Samsung Galaxy Edge sluppet i dag

Men vil du ha før jul gjelder det å være kjapp i avtrekkeren.

<b>BEKREFTET:</b> Mobilen som imponerte oss på IFA-messen ble i dag sluppet i  Norge. Foto: KIRSTI ØSTVANG
BEKREFTET: Mobilen som imponerte oss på IFA-messen ble i dag sluppet i Norge. Foto: KIRSTI ØSTVANGVis mer

Ok, vi innrømmer det: Det er lett å bli blasert når produsenter i inn- og utland viser fram sine nyheter. Desto gøyere er det når det kommer modeller som virkelig skiller seg ut, og det å skille seg ut er noe Galaxy Note Edge gjør med bravur.

Vi så den for første gang på årets IFA-messe der den ble vist fram sammen Galaxy Note 4, men for oss var det en gedigen nedtur når Samsung sa at Edge-mobilen neppe ville komme til Norge.

Men den 17. oktobler kom ble det bekreftet at det skulle komme noen få eksemplarer før jul. Og i dag skjedde det altså.

Svært begrenset antall - og kun for Telenorkunder

Noe frislipp er det likevel ikke snakk om: Edge-modellen har nemlig blitt populær i de andre landene den har blitt lansert, og derfor er det kun noen få enheter som kommer hit før jul.

- Jeg vet ikke det nøyaktige antallet dessverre, men det stemmer at de få modellene vi får før jul kom idag, bekrefter Stig-Ove Langö fra Samsung Norge til Dinside.

- Tilgangen vil heldigvis bli noe bedre på nyåret, men vi har altså ikke fått noen dato. Husk også at det kun blir Telenor-forhandlere som får nå i første omgang, avslutter Langö.

Hva er spesielt med Edge-modellen?

Edge-modellen er omtrent identisk med nye Note 4, bortsett fra designet der skjermen er avrundet og bøyer seg rundt mobilens høyre side.

Og ja: Selvfølgelig er det en gimmick, men det gir også rom for nye funksjoner:

Sidepanelet kan nemlig brukes til å vise snarveier til de funksjonene du bruker ofte, avspillingsknapper når du ser film, varsler, og så videre.

Innholdet på sidepanelet kan også vises selv når resten av mobilen er låst, og siden varslene på panelet går uavhengig av hovedskjermen, kan du altså fortsette å se på Netflix på hovedskjermen mens varslene tikker inn på siden.

Her ser du demonstrasjonen Stig-Ove Langø fra Samsung Norge ga oss på IFA-messen:

Jada, du får selvsagt med pennen

Som nevnt er Galaxy Edge omtrent identisk med Note 4, og skjermen har en QHD-oppløsning på 2560x1440. På Edge er den imidlertid på 5,6 tommer, i stedet for 5,7 tommer som på Note 4. Batteriet er riktignok litt mindre, henholdsvis 3.000mAh i stedet for 3.220mAh.

Som på Note 4 får du 32 GB minne, som kan oppgraderes med minnekort.

Også materialmessig er de ganske like om du ser bort fra kanten: Du får altså den samme metallrammen og et avtagbart bakdeksel samt hurtiglading, energisparingsmodus, fingeravtrykkleser og UV-sensor.

Som på resten av Note-serien følger det naturligvis med en penn som ligger skjult i mobil-kroppen når den ikke er i bruk.

Galaxy Edge vil ha den samme oppgraderte pennen som du får på Note 4, og hvor bra den fungerer i praksis må vi selvsagt komme tilbake til når vi får vårt testeksemplar. Samsung påstår imidlertid at skrivefølelsen på den nye S Pen har blitt langt bedre enn tidligere.

Men det koster

Dette er en toppmodell, og det ser du også på prisen.

Samsung Galaxy Note Edge ligger nå på Telenors nettsider til hele 8.323 uten abonnement, noe som plasserer den omtrent i samme prisklasse som iPhone 6 Plus i 128 GB-versjon. Siden den foreløpig kun selges hos Telenor vil vi likevel anta at de fleste kjøper den sammen med et abonnement, og da faller naturlig nok innstegsprisen noe. Noen billigmodell er dette likevel definitivt ikke.

LES OGSÅ: Test av iPhone 6 Plus

BEKREFTET: Mobilen som imponerte oss på IFA-messen kommer til Norge. Foto: KIRSTI ØSTVANG
BEKREFTET: Mobilen som imponerte oss på IFA-messen kommer til Norge.
Edge sett fra siden Foto: SAMSUNG
I Norge kommer den kun i "Charcoal Black". Foto: SAMSUNG
Det finnes en hvit versjon også, men kommer ikke til Norge. Foto: SAMSUNG
Det finnes en hvit versjon også, men kommer ikke til Norge. Foto: SAMSUNG