Rør og boller - forsterkere for mobillyd?

Får du bedre lyd ved å legge mobilen i en bolle eller i et rør? Hva skjer egentlig?

Blir det bedre musikalsk lyd fra mobilen med disse? Foto: BRYNJULF BLIX
Blir det bedre musikalsk lyd fra mobilen med disse? Foto: BRYNJULF BLIXVis mer

Det er mange artikler og videoer på nettet som viser hvordan du kan bruke en eller annen hul dings for å få bedre lyd når du spiller musikk fra høyttaleren i mobilen. Altså en forsterker som ikke krever strøm, nesten som et lite mirakel.

Men kan virkelig lyden bli sterkere uten at man tilfører mer energi?

Det er ikke noe magisk i virkemåten som gjør at lyden endres når den ledes inn i rør eller trakter. Det er selvsagt snakk om fysikk.

Tørkerull og drikkebegre - ikke akkurat noen hifi-løsning. Foto: BRYNJULF BLIX
Tørkerull og drikkebegre - ikke akkurat noen hifi-løsning. Foto: BRYNJULF BLIX Vis mer


Men det er to forskjellige prinsipper som gjelder, som gir ganske forskjellig resultat: Resonans og horn.

Hvordan røret påvirker lyden

Plasserer du mobilen i et rør, uansett størrelse, lengde og fasong, så oppstår det resonans når lydbølgene beveger seg inne i røret og reflekteres tilbake fra veggene.

Når bølgene som reflekteres treffer hverandre slik at noen frekvenser havner "oppå" hverandre blir disse frekvensene sterkere.

Men når en bølgetopp treffer en bølgedal blir energien utjevnet og frekvensene blir svakere.

I et rør vil du ha en grunnresonans og flere harmoniske overtoner til denne. Dermed vil frekvensgangen få flere topper, og lyden blir ganske preget av dette, eller rett og slett kraftig forvrengt for å si det med rene ord.

I et rør er det dessuten ikke de harmoniske, men de odde overtonene som fremheves. Det bidrar altså ikke veldig positivt til lydgjengivelsen, rent musikalsk sett.

Den andre måten å påvirke lyden fra en mobilhøyttaler er å plassere den i en form for trakt, eller horn, som det kalles i musikalsk og lydmessig sammenheng.

Hvordan et horn påvirker lyden

Et horn er en trakt hvor åpningen utvider seg, ofte eksponensielt, fra den trange til den vide enden. De første mekaniske grammofonene hadde store trakter som forsterket den svake lyden fra membranet som stiften var festet til. Dette var jo en stund før forsterkeren var oppfunnet, og hele prosessen fra innspilling til avspilling var helt mekanisk og akustisk.

Prinsippet finner vi igjen i større eller mindre grad hos alle levende vesener som har stemme og munn. Stemmebåndene sitter bakerst i en trakt som ender ut i munnhule og lepper. I tillegg til å forsterke lyden formes også lyden med resonanser som avhenger av formen på trakten. Alle vokalene våre lager vi jo ved å forme munnhulen slik at det oppstår forskjellige resonanser.

Et horn for dype frekvenser blir både langt og stort. Foto: BRYNJULF BLIX
Et horn for dype frekvenser blir både langt og stort. Foto: BRYNJULF BLIX Vis mer


Men et ideelt horn skal bare fungere som en "lydtrykkstransformator" som tilpasser impedansen mellom høyttalermembranet og luften, slik at mer effekt omsettes i lydbølger og ikke forsvinner i varme.

Men for at dype frekvenser skal kunne dra nytte av et horn må hornet være svært langt og stort. Og her snakker vi om flere meter.

Bare se på messinginstrumentene, en tuba er ikke akkurat noe man får plass til i lomma...

Av samme grunn ser vi nesten alltid bare diskanthorn på moderne høyttalere, horn for mellomtone og bass er rett og slett upraktisk og finnes bare i eksotiske hifi-høyttalere og eldre konsert/kinolydsystemer.

Med andre ord: Å lage en diger trakt til mobilen for å forsterke lyden er derfor verken praktisk eller vellydende.

Den aller enkleste løsningen

Vi har plassert mobilen i rør av forskjellig lengde og diameter, og skal du ha noen fylde i lyden, må du bruke et ganske stort og langt rør. Ventilasjonsrøret vi prøvde hadde vesentlig dypere resonans enn tørkerullkjerne/plastkopp-varianten. Derfor er det ikke spesielt praktisk, og det låter heller ikke bra.

Et ventilasjonsrør gir resonans nærmere bassområdet. Foto: BRYNJULF BLIX
Et ventilasjonsrør gir resonans nærmere bassområdet. Foto: BRYNJULF BLIX Vis mer


Men den beste løsningen etter vår smak var rett og slett å legge mobilen i en passe stor bolle. Om den er av plast, metall eller glass spilte ikke så stor rolle: Her er det størrelsen som er viktigst.

Så er du i nærheten av et kjøkken og trenger litt "forsterkning" til mobilen, er løsningen som regel å finne i et skap nær deg.

Å legge mobilen i en av disse gir best resultat. Enkelt og greit. Foto: BRYNJULF BLIX
Å legge mobilen i en av disse gir best resultat. Enkelt og greit. Foto: BRYNJULF BLIX Vis mer


Forøvrig anbefaler vi hodetelefoner eller ordentlige høyttalere.