Samsung Galaxy Alpha

En liten og lett mobil som ikke er best på alt.

<B>METALLRAMME:</b> Samsung Galaxy Alpha er selskapets første skikkelige forsøk på å lage en premium-mobil. Lykkes de? Både ja og nei. Mobilen er godt konstruert og veldig lett, men panelet er ikke av beste kvalitet. Foto: TROND BIE
METALLRAMME: Samsung Galaxy Alpha er selskapets første skikkelige forsøk på å lage en premium-mobil. Lykkes de? Både ja og nei. Mobilen er godt konstruert og veldig lett, men panelet er ikke av beste kvalitet. Foto: TROND BIEVis mer

Galaxy Alpha er den nye mellomklassemobilen fra Samsung som skal ta opp kampen mot andre mobiler i samme størrelse, som inkluderer blant annet nye iPhone 6 og Sony Xperia Z3 Compact.

LES OGSÅ:

Endelig metallramme

Samsung har nok for lengst skjønt at design og materialvalg er viktig, men det er altså ikke før på tampen av 2014 at de har fått lansert en mobil med metallramme.

Foruten å løfte utseendet opp noen viktige hakk, gir rammen hele mobilen økt kvalitetsfølelse - det er ingenting som «knirker» lenger.

Dette er derfor litt av en milepæl for Samsung. Når det er sagt er ikke en uendelig genialt designet mobil man sikler av å se på, men den er som sagt et steg i riktig retning og enda viktigere:

Det føles som et kvalitetsprodukt i hånda.

Bortsett fra dette minner mobilen om en hvilken som helst annen Samsung-produkt i Galaxy-serien:

Hjemknappen (som rommer fingerleser) i front er avlangs firkantet, volumknappene og av- og på-knappen er på sidene, og baksiden minner om Note-serien med sitt litt myke gummi-materiale.

Tekniske spesifikasjoner

Slik ser de tekniske spesifikasjonene ut for Samsung Galaxy Alpha:

  • Skjerm: 4,7" 720p Super AMOLED-panel - 312 PPI
  • Prosessor: Exynos 5 Octa 5430 @ 1,8 GHz
  • Arbeidsminne (RAM): 2 GB
  • Interminne: 32 GB (ikke minnekort)
  • Batteri: 1,860 mAh
  • Operativsystem: Android 4.4.4 (KitKat)
  • Kamera: 12Mp (bak) og 1,2Mp (foran)
  • Vekt: 115 g
  • Fingeravtrykksleser

NOTE: Baksiden minner om Note-serien. Foto: TROND BIE
NOTE: Baksiden minner om Note-serien. Foto: TROND BIE Vis mer

MYK: Fordelen med denne baksiden er at den er myk, gir et vennlig inntrykk, og ikke sklir ut av fingrene. Foto: TROND BIE
MYK: Fordelen med denne baksiden er at den er myk, gir et vennlig inntrykk, og ikke sklir ut av fingrene. Foto: TROND BIE Vis mer

I hånda

Men glem tekniske spesifikasjoner en stakket stund – det som virkelig imponerer med denne mobilen er størrelse og vekt. Den føles veldig lett i hånda, og det føles det ikke som at man holder i 4,7 tommer stor mobil i det hele tatt.

4,7 tommer føles som den perfekte arvtager til 4, 4,3 og 4,5 tommers mobiler nå som komponentene er krympet såpass mye at selve konstruksjonen også kan gjøres mindre.

Har du holdt en iPhone 6? Den føles jo overraskende lett i hånda, men er nok ingen match for Alpha. Samungs utfordrer veier nemlig kun 115 gram, mens Apples første 4,7 tommer veier 129 gram.

Den ligger altså godt i hånda, omtrent som en lettere og tynnere iPhone, men er ikke like behagelig å holde i som en iPhone 6, med sine avrundede kanter.

HELSE-MOBIL: Baksiden kan også måle pulsen din, og den følger med skrittteller. Foto: TROND BIE
HELSE-MOBIL: Baksiden kan også måle pulsen din, og den følger med skrittteller. Foto: TROND BIE Vis mer

BEKVEM: Alpha er en mobil som ligger godt i hånda. Foto: TROND BIE
BEKVEM: Alpha er en mobil som ligger godt i hånda. Foto: TROND BIE Vis mer

Blåskjær i skjermen

Oppløsningen på det 4,7 tommer store panelet er kun 720p. Det er ikke nødvendigvis problem i seg selv at den ikke har 1080p-kvalitet, så lenge bildekvaliteten er god nok - det er tross alt ikke en 5,5 tommer dette.

