Rydd opp på iPhone

Lite plass etter sommerferien? Slik frigjør du sårt trengte gigabyte.

<strong>LITE PLASS?</strong> En lang sommerferie kan fort fylle opp telefonen. Foto: ALL OVER PRESS
LITE PLASS? En lang sommerferie kan fort fylle opp telefonen. Foto: ALL OVER PRESS Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For de fleste er det nå slutt på sommerferien, og har du tatt mye bilder og video, kjøpt filmer, installert reiseapper og annet, kan det være at den ledige plassen har blitt kraftig redusert de siste ukene.

Android-bruker? Rydd opp ved å flytte apper til minnekortet

Spesielt om du har en av de minste utgavene, med 8 eller 16GB lagringsplass.

Går du tom for plass, får du ikke tatt flere bilder eller filmet; ei heller installert apper eller oppgradert. Det er dumt, nå som iOS 8 er rett rundt hjørnet.

Les også: Dette gleder vi oss til i iOS 8

Finn ut hva som bruker plass

Det første du bør gjøre, er å finne ut hvor mye plass som brukes av hva på telefonen. Her finnes en kjekk meny under Innstillinger > Generelt og Bruk.

Du må belage deg på litt venting mens telefonen legger sammen tallene, men til slutt får du en liste à la den som er avbildet under:

TAR OPP PLASS: Her er lista med appene som tar mest plass på telefonen.
TAR OPP PLASS: Her er lista med appene som tar mest plass på telefonen. Vis mer


Her er appene sortert synkende etter hvor mye plass de opptar på telefonen. Dermed kan du begynne øverst på listen og slette appene du allikevel ikke bruker.

Selv om du sletter dem fra telefonen, står du fritt til å laste dem med fra App Store igjen; også om du har betalt for dem (uten å betale en gang til).

Som du ser er det i mitt tilfelle ikke mange apper som skal fjernes før man vinner et par ekstra gigabyte. Jeg har også en ventende iOS-oppdatering jeg ikke har kjørt ennå, og bare den tar én gigabyte og forsvinner om man oppgraderer operativsystemet.

Du kan trykke på en app i denne listen og slette den i det neste skjermbildet. Ellers kan du også slette apper direkte fra hjemskjermen ved å holde fingeren nede på ikonet til de begynner å riste og deretter trykke på det lille krysset i hjørnet, om du ikke visste det fra før.

Les også: Slik blir det lettere å lese på iPhone

Bilder og video

MERK FLERE: Ved å trykke på «markér» kan du velge flere bilder og deretter slette dem.
MERK FLERE: Ved å trykke på «markér» kan du velge flere bilder og deretter slette dem. Vis mer


På min testtelefon har jeg ikke tatt så mye bilder at den vises på «topplista», men på din kan det hende den ligger øverst. Å rydde opp i bildesamlingen tar tid om det er mange godbiter du gjerne vil beholde på telefonen.

Overfør gjerne bildene til PC-en først, så slipper du å miste dem for alltid.

Om du har Mac kan du bare koble til telefonen og importere bildene fra dem via iPhoto eller Bildeoverføring-programmet. Etterpå kan du velge å slette bildene du overførte på telefonen.

Bruker du Windows, har Apple guider både til Windows 8, 7, Vista og XP.

Videoer og bilder kan du slette fra telefonen ved å trykke på slett-ikonet når du ser på det.

Mer effektivt er det å åpne kamerarullen og så trykke på «Markér», hvorpå du kan markere alle bildene du vil slette før du til slutt trykker på sletteikonet.

En annen mulighet er å trykke på «Bilder» nederst til venstre og navigerer deg til «Samlinger» eller «Øyeblikk». Herfra kan du også trykke «Markér» og merke grupper av bilder direkte for deretter å slette dem.

Meldinger

SVEIP TIL VENSTRE: Da vises slett-knappen ved siden av samtalen, som du kan trykke på for å slette den.
SVEIP TIL VENSTRE: Da vises slett-knappen ved siden av samtalen, som du kan trykke på for å slette den. Vis mer


Er du en ivrig bruker av bilder og video i SMS/iMessage-samtalene dine, kan det også fort utgjøre en vesentlig del av lagringsplassen på telefonen din.

Apple har ingen elegant mulighet til å ta backup av meldingene annet enn via iTunes, men der kan vi anbefale programmet Copytrans, som lar deg kopiere ut meldingstrådene slik at du har dem lagret på PC-en.

Deretter kan du slette enkelttråder i Meldinger-appen ved å sveipe dem til venstre og så trykke på Slett-knappen som dukker opp. Alternativt kan du trykke på Redigér og slette tråder via ikonene som vises.

Vil du kun slette enkeltelementer i en samtale, for eksempel bilder og videoer, kan du holde fingeren nede på elementet og trykke på «Mer…». Da blir elementet merket, og så kan du merke flere av dem og til slutt trykke på sletteikonet.

Musikk og videoer

Har du kjøpt filmer via iTunes, finner du disse under Videoer-appen, mens musikk ligger i Musikk-appen. Også her kan du sveipe elementer du vil slette til venstre, for deretter å trykke på slett-knappen.

Husk også at tjenester som Spotify og Wimp kan bruke stor plass dersom du har valgt å gjøre enkelte spillelister tilgjengelig offline, så ved å slå av offline-bryteren kan det være plass å hente også der.

Les også: 11 kjekke iPhone-tips