Så dyrt var mobiltelefoni for ti år siden

Forvirrende og høye priser preget den norske mobilbransjen i 2002.

MYE GREIER: Å ringe med mobilen i 2002 kunne være alt fra greit nok til veldig dyrt, alt etter som blant annet når du ringte. Nokia 3310, som kom først i 2000, var manges favoritt også da, og ble først utgitt i USA som Nokia 3360 i 2002. I bakgrunnen ser du Telenors nettsider slik de så ut samme år.
MYE GREIER: Å ringe med mobilen i 2002 kunne være alt fra greit nok til veldig dyrt, alt etter som blant annet når du ringte. Nokia 3310, som kom først i 2000, var manges favoritt også da, og ble først utgitt i USA som Nokia 3360 i 2002. I bakgrunnen ser du Telenors nettsider slik de så ut samme år. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Når du skal velge et mobilabonnement i dag, er det i hovedsak disse tingene du trenger å forholde deg til, i tillegg til månedsavgifter: Startpris, minuttpris, SMS-pris og datapris.

For ti år siden var situasjonen en ganske annen. Ikke bare var mobiltelefoni langt dyrere, men det var også langt mer forvirrende.

DinSide har sett på Telenors ti år gamle nettsider for å undersøke hvor mye enklere mobil-Norge har blitt.

Les også: Nå dør WAP – men hva var det, og hvor viktig har det vært?

Vanskelig regnestykke

I dag tilbyr Telenor ti abonnementer, inkludert kontantkort. I 2002 hadde Telenor ni. I så måte har ikke verden blitt så mye enklere: Det er fortsatt mange valg hos de ulike operatørene.

Men når man begynner å se på oppbyggingen av abonnementene, er det nå en helt annen verden. I dag oppgis det kun én minuttpris på mobilabonnementer, i tillegg til startavgift og månedspris. For ti år siden var dette langt mer komplisert.

OLALA: Øverst lister Telenor opp ringeprisene til mobil, nedenfor ringeprisene til fasttelefon. Tabbelene i 2002 var noe mer kompliserte enn de er i dag. Foto: Telenors nettsider anno 2002
OLALA: Øverst lister Telenor opp ringeprisene til mobil, nedenfor ringeprisene til fasttelefon. Tabbelene i 2002 var noe mer kompliserte enn de er i dag. Foto: Telenors nettsider anno 2002 Vis mer

Når du skulle ha en samtale fra mobilen var det nemlig en lang rekke variabler som bestemte hvor mye det kostet:

 • Skal du ringe til en mobiltelefon eller en fasttelefon?
 • Om det er en mobil: Har den abonnement fra Telenor?
 • Er det helg eller helligdag?
 • Er klokken mellom 07:00 og 18:00 eller 18:00 og 07:00?

På grunn av enkelte operatørers forvirrende oppsett, kunne dermed Netcom i 2002 komme med følgende triumferende melding på deres nettsider: "Med smallTALK, TALK, activeTALK, Kontant og youngTALK gjelder samme minuttpris hele døgnet, alle dager - uansett om det er NetCom, Telenor eller fastnett du ringer til". Prisen varierte fra 0,99 kroner til 2,49 kroner per minutt.

DinSide i 2002: Test av Nokia 3510 – den første mobilen vi testet med polyfoniske ringetoner!

Store variasjoner

Som følge av de mange variablene, kunne prisforskjellene bli gigantiske, alt ettersom hvem du ringte og når.

For eksempel:

 • Det kostet 1,99 kroner per minutt fra Telenor-mobil til Telenor-mobil mellom 07:00 og 18:00 på hverdager, om du hadde abonnementet Privat.
 • Men det kostet hele 3,99 kroner per minutt å ringe en mobil på et annet nett på samme tidspunkt. Altså omlag dobbelt så mye.
 • Dyrt ble det også om du ville ringe en fasttelefon: 3,69 kroner i minuttet.

Bare sånn for å gjøre det hele enda mer komplisert, hadde Telenor et abonnement de kalte Skala. Her opererte man med forskjellige priser ut fra hvor mye du brukte mobilen. Å regne seg frem til om dette lønte seg kunne bli en krevende oppgave.

Billigere i dag

Prisforskjellene ble store og regnestykkene var vanskelige, men hvor dyrt var det egentlig? Vel, om man skal sammenlikne Telenors priser da og nå: Ganske så dyrt.

NUMMERPORTABILITET: I 2002 var det fortsatt nytt at man kunne skifte operatør og beholde sitt gamle nummer. Blant annet nettopp dette gjorde konkurransen enda hardere, og etterhvert mobiltelefoni billigere og enklere. Foto: Telenors nettsider anno 2002
NUMMERPORTABILITET: I 2002 var det fortsatt nytt at man kunne skifte operatør og beholde sitt gamle nummer. Blant annet nettopp dette gjorde konkurransen enda hardere, og etterhvert mobiltelefoni billigere og enklere. Foto: Telenors nettsider anno 2002 Vis mer


DinSide i 2002: Hørt om de norske mobiloperatørene Site Communications, ElTeleØst, SmartClub og Tele 1 Europe?

Nå tilbys det knapt abonnementer uten bruk inkludert i månedsprisen. Slik var det ikke tidligere. Vi ser derfor på et Telenor-abonnement hvor ikke noe er inkludert: Prat.

Her er prisene til abonnementet Prat i 2012 vs. Privat-prisene i 2002:

 • Startavgift: 0,89 kroner vs. 0,59 kroner
 • Minuttpris: 0,49 kroner vs. 1,39 - 3,99 kroner
 • SMS: 0,49 kroner vs. 1 krone
 • Månedspris: 0 kroner vs. 50 kroner
 • Etableringspris: 0 kroner vs. 200 kroner
En ti minutter lang samtale på en onsdag kveld til en mobil som ikke har samme abonnement som deg, koster dermed 5,79 kroner med Prat i 2012. Men den hadde kostet hele 34,49 kroner med Privat i 2002. Og verre blir det: Ifølge SSBs konsumprisindeks tilsvarer nemlig 34,49 kroner i 2002 den nette sum av 41,23 kroner i 2012.

Vårt eksempel viser altså at det kunne være minst fire ganger dyrere å ringe i 2002 enn det er i dag, alt ettersom hva man sammenlikner. Kanskje verdt å huske på neste gang du klager på telefonregningen?

Om du liker gode, gammeldagse kontantkort har det kommet et nytt tilbud det kan være verdt å sjekke

(NB: Om du lurer på hvordan vi har lest Telenors gamle nettsider, har vi brukt den brillefine tjenesten Wayback Machine, som du finner her. Den anbefales på det sterkeste.)

Artikkelen ble publisert første gang april 2012. Oppdatert og republisert 27. juli 2012