Den uvitenskapelige testen de siste par årene har vært at man ikke skal kunne skille pikslene fra hverandre. I de fleste tilfeller består Galaxy Alpha denne testen, men det er likevel mulig å se at det er en 720p-skjerm i form av at bildet ikke er like skarpt.

Men dette er ikke i nærheten av å være et like stort problem som fargegjengivelsen. Panelet er veldig feilkalibrert. Fargene ser ikke ut som de skal, og det er lett å legge merke til.

Når man først har sett dette, er det umulig å ikke se det hver gang man skrur på skjermen. Årsaken er at Alpha bruker noe som heter PenTile-subpiksler. Det forårsaker et grønn/blått-skjær.

Les også: Hva er AMOLED, Retina, S-LCD og ClearBlack?

Det er skuffende, for Samsung produserer jo selv noen av de beste panelene på mobilmarkedet. Hvorfor gjøre en så dårlig jobb med denne? Av utseende fremstår Galaxy Alpha som en «premium»-modell; den ser i hvert mer eksklusiv ut enn Note-serien. Dessverre gjenspeiler ikke skjermen markedsføringsforsøket.

TAR EN APPLE: Samsung tar en Apple med en glinsende metallramme, men viderefører også sitt eget design. Foto: TROND BIE
TAR EN APPLE: Samsung tar en Apple med en glinsende metallramme, men viderefører også sitt eget design. Foto: TROND BIE Vis mer

GJENNOMTENKT: Designet er ivaretatt fra alle vinkler. Foto: TROND BIE
GJENNOMTENKT: Designet er ivaretatt fra alle vinkler. Foto: TROND BIE Vis mer

LETT: Galaxy Alpha er svært lett - man merker ikke at man bruker en såpass stor skjerm. Foto: TROND BIE
LETT: Galaxy Alpha er svært lett - man merker ikke at man bruker en såpass stor skjerm. Foto: TROND BIE Vis mer

Design og lagringplass

Alpha ser ut som en designsammensmelting av Note-serien til Samsung og Apple iPhone 5.

På den annen side er baksiden myk, derfor er den ikke like industri-kald. Samtidig ligger den litt mer klistret i hånda enn Apples nyeste, og sklir neppe ut av håndflaten like lett.

Alpha er dessverre, akkurat som iPhone, ikke vanntett - er dette viktig å ha bør man derfor ta en titt på den vanntette toppmodellen Galaxy S5, som har et bedre panel og kamera, men som også er større og tyngre.

Eventuelt Sonys nye Xperia Z3 Compact, som vi tidligere i høst trillet en sekser på terningen til.

Z3 Compact også rundt 500 kroner billigere, men har ikke like mye intern lagringplass (16 GB kontra 32 GB på Alpha) - til gjengjeld har Z3 Compact støtte for minnekort, noe Alpha ikke har.

Sonys flaggskip, Xperia Z3, er 500 kroner dyrere enn Alpha, men den har bedre kamera, har bedre ytelse (1 GB mer RAM), en mye bedre skjerm (1080p), er vanntett og har bedre batteritid.

Kamera

Kameraet har 12 megapiksler og er ingenting spesielt. Alpha gjør jobben, men ikke så veldig mye mer.

For tre år siden hadde nok tonen vår vært en annen, men det finnes et hav av mobiler med gode kameraer nå, og Alpha når ikke helt opp.

Vi synes den er spesielt god på makrobilder. Det er bare å bruke automatiske innstillinger når du skal tett innpå noe, Alpha har ingen problemer med å fokusere kjapt.

Når det er veldig mørkt har den ikke en sensor som tar inn nok lys, så det blir ofte til at den velger blits.

Detaljenivået er det dårligere med, men så er det nok heller ikke meningen at dette skal være årets kameramobil.

