Rydd opp på Android-telefonen

Gratisappen Clean Master fjerner det du ikke trenger.

KJEKT: Med Clean Master kan du ta vårrengjøringen på Android-telefonen din. Foto: Pål Joakim Olsen
KJEKT: Med Clean Master kan du ta vårrengjøringen på Android-telefonen din. Foto: Pål Joakim Olsen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Som på en PC fylles også mobiltelefonen gradvis opp av ting du fint klarer deg uten, og etter en stund kan den bli tregere og ha mindre ledig plass enn nødvendig.

I Google Play-butikken finnes det en rekke verktøy mot dette, men en av de mest elegante vi har sett, er Clean Master, som også er gratis å laste ned.

Les også: Bruker Android-telefonen mye batteri?

Med denne appen kan du gjøre flere ting. Når du starter den, blir du presentert for et firedelt vindu:

CACHE: Jøss, en hel gigabyte, faktisk. Foto: Pål Joakim Olsen
CACHE: Jøss, en hel gigabyte, faktisk. Foto: Pål Joakim Olsen Vis mer


History

Bak dette menyvalget finner du først og fremst de ulike appenes cache, eller hurtiglager om du vil. Slike filer er eksempelvis nettsideinnhold fra nettleseren, profilbilder fra en Twitter-app eller musikk du har hørt på i Spotify. Merk at dette ikke er «app data», så du vil ikke slette innloggingsinformasjon, lagrede spill og så videre om du sletter hurtiglageret. Kanskje er det apper du ikke en gang bruker som opptar mye plass her, mens du muligens vil beholde Facebook-cachen, ettersom fjerning av dette bare vil gjøre det tregere å bruke Facebook neste gang.

I tillegg finner du «rester» fra apper du av avinstallert under «residual files». Her får du også se alle filer som er større enn 10 MB; mange videoer, selvsagt, men muligens også ting du kan fjerne.

Privacy

Her finner du personlig innhold fra ulike apper. Det kan være samtalelogg, surfehistorikk, YouTube-søkehistorikk og så videre. Disse kan du så tømme etter behov.

Tasks

Viser deg apper som opptar minne på telefonen, sortert på størrelsen de opptar. Det er ganske delte meninger når det gjelder å drepe slike prosesser, og det skal egentlig ikke være nødvendig, men du har i hvert fall muligheten til å stoppe én eller flere (eller alle). Her kan du også legge til et ikon på skrivebordet (ved å trykke på knappen øverst til høyre) som gir deg muligheten til å drepe alle prosesser med ett trykk.

App Manager

Viser alle appene som er installert og lar deg avinstallere en eller flere ved å huke av. I tillegg finnes mulighet til å ta backup av appene.

Les også: Lås Android-appene med App lock

Under backup-flippen får du listet opp .apk-filer som fortsatt er lagret på telefonen. Dette er typisk filer som ligger der når du har installert apper ved siden av Google Play-butikken, og når de er installert, kan de like gjerne fjernes. Litt som en installasjonsfil på PC-en, der, altså.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer