjermer. Merk altså at det er de grønne subpikslene som har høyest tetthet. Foto: DisplayMate
FORSTØRRET: Slik er subpikslene plassert på Samsung AMOLED-skjermer. Merk altså at det er de grønne subpikslene som har høyest tetthet. Foto: DisplayMate Vis mer

Mer teknisk er det egentlig kun de grønne sub-pikslene som har denne tettheten (ett piksel består av subpiksler i forskjellige farger med varierende intensitet), mens røde og blå sub-piksler ikke sitter like tett – «bare» 366 pr tomme hver seg. Uansett er det liten tvil om at dette er en særdeles skarp skjerm, som også kan by på særdeles godt sortnivå og også høy lysstyrke når det er påkrevd.

DisplayMate har gjort en grundig test av skjermen på Note 4 for den som vil gå i dybden der, og konkluderer med at dette er markedets beste skjerm.

Selv vil vi påpeke en liten svakhet, og det er at hvitbalansen endrer seg ganske merkbart når man ikke ser direkte på skjermen slik at det hvite får et blå/grønt skjær. I tillegg har vi mer enn en gang opplevd at kanten utenfor skjermen er så smal at tommelfingerballen har blitt registrert som trykk når vi strekker tommelen mot den andre siden av skjermen.

Kan plast være premium?

En annen ting det pleier å være svært delte meninger om, er hvorvidt plast er et premium-materiale, og om det er like bra som om telefonen er støpt i aluminium.

RUGLETE: Bakdekselet er av plast, men ser litt lær-aktig ut med ruglete overflate. Den gjør også at telefonen ikke sklir i håndflaten. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN
RUGLETE: Bakdekselet er av plast, men ser litt lær-aktig ut med ruglete overflate. Den gjør også at telefonen ikke sklir i håndflaten. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN Vis mer

Personlig synes jeg Galaxy Note 4 fremstår meget eksklusiv, men det er det delte meninger om i redaksjonen. Plastlokket på baksiden har ruglete overflate og fremstår litt læraktig, og den ruglete overflaten gjør at telefonen ikke glir like lett ut av hånden som f.eks. iPhone 6 Plus. En fordel er også at lokket kan tas av, slik at du har mulighet til å bytte ut batteriet.

Det er også en sølvfarget skråkant rundt hele telefonen – både på frem- og baksiden. Dessuten har området rundt skjermen et subtilt, stripete mønster, som gir oss det lille ekstra som løfter den litt fra mengden.

DETALJER: Sølvkanten og det stripete hvite feltet rundt skjermen gir Note 4 en mer eksklusiv følelse. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN
DETALJER: Sølvkanten og det stripete hvite feltet rundt skjermen gir Note 4 en mer eksklusiv følelse. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN Vis mer

BULK: Rundt hodetelefonutgangene er det en tydelig «bulk» i telefonen. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN
BULK: Rundt hodetelefonutgangene er det en tydelig «bulk» i telefonen. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN Vis mer

FOR HØYT: Volumknappene kunne med fordel ha vært lenger ned på siden, slik at de ble lettere å nå. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN
FOR HØYT: Volumknappene kunne med fordel ha vært lenger ned på siden, slik at de ble lettere å nå. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN Vis mer

Ikke fullt så vakkert er det at chassiset har en «bulk» rundt hullet til hodetelefoninngangen. Skal vi være pirkete, synes vi også godt at volumknappene kunne ha vært plassert bittelitt lenger ned på venstre side, mens av og på-knappen er lett å nå både med høyre og venstre hånd når man holder telefonen i én av dem.

Merk for øvrig at Note 4, i motsetning til Galaxy S5, ikke er vanntett. Og at den også har en penn.

Ny S Pen

Samsung insisterer på å kalle den medfølgende stylusen for S Pen, men spør du oss, er det fortsatt en stylus. Den er såpass tynn at den i liten grad minner om en vanlig penn, i motsetning til den som følger med Surface Pro 3.

HVOR ER PENNEN? I hullet sitt. Telefonen sier også i fra om du har forlagt den. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN
HVOR ER PENNEN? I hullet sitt. Telefonen sier også i fra om du har forlagt den. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN Vis mer

TA NOTATER: Med S Pen kan du nå skrible notater uten å låse opp telefonen først. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN
TA NOTATER: Med S Pen kan du nå skrible notater uten å låse opp telefonen først. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN Vis mer

Når du ikke bruker pennen, plasserer du den i hullet på undersiden av enheten. Drar du den frem, tennes også skjermen. Nytt er at du kan holde knappen på pennen inne og dobbeltprikke på låsskjermen for å lage et kjapt notat – uten å åpne telefonen. Det liker vi.

