Ring gratis fra PDA

PRØVEKJØRT: Lei av å betale for mobilsamtaler? Visste du at det velkjente telefoniprogrammet Skype også fungerer på PDAer? Vi sjekket hvordan det fungerer i praksis.

Skype har tatt verden med storm de siste månedene – det er jo ikke så rart med tanke på at programmet lar deg ringe gratis mellom PCer over internett, og til øvrige telefoner til spottpris.

Les mer om Skype her.

Ring gratis fra PDA


Riktignok er ikke Skype på Pocket PC dramatisk nytt, da programvaren har vært tilgjengelig en stund. Men selskapet slapp nylig en oppdatert versjon av klienten, og vi bestemte oss for å prøve herligheten.

Oppsettet er forbløffende enkelt. Det første du trenger å gjøre er å laste ned en egen klient for Pocket PC-baserte PDAer. Per i dag støttes altså ikke Palm-operativsystemet, kun Windows.

Du må også sørge for å ha en relativt godt utstyrt PDA – det at WLAN må være støttet er en selvfølge, og maskinen må også ha en 400 MHz prosessor eller kraftigere.

Du må koble PDAen til PCen din, og etter at du har lastet ned Skype for Pocket PC er det bare å kjøre .exe-filen. I løpet av minutter installerte programmet seg på vår PDA, raskt og smertefritt.

Vi brukte for øvrig en Dell Axim X30-maskin, som viste seg å være mer enn kraftig nok til oppgaven.

Her får du rask statusoversikt
Her får du rask statusoversikt Vis mer


Med Skype ferdig installert på PDAen, måtte vi registrere oss med nytt brukernavn, da vi ikke hadde konto fra før. Det tok bare noen få øyeblikk. Vi koblet også PDAen opp mot vårt trådløse nettverk hjemme. Straks ble vi oppringt av en kollega i Hønefoss, mens vi satt på Tøyen i Oslo. Og vips hadde vi en mobiltelefon i hånden, koblet opp mot trådløst nettverk og uten å betale en krone.

Vi gjentok eksperimentet på kontoret, nok en gang koblet vi oss opp mot Hønefoss og snakket med kollegaen vår, som satt foran en bærbar Mac mens vi holdt vår Dell Axim akkurat som en vanlig mobil. Lydkvaliteten var upåklagelig, stemmen var klar og tydelig og passe høy.

Utrolig enkelt

Grensesnittet er meget oversiktlig – på hovedskjermen får du opp dine kontakter og status på SkypeOut-kontoen, som brukes til å ringe abonnenter som har vanlige telefonnumre. Du kan bruke et virtuelt tastatur til å taste inn eksterne telefonnumre du vil ringe med SkypeOut, mens for å ringe en av dine Skype-kontakter trenger du bare å trykke på riktig ikon ved kontakten.

Du kan søke på brukernavn, og raskt finner mennesker over hele verden
Du kan søke på brukernavn, og raskt finner mennesker over hele verden Vis mer


Når du snakker med en Skype-kontakt, får du opp store og tydelige ikoner på skjermen som gir deg ekstrafunksjonalitet – å legge inn kontakten i listen din for eksempel, eller å skru av mikrofoner. Ikonene er såpass store at det er lett å trykke på dem bare ved å bruke fingeren.

Alt i alt hadde vi en meget positiv erfaring med Skype på PDA. Vi vet at teknologien hadde noen oppstartsproblemer da den ble lansert i fjor høst, men det virker som om mange av disse nå er løst. I alle fall fungerte det smertefritt på vår Axim-maskin, vi hadde dessverre ikke anledning til å prøve andre Pocket PC-enheter.

Det er klart at dette er en spennende utvikling nå som trådløse soner dukker opp overalt. Under en spasertur langs en hovedgate på Grunerløkka nylig oppdaget vi omtrent 50 usikrede nettverk i løpet av en 10 minutters tid, så med litt flaks kan man nesten ha full telefondekning i sentrale urbane strøk uten å betale for det!

Telefoni over IP er i rivende utvikling, og hvem vet - med tiden er det kanskje mobil IP-telefoni som gjelder, og ikke GSM, GPRS og 3G. Foreløpig er Skype på PDA et spennende alternativ å ha i sekken, og som vi gjerne bruker når vi sitter og nyter en utepils i solen og WLAN-dekningen er på plass. Hvorfor ikke? Det er jo gratis.