Foto: TROND BIE
Foto: TROND BIE
Foto: TROND BIE
Foto: TROND BIE
Foto: TROND BIE
Foto: TROND BIE
Foto: TROND BIE
4 x zoom. Foto: TROND BIE
Foto: TROND BIE
Foto: TROND BIE
Foto: TROND BIE
Foto: TROND BIE
Foto: TROND BIE

Ytelse og batteri

Galaxy Alpha har Samsungs egen Exynos 5 Octa 5430-brikke i Europa, som består av åtte kjerner; fire raske og fire ikke-fullt-så-raske. I USA selges mobilen med Snapdragon 801, som vi stort sett finner i øvrige toppmodeller her til lands.

Prosessoren er klokket til 1,8 GHz for de fire Cortex-A15 kjernene, mens de fire 1,3 Ghz Cortex A7-kjerne er klokket til 1,3 GHz.

Her er resultatene fra fire populære testverktøy:

SunSpider 1.0.2 (Chrome): 631,6 ms (lavere er bedre)
Her gjør Alpha det svært godt og er raskere enn de aller fleste Android-konkurrentene. Denne testen er basert på JavaScript i nettleseren.

Epic Citadel: 48,4 bilder i sekundet i snitt @ (1280 x 720) (høyere er bedre)
Ikke like godt her. Til sammenligning scoret Xperia Z3 Compact 58,6 med samme oppløsning. Dette er først og fremst en test som gjenspeiler spillytelse.

Geekbench 3: poeng 927/3118 - en og samtlige kjerner (høyere er bedre)
Helt på høyde med andre Android-toppmodeller. Tester prosessoren.

3DMark Ice Storm Unlimited: 16841 poeng (høyere er bedre)
Noe svakere enn øvrige Android-toppmodeller. Også denne er sterkt relatert til spillytelse.

I bruk føles mobilen kjapp, men ikke kjappere enn hva man må forvente av en mobil til godt over 4.000 kroner.

Vi tror nok at mye av det vi føler er etterslep i virkeligheten er Samsungs eget Android-skall.

Batteriet er helt på det jevne. Du kan med andre ord forvente en dag brukstid med middels bruk, men da er det også tomt.

Dette er nok en lade-før-du-legger-deg-mobil. Ikke at det er unikt for denne.

VOLUMKNAPPENE: De sitter som støpt, og er gode å trykke på. Hjemknappen er også god, men er ikke formet etter fingeren, Foto: TROND BIE
VOLUMKNAPPENE: De sitter som støpt, og er gode å trykke på. Hjemknappen er også god, men er ikke formet etter fingeren, Foto: TROND BIE Vis mer

Programvare

Samsungs TouchWiz på Alpha, anno 2014, ser noe utdatert ut nå som konkurrenter som LG, Sony og Apple for lengst har oppgradert sine designspråk med et lettere og flatere uttrykk.

Det synes vi Samsung bør gjøre også, spesielt fordi det er så vanskelig å vite hvilke modeller som blir oppgradert til nyeste Android-versjon.

Vi har kontaktet Samsung Norge, men i skrivende stund ikke fått bekreftet eller avkreftet om Alpha får Android L. Android L er en svært viktig oppgradering som ikke bare løfter designet, men som også leverer en langt kjappere Android-opplevelse.

Les også: Android L er bedre på alt.

VIKTIG: Metallrammen er viktig ikke bare for det estetiske, men også for at konstruksjonen skal føles solid. Det gjør den også. Foto: TROND BIE
VIKTIG: Metallrammen er viktig ikke bare for det estetiske, men også for at konstruksjonen skal føles solid. Det gjør den også. Foto: TROND BIE Vis mer

DETALJER: Det er ingenting å si på kvaliteten på metallrammen. Foto: TROND BIE
DETALJER: Det er ingenting å si på kvaliteten på metallrammen. Foto: TROND BIE Vis mer

Sikkerhetsplage

Fingerskanneren er også et problem. Den er rett og slett ikke presis nok. Ikke bare det, men den bruker også teknologi som ikke er i nærheten like god som Apples.

For der man med en iPhone 5s og nyere kan holde tommelen stille på hjemknappen for å låse opp, må man med Galaxy Alpha stryke nedover deler av panelet og over hjemknappen.

Det betyr at å åpne mobilen med fingerskanneren alltid er en to-hånds-operasjon, og da forsvinner jo litt av poenget, for man må også posisjonere fingeren i riktig vinkel.