Vi skulle imidlertid ønske at knappen på pennen hadde vært litt mer komfortabel å trykke inn. Den er ganske hard og er i tillegg innfelt i pennen. Det betyr at det blir en riktig og feil vei å holde pennen (siden knappen kun er på den ene siden), men det betyr også at det ikke spiller noen rolle hvilken vei du putter den inn så lenge en av langsidene er opp (og spissen inn).

S Pen kan brukes til så mangt. Når du holder den i nærheten av skjermen, vises det en prikk som indikerer hvor du «sikter». Uten å berøre skjermen kan du for eksempel forhåndsvise bilder i bildegalleriet ved å sikte deretter.

Trykker du på knappen (fortsatt uten å berøre skjermen), dukker det opp et menyhjul som gir deg tilgang til funksjoner som å klippet ut deler av skjermbildet, ta et skjermbilde for så å skrive på det eller lage et nytt notat.

EGEN MENY: Trykker du på knappen mens du holder pennen i nærheten av skjermen, får du opp en egen penn-meny.
EGEN MENY: Trykker du på knappen mens du holder pennen i nærheten av skjermen, får du opp en egen penn-meny. Vis mer

Samsung har også forbedret opplevelsen ved bruk av penn, slik at du for eksempel kan sakse elementer fra flere skjermbilder og sette sammen til ett notat, eller for eksempel eksportere det til en pdf-fil.

Pennen kan også brukes for å merke flere elementer i galleriet ved å holde knappen inne og tegne en firkant, på samme måte som du merker flere ikoner på skrivebordet på PC-en din. Du kan også bruke den som en utvidelse av fingeren din for å trykke på ikoner, skrolle nettsider og den slags.

Ellers er S Pen forbedret fra tidligere ved at man nå har hele 2048 ulike nivåer av trykk; altså slik at du tegner tykkere streker om du trykker hardt. Det er dobbelt så mange nivåer som hos forgjengeren. En kjekk liten funksjon er også at du blir varslet om du er i ferd med å forlate pennen uten at du har satt den tilbake.

Touchwiz – Samsungs Android-tilnærming

NEDTONET: Samsungs moduler (widgets) er ikke lenger like dominante på hjemskjermen.
NEDTONET: Samsungs moduler (widgets) er ikke lenger like dominante på hjemskjermen. Vis mer

Det blir mange henvisninger til «delte meninger» denne gangen, men er det noe det er svært delte meninger om, er det nettopp Samsungs Android-skall, Touchwiz.

De fleste Android-produsenter bygger nemlig på Android med ekstra funksjoner, visuelle endringer og andre ting, og Samsung er blant de som har hatt tradisjon for å tøye strikken lengst unna den «originale» Android-opplevelsen.

For noen blir det kanskje i overkant med endringer. En ting som kan sies å være positivt i denne utgaven av Touchwiz, er at mange av modulene (widgets) på hjemskjermen nå er tonet kraftig ned med tanke på visuelt uttrykk, der de aller har en semitransparent bakgrunn med minimalistisk innhold, slik at de fremstår langt mindre dominerende.

TOUCHWIZ: Slik ser varsel- og innstillingsmenyen ut på Note 4.
TOUCHWIZ: Slik ser varsel- og innstillingsmenyen ut på Note 4. Vis mer

Trekker du ned varselmenyen, er omtrent halve skjermbildet viet til Samsungs varsel-widgets, som snarevier til innstillinger, regulering av lysstyrken, søk og «hurtigkobling», som lar deg sende filer kjapt til andre brukere i nærheten. Dermed må du skrolle litt hvis du har en liste med varsler, men fordelen er at de siste varslene er mer tilgjengelig om du bare bruker én hånd.

MINDRE: Ved å flikke tommelen fra kanten av skjermen og tilbake, kan du forminske bildet slik at det blir lettere å rekke over hele skjermbildet. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN
MINDRE: Ved å flikke tommelen fra kanten av skjermen og tilbake, kan du forminske bildet slik at det blir lettere å rekke over hele skjermbildet. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN Vis mer

Apropos har Touchwiz også funksjonalitet for å gjøre hele skjermbildet mindre, ved at du flikker fingeren fra kanten av telefonen og ut igjen. Da forminskes hele bildet slik at det blir lettere å nå over hele med tommelen.

