Roote Android-telefonen?

Mange fordeler, men ikke helt uten risiko.

Ved å <i>roote</i> telefonen din får du mulighet til å gjøre mer med den. (Foto: <a href="http://www.flickr.com/photos/johanl/4387301167/">Freedom</a> av <a href="http://www.flickr.com/photos/johanl/">Johan Larsson</a>, <a href="http://creativecommons.org/licenses/by/2.0/deed.en">CC-BY</a>)
Ved å roote telefonen din får du mulighet til å gjøre mer med den. (Foto: Freedom av Johan Larsson, CC-BY) Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Å roote en Android-telefon høres særdeles nerdete ut, men innebærer ikke mer enn at du skaffer deg administratorrettigheter på telefonen din, altså sånn cirka det samme som å jailbreake en iPhone.

Det gir deg mulighet til å tukle med innstillinger du ellers ikke får lov til å røre (f.eks. avinstallere produsentens egne apps), bruke apps som utnytter disse mulighetene eller installere en helt annen Android-versjon.

Siden Android er basert på åpen kildekode, finnes det nemlig flere utviklermiljøer som lager sine egne utgaver (såkalte ROMs), og mange av dem fremstår bedre fordi de forbedrer ytelsen, er mer gjerrige på batteriet, eller gir deg mer funksjonalitet enn det du har i dag.

Er det vanskelig?

For de fleste - nei, ikke i det hele tatt. Det har etter hvert kommet et par verktøy som gjør prosessen såre enkel (av typen trykk, vent, ferdig), men det kommer an på hvilken modell du har og fra hvilken produsent. Eksempelvis rootet vi redaksjonens HTC Desire på en Macbook ved å koble til telefonen via USB, starte et program og vente i fem minutter. Hele prosessen gikk automatisk.

Vi prøvde å roote en HTC Desire med unrevoked-verktøyet, og det var lett som en plett.
Vi prøvde å roote en HTC Desire med unrevoked-verktøyet, og det var lett som en plett. Vis mer


Å lage en guide for hver modell er selvsagt et rigid prosjekt, men produktivitetsbloggen Lifehacker har en veldig fin guide til å roote Android-telefoner, der ambisjonen er at den alltid skal være oppdatert med de beste verktøyene. Finner du telefonen din på lista under SuperOneClick eller Unrevoked-seksjonene, bør det hele gå ganske smertefritt. Du kan også søke på f.eks. "how to root [din modell]" eller lignende.

Hva er risikoen?

Det verste som kan skje er at alt går galt – at du mister innholdet på telefonen og at den i tillegg ikke vil starte. Siden denne typen tukling heller ikke dekkes av garantien, kan du i verste fall bli nødt til å kjøpe en ny telefon.

SAMLESIDE: Android

Bestemmer du deg for å ta risken (det går som regel bra så lenge man følger en god oppskrift), bør du i det minste sørge for å ta backup av innholdet som betyr noe for deg. Bilder kan du kopiere ut ved å koble telefonen til en datamaskin og velge masselagringsmodus, for så å kopiere dem på vanlig måte som om telefonen var et vanlig minnekort. SMS-er kan du ta sikkerhetskopi av ved å bruke et egnet SMS-program, som f.eks. GoSMS som vi omtalte forleden dag i artikkelen "Slik bytter du SMS-applikasjon".

Sånn kan det også sies.
Sånn kan det også sies. Vis mer


Hva kan jeg gjøre når jeg har rootet?

Her er noen grunner til å roote telefonen sin:

image: Roote Android-telefonen?

  • Bruk minnekort som intern lagringsplass - Mange Android-telefoner kommer med begrenset internminne, og mange applikasjoner lar seg i utgangspunktet ikke kjøre fra minnekort, som gjør at du fort kan gå tom for ledig intern lagringsplass. Root-applikasjoner som apps2sd kan hjelpe deg med den biten: Da vil minnekortet partisjoneres slik at deler av det brukes som om det er interminnne.
  • Full backup - Hvis du har tenkt til å bytte ut hele ROM-en på telefonen, er det lurt å ta en backup av hele smala først, og det er også nyttig i andre sammenhenger. Det finnes apps som lar deg ta en backup av hele telefonen, inkludert bilder, SMS-er, installerte apps, kontakter, app-data og så videre.
  • Overklokking - Med root-tilgang kan du også enkelt få prosessoren til å kjøre raskere enn den er klokket fra fabrikken. Dette kan gjøre at telefonen blir varmere, så det er derfor viktig å følge med på temperaturen. Du får imidlertid en raskere telefon.
  • Ta skjermbilder - Det er usedvanlig knotete å ta skjermbilder på Android, selv om enkelte modeller (som Samsung Galaxy S II) nå har fått knappesnarveier. For de fleste telefoner må du koble den til en PC, laste ned Android SDK-et, installere og ... ja, det er i det hele tatt ganske uelegant. For en rootet telefon finnes det en rekke apps som hjelper deg å ta skjermbilder, som f.eks. PicMe, som lar deg se skjermbildet på telefonen direkte i nettleseren på PC-en, eller ShootMe, som tar bilde av skjermen og lagrer på minnekortet når du rister telefonen.
  • Oppgradér til siste versjon - Det er forskjell på hvor kjappe produsentene er ute med oppdateringer av Android – blant annet kommuniserte HTC forleden dag at de ikke ville oppgradere HTC Desire til Gingerbread, selv om de snudde noen timer senere. Med en rootet telefon kan du installere nyere Android-versjoner selv om produsenten ikke har kommet med oppdatering ennå.
  • Bedre batterilevetid - Apps som JuiceDefender får enda bedre muligheter til å spare batteri, blant annet fordi de kan bytte mellom 2G og 3G-trafikk eller justere ned prosessorhastigheten når telefonen ikke er i bruk.
  • Fjerne produsentenes apps - Flere produsenter sender ut telefonene sine med en del forhåndstinstallerte applikasjoner som mange aldri bruker. De kan det være nyttig å fjerne, spesielt dersom man har begrenset med internminne.
  • Bruke en custom ROM - Utviklermiljøet på Android-plattformen er stort, og mange har laget helt egne varianter med en rekke av finesser. Disse kan selvsagt variere med tanke på stabilitet osv, men de mest populære er som regel svært gode alternativ til å kjøre "vanlig" Android. Under ser du for eksempel et par skjermbilder fra MIUI; en av de mer populære variantene.


^ Cartoon Mob

image: Roote Android-telefonen?^ H1VE

Lekkert, eller hva?

Vi følger opp denne artikkelen neste uke med tips om apps som gjør det verdt å roote, i tillegg til å teste ut en custom ROM. Har du tips i denne sammenhengen må du veldig gjerne sende meg en e-post på pj med det innlysende domenet bak krøllalfaen.