Dette hadde i seg selv ikke vært et så veldig stort problem om fingerskanneren 95, eller i hvert fall 90 prosent av gangene skjønte at det virkelig er vår finger vi gang på gang drar over produktet, men slik som denne fungerer ligger suksessraten mer på 60 til 70 prosent.

Vi prøvde så godt vi kunne, men endte med å skru den av etter noen dager.

Fordelen med Samsungs fingerscanner er at den støtter PayPal-betalinger, og det kan ikke iPhone.

TOUCHWIZ: Samsungs Android er slik den har vært en god stund, også på denne nye mobilen. Foto: TROND BIE
TOUCHWIZ: Samsungs Android er slik den har vært en god stund, også på denne nye mobilen. Foto: TROND BIE Vis mer

LISTEVISNING: Det finnes mange innstillinger, og vi synes de er lettest å bla i som en liste. Foto: TROND BIE
LISTEVISNING: Det finnes mange innstillinger, og vi synes de er lettest å bla i som en liste. Foto: TROND BIE Vis mer

Konklusjon

Det er ikke et godt nok argument å handle en Galaxy-mobil til 4.500 kroner selv om den for første gang har en metallramme.

Kvalitetsinntrykket løftes riktignok opp noen hakk, men Alpha når ikke helt opp til iPhone eller HTC One når det kommer til helhetsvurderingen av designet.

Samsung Galaxy Alpha har et fint design, men som svekkes i og med at det ikke er «unibody» og ser litt for «business» ut (Note-baksiden). Den ser ikke helhetlig ut.

Den henter seg likevel godt inn til en bedre helhetsvurdering enn hva hadde vært tilfellet om den ikke hadde vært så lett, og er solid konstruert takket være rammen rundt.

Det er Samsungs Android-grensesnitt TouchWiz, panelet og en svak fingersensor som trekker ned.

At lagringsplassen ikke kan utvides med minnekort er også et minus, men neppe et veldig stort problem for de aller fleste takket være 32 GB intern lagringsplass.

FORNEKTER SEG IKKE: Sviper du ned fra toppen av panelet med to fingre finner du et hav av funksjoner og innstillinger. Du kan selv redigere denne skjermen. Foto: TROND BIE
FORNEKTER SEG IKKE: Sviper du ned fra toppen av panelet med to fingre finner du et hav av funksjoner og innstillinger. Du kan selv redigere denne skjermen. Foto: TROND BIE Vis mer

RAMMEN: Metallrammen synker litt inn, noe som gjør designet velkjent, men samtidig litt annerledes. Foto: TROND BIE
RAMMEN: Metallrammen synker litt inn, noe som gjør designet velkjent, men samtidig litt annerledes. Foto: TROND BIE Vis mer

Ytelsen er god for å være en mellomklassemobil, og vil helt sikkert oppleves enda bedre om man kvitter seg med TouchWiz, eller tar den helt ut og installerer en tredjeparts Android ROM, men dette kan vi ikke forvente at den jevne mobilbruker kan utføre, eller kjenner til.

Hadde en av disse tre punktene vært bedre håndtert, kan det hende den hadde nådd fem, men som tingenes tilstand er kan vi ikke gi mer enn en sterk firer.

PANELET ER FOR DÅRLIG: Problemet med skjermen er at den har et blå-grønt skjær. Foto: TROND BIE
PANELET ER FOR DÅRLIG: Problemet med skjermen er at den har et blå-grønt skjær. Foto: TROND BIE Vis mer

HELT GREI: Alt i alt er Alpha en helt OK mobil, men det finnes bedre i denne klassen når vi oppsummerer styrker og svakheter. Foto: TROND BIE
HELT GREI: Alt i alt er Alpha en helt OK mobil, men det finnes bedre i denne klassen når vi oppsummerer styrker og svakheter. Foto: TROND BIE Vis mer

Testresultat

Samsung Galaxy Alpha

Terningkast 4

God kvalitetsfølelse, lett og solid konstruksjon, 32 GB intern lagringsplass, kjapp nok, OK kamera

Panel er dårlig fargekalibert, upresis fingerscanner, TouchWiz er gammeldags, ikke plass til SD-kort, bare OK kamera