Innstillinger finnes det en drøss av, og det er maaaange menyelementer å utforske – om man vil. Som vi skrev i testen av Samsung Galaxy S5:

Vi fant til og med en barnegråtfunksjon for hørselshemmede som skal gjøre at telefonen vibrerer dersom den hører et barn gråte. Vi klarte ikke å lage barnegråt-lyder i redaksjonen. Men du skal vite at vi prøvde.

Fingeravtrykkleser og pulsmåler

Disse to ble introdusert med nevnte S5 tidligere i år. Fingeravtrykkleseren på Note 4 skal være forbedret ved at en også lettere kan lese av fingeravtrykket når fingeren sveipes på skrå over hjem-knappen, slik den også skal være på Samsung Galaxy Alpha.

STRYK FINGEREN: Fingersensoren i Note 4 må strykes over for å låse opp telefonen, men fungerer i våre øyne ikke godt nok. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN
STRYK FINGEREN: Fingersensoren i Note 4 må strykes over for å låse opp telefonen, men fungerer i våre øyne ikke godt nok. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN Vis mer

Vi må innrømme at Samsung fortsatt har en lang vei å gå med tanke på å gjøre dette elegant. For det første er det knotete, særlig på en så stor telefon, å låse opp med fingeravtrykk når man holder telefonen i én hånd. Men også når man holder den i to hender, opplever vi at den rett og slett ikke er presis nok.

Her har du resultatet av ti forsøk på å låse opp telefonen og hvor mange ganger vi måtte forsøke:

1 2 2 6 1 4 1 3 2 2

Altså strøk vi fingeren 2,4 ganger i snitt, og bare tre av ti ganger fikk vi låst den opp ved første forsøk. Samtidig testet vi på en iPhone 6 plus, som låste opp telefonen direkte alle ti gangene.

Apropos iPhone 6 Plus, som må sies å være en av de argeste konkurrentene, er Note 4 mindre i høyden til tross for at skjermen er større:

LAVERE: Note 4 er lavere enn iPhone 6 Plus, på tross av at skjermen er større. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN
LAVERE: Note 4 er lavere enn iPhone 6 Plus, på tross av at skjermen er større. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN Vis mer

På tykkelse, derimot, er det iPhone 6 plus som går seirende ut:

IKKE TYNNEST: Selv om Note 4 bygger litt mindre i høyden enn iPhone 6 Plus, må den se seg kraftig slått hva gjelder tykkelse. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN
IKKE TYNNEST: Selv om Note 4 bygger litt mindre i høyden enn iPhone 6 Plus, må den se seg kraftig slått hva gjelder tykkelse. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN Vis mer

PULSMÅLER: På baksiden kan pulsmåleren telle hvor ofte hjertet ditt slår. Den kan også måle oksygennivået i blodet. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN
PULSMÅLER: På baksiden kan pulsmåleren telle hvor ofte hjertet ditt slår. Den kan også måle oksygennivået i blodet. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN Vis mer

Pulsmåleren sitter på baksiden under kameraet og tenner et rødt lys når man starter helseappen og aktiverer pulsmåling. Den kan også måle oksygennivået i blodet, men av ukjente årsaker – ikke begge ting samtidig.

Dessverre klarer vi ikke å se på dette som noe mer enn en gimmick. For det første tar det lang tid – 10-15 sekunder å måle pulsen, og dessuten må man alt for ofte prøve 3-4-5 ganger før man klarer å måle der man får beskjed om å holde fingeren rolig og ikke presse for hardt.

Ytelse

På papiret er det få, om noen Android-telefoner som har like mye å by på hva gjelder prosessor, grafikkbrikke og arbeidsminne. Note 4 er en toppspekket telefon, men har riktignok flere piksler å «dra rundt» enn mange andre, siden antallet piksler faktisk er 78 prosent høyere enn på en skjerm med full HD-oppløsning.

Og faktisk er vi ikke helt «blown away» hva gjelder nettopp ytelse. Det finnes nemlig Android-telefoner med bedre flyt når du skroller nettsider, Facebook-feeden og lignende, og vi opplever litt småhikking her og der.

Kjører vi de sedvanlige ytelsestestene, ser det imidlertid svært bra ut. Under ser du for eksempel hvordan Note 4 scorer i noen av dem, der vi har tatt med en håndfull andre aktuelle mobiltelefoner i disse dager:

Sunspider
Måler Javascript-ytelse i nettleseren (testet med Chrome). Lavere er bedre.

Samsung Galaxy S5: 746ms
Sony Xperia Z3: 830ms
LG G3: 940ms
Samsung Galaxy Note 4: 997ms

Merk at telefonen scorer vesentlig bedre med den andre medfølgende nettleseren, «Internett», der vi fikk 390ms. Dog scorer iPhone 6 plus 354ms på samme test.

Epic Citadel
Måler 3D-ytelse på telefonen. Høyere er bedre.

LG G3: 50,2 bilder pr sekund
Oppo Find 7: 54,8 bilder pr sekund
Samsung Galaxy Note 4: 57,2 bilder pr sekund

Her har vi tatt med telefoner med samme oppløsning på skjermen, siden det spiller en vesentlig rolle for resultatet. Førsteplass til Note 4 der, altså.

Geekbench 3
Måler prosessorytelsen, både med én og flere kjerner. Høyere er bedre.

Samsung Galaxy S5: 935/2792 (en/flere)
Sony Xperia Z3: 993/2664
LG G3: 937/2307
Samsung Galaxy Note 4: 1097/3166

Igjen viser Note 4 seg fra sin beste side og topper listen i våre målinger.

3DMark Ice storm unlimited
Måler 3D-ytelse. Høyere er bedre.

Samsung Galaxy S5: 18722
Sony Xperia Z3: 18010
LG G3: 15565
Samsung Galaxy Note 4: 19525

Igjen bedre enn konkurrentene. Her har både Sony Xperia Z3 Compact og HTC One (M8) klart å runde 20.000-merket i våre tester.

At telefonen gjør det godt i ytelsestestene, men fortsatt har litt å gå på i daglig bruk, kan forklares med at prosessorene kjører på full guffe ved tung belastning, men at de kjører litt for snilt ved lavere belastning. Fordelen er selvsagt at det ikke går like hardt ut over batteriet.

Batteri

Batteriet på Note 4 opplever vi som over middels godt. Nå har riktignok Sony Xperia Z3 og Z3 Compact satt en standard der som det er vanskelig å slå, men vi har fortsatt til gode å gå tom for strøm før kvelden er omme ved relativt aktivt bruk, selv om det stort sett dreier seg om 15-20 prosent igjen, snarere enn 40 prosent, slik vi ofte opplevde med Sony-telefonene.

Merk deg også at telefonen leverer med en 9W-lader som gjør at det bare tar en liten halvtime å lade telefonen opp til 50 prosent. Som på Galaxy S5 finnes også den såkalte «ultra strømsparing»-modusen som gjør skjermen sort/hvit og kun tillater en liten håndfull apper (inkludert ringing og SMS). Da kan du forvente cirka to døgn standby-tid med bare 10 prosent igjen på batteriet. Kjekt om du er i knipe eller på telttur.

Kamera

Avsnittet er redigert etter publisering

Samsung imponerer oss med kameraet denne gangen. Oppløsningen er på 16 megapiksler, brikken er 1/2,6" stor og blenderåpningen er f/2,2. Frontkameraet har faktisk blenderåpning på f/1,9, som så vidt vi erfarer er det mest lyssterke på markedet.

Sammenlignet med f/2,2, som mange andre telefoner også har, slipper frontkameraet på Note 4 inn 34 prosent mer lys enn kameraet på baksiden.

Les mer: Dette betyr objektivbetegnelsene

I tillegg har Samsung optisk bildestabilisering (på bakkameraet), som gjør det lettere å ta skarpere bilder i svak belysning, der skjelving fra hånda ellers ville ha gjort det uskarpt.

Frontkameraet har også fått en ny selfie-modus som lar deg dreie kameraet slik at resultatet blir et panoramabilde (eksempel følger). Dessuten kan du bruke pulsmåler-sensoren på baksiden som utløserknapp, men merkelig nok fungerer det bare dersom kameraet har gjenkjent et ansikt i bildet. Med solbriller på, opplevde vi at det ikke var mulig å bruke pulssensoren som utløserknapp.

Så – hvordan blir bildene? Svært gode, faktisk. Vi har knipset noen bilder side om side med iPhone 6 Plus, og det er liten tvil om hvilken av telefonene som byr på mest detaljer i bildet. Her kommer dobbelt så mange megapiksler til sin rett. Som du ser er det også vesentlig høyere fargemetning i bildene fra Samsung-kameraet.

Her er hele bildet:

iPhone 6 Plus
iPhone 6 Plus Vis mer

Samsung Galaxy Note 4
Samsung Galaxy Note 4 Vis mer

…og her er et 100%-utsnitt:

image: Samsung Galaxy Note 4

Detaljnivået fra Samsung-telefonen er definitivt bedre, noe det er lett å se på teksten på skiltet.

Ofte har det seg slik at mange megapiksler på en liten brikke gjør at støy blir mer synlig i mørke bilder. Vi har derfor tatt det «samme» bildet senere på dagen:

iPhone 6 Plus
iPhone 6 Plus Vis mer

Samsung Galaxy Note 4
Samsung Galaxy Note 4 Vis mer

Og 100%-utsnittet:

image: Samsung Galaxy Note 4

Som du ser, er det mer detaljer i hvert piksel på iPhone-bildet. Men – dersom vi endrer oppløsningen på Samsung-bildet slik at de to får samme oppløsning, er forskjellene små:

image: Samsung Galaxy Note 4

Note 4 slipper inn mer lys, noe du for eksempel ser på detaljene i husveggen under.

image: Samsung Galaxy Note 4

De to har i utgangspunktet samme blenderåpning, men det kan være at Samsung har mer tro på sin optiske bildestabilisering og dermed tillater seg lengre lukkertid. Beklageligvis finnes ikke informasjon om lukkertid og ISO i EXIF-informasjonen fra Note 4-bildene, så dette får vi ikke bekreftet.

Uansett leverer Note 4 svært gode bilder fra mobilkameraet på baksiden, om enn i overkant fargerike for noen. Under ser du noen flere eksempelbilder vi har tatt med Note 4 (det siste er tatt med frontkameraet):

Frontkameraet har oppløsning på 3,7 megapiksler, som er godt over normalen – de fleste telefoner har 2Mp på frontkameraet. Under ser du et bilde tatt med «bred selfie»-modusen:

image: Samsung Galaxy Note 4

Her gjør ikke telefonen en veldig god jobb med å sy sammen bildene (vi prøvde flere ganger), og det ser ut som om sentralstasjon-området har vært under nylig angrep. En mer stødig hånd hadde sikkert hjulpet, men det er begrenset hva man får til med en strak arm. Likefullt synes vi bildene fra frontkameraet holder høy kvalitet sammenligned med mange andre frontkameraer.

Lyd og samtaler

Under testingen har vi opplevd lyden under samtaler som svært god fra Note 4 med klar lyd både for avsender og mottaker. En irritasjon vi har nevnt tidligere, er at man noen ganger kommer nær skjermen med tommelballen når man strekker fingeren over skjermen. For min del holder jeg stort sett telefonen i venstre hånd, men når jeg da skal legge på via den røde knappen på høyre side har jeg flere ganger opplevd ikke å få trykket fordi tommelballen trykker samtidig i skjermkanten. Da må jeg slippe opp grepet og heller trykke med høyre pekefinger.

Den eksterne høyttaleren imponerer ingen – Note 4 kan riktignok spille forholdsvis høyt, men det er nesten bare diskant her, slik at s-lyder blir ganske skjærende ved høyt volum.

Konklusjon, Samsung Galaxy Note 4

Det er ingen tvil om at Samsung Galaxy Note 4 er en god telefon – det skulle bare mangle med en prislapp på drøye 6.000 kroner i de billigste nettbutikkene. Spesielt vil vi trekke frem kameraet som en av de største styrkene, ved siden av at skjermen både er stor, skarp og særdeles fargerik.

Vi føler dog at Samsung snubler på noen av nøkkelfunksjonene telefonen markedsføres med. S Pen føles ikke veldig komfortabel i bruk (spesielt knappen er hard), fingeravtrykkleseren er rett og slett ikke god nok til at vi ønsker å bruke den som fast opplåsingsmekanisme og pulssensoren bruker lang tid og feiler alt for ofte til at det blir noe særlig mer enn en gimmick.

Selv om telefonen scorer godt i ytelsestester, savner vi også litt på den generelle mykheten i operativsystemet, der man spesielt ved skrolling opplever hakking som vi ikke lenger finner på øvrige Android-toppmodeller.

>> Her finner du Dinsides mobiltester

Testresultat

Samsung Galaxy Note 4

Terningkast 5

Svært godt kamera, skarp og fargerik skjerm, medfølgende stylus gir flere måter å jobbe på, rik på funksjoner, Touchwiz tonet noe ned i forhold til tidligere

Lett å komme borti skjermen med tommelfingerballen, fingersensor og pulsmåler er ikke gode nok, noe hakking ved skrolling, S Pen ikke så komfortabel i bruk