Reise-appene du bør kjenne til

Disse appene gir deg nyttig info før og under reisen.

<b>SULTEN PÅ NORSK MAT?</b> Visit Norway-appen gir deg tips til gode spisesteder. Foto: Per Ervland
SULTEN PÅ NORSK MAT? Visit Norway-appen gir deg tips til gode spisesteder. Foto: Per Ervland Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det finnes en drøss av apper der ute, men hvilken av dem bør du velge? DinSide har funnet seks reiserelaterte apper som kan være kjekke å ha på smarttelefonen din.

Kvotekalkulatoren

Skal du handle alkohol i utlandet? Disse appene hjelper deg å holde styr på hvor mye du kan ha med, og hvor mye det eventuelt vil koste.

Vet du egentlig hvor mye du kan ha med deg over grensa?

De norskutviklede appene iTaxfree (iOS) og Kvotekalkulatoren (Android) er laget for å hjelpe deg å holde styr på dette. De er begge enkle i bruk, der alt du gjør er å dra i noen brytere for å justere mengden du har tenkt til å ta med over grensa, enten det dreier seg om sprit, vin, øl, sigaretter eller tobakk.

iTaxfree (App Store, kr 7,-)
Kvotekalkulatoren (Android Market, kr 7,-)

Les også: Denne appen viser hvilken solfaktor du bør bruke

Spleiselagskalkulatoren

Styr ferieøkonomien fra mobiltelefonen. DinSides favoritt: PayBack

Slik kan en e-post fra PayBack se ut når turen er over. Øverst får du oversikt over hvor mye hver har lagt ut (og hva de skylder i parentes), og nederst ser du hvem som skal betale hvor mye til hvem. Foto: DinSide.no
Slik kan en e-post fra PayBack se ut når turen er over. Øverst får du oversikt over hvor mye hver har lagt ut (og hva de skylder i parentes), og nederst ser du hvem som skal betale hvor mye til hvem. Foto: DinSide.no Vis mer


For hvem har ikke vært på tur med et reisefølge på en eller flere personer hvor alle har lagt ut litt hver, og så oppdaget at kvitteringene mangler og hukommelsen svikter når man kommer hjem?

PayBack gjør at du slipper å ta vare på en eneste kvittering eller notere ned noe som helst annet enn det du taster inn på mobiltelefonen din.

1. Opprett en ny tur/ferie
2. Legg inn navnene til alle deltakerne på turen
3. Fortløpende legg inn utgiftene når noen legger ut. Du velger samtidig hvem som skal være med å spleise på akkurat dette kjøpet.
4. Payback legger automatisk sammen hvem som skal betale hvor mye til hvem, og velger det enkleste oppgjøret (færrest mulig transaksjoner innad i reisefølget). Deretter sender den ut en e-post til alle som var med.

PayBack koster 35 kroner for fullversjonen og 7 kroner for en enklere utgave, og er tilgjengelig i iTunes' App Store. Lignende applikasjoner finnes også for andre smarttelefoner.

Les også: Appen som finner de billigste reisene

Restaurantoversikt

Hvor bør du spise når du er i Bergen? Og hva kan du gjøre en fredags kveld i Ålesund? Nå kan du endelig finne de beste spisestedene i Norge, takket være appen Visit Norway

SULTEN PÅ NORSK MAT? Visit Norway-appen gir deg tips til gode spisesteder. Foto: visitnorway
SULTEN PÅ NORSK MAT? Visit Norway-appen gir deg tips til gode spisesteder. Foto: visitnorway Vis mer


Appen finner relevante spisesteder, arrangementer, attraksjoner og overnattingstilbud akkurat der du befinner deg, og det er Norges Bondekvinnelag som står for testingen av spisestedene.

Hvis du er på jakt etter skikkelig urnorsk mat, ligger også spisesteder med kvalitetsstempelet «Norwegian Foodprints» i applikasjonen. Her finner du steder som serverer hjemmelaget mat, basert på norske råvarer og lokal identitet.

Appen er gratis og er tilgjengelig for både iPhone- og Android-telefoner.

Kjenn dine fotorettigheter

– Kan jeg ta et bilde her? – Hva kan jeg ta bilde av og hva må jeg unngå å ta bilde av? er spørsmål man ofte undrer på i utlandet. Men det finnes heldigvis en app som hjelper fotografer til å forstå sine juridiske rettigheter avhengig av hvilket land de besøker. Photographers Rights App heter den, og gir svar på hva slags rettigheter fotografer har i USA, Australia, Canada, England, Japan, Spania, Italia og Frankrike.

KNIPS I VEI? Appen Photographers Rights hjelper fotografer til å forstå sine juridiske rettigheter avhengig av hvilket land de besøker.
KNIPS I VEI? Appen Photographers Rights hjelper fotografer til å forstå sine juridiske rettigheter avhengig av hvilket land de besøker. Vis mer


Den oppgir dine juridiske rettigheter, generelle lover om opphavsrett og hva slags personvernlover som gjelder i disse landene.

Vil du spørre om fototillatelse, men kan ikke språket? Slapp av, denne appen kan snakke for deg og stiller vanlige spørsmål som fotografer ofte lurer på: Kan jeg ta et bilde her? Jeg er en fotograf, men jeg kan ikke snakke fransk/japansk/spansk. Kan jeg bruke blits? Kan jeg ta et bilde av deg? Appen kan stille disse spørsmålene på fransk, japansk, spansk, katalansk eller italiensk.

Appen er gratis, men er dessverre kun tilgjengelig for iPhone, iPod touch og iPad.

Les også: Nettsidene for deg som skal på ferie

Ring billig fra flyet og utlandet

Tirsdag 1. november lanserte flyselskapet Norwegian ringetjenesten SkyCall om bord på fly med WiFi-tilgang. SkyCall fungerer som en gratis app og er tilgjengelig for både iOS-enheter og Android.

SKYCALL: Norwegians app SkyCall gjør at du kan ringe om bord Norwegians WiFi-fly. Foto: PER ERVLAND
SKYCALL: Norwegians app SkyCall gjør at du kan ringe om bord Norwegians WiFi-fly. Foto: PER ERVLAND Vis mer


For å ringe må du koble deg til Norwegians trådløse sone om bord. (I likhet med WiFi har du ikke mulighet til å koble deg på SkyCall før setebelteskiltet går av på 10.000 fot.) Deretter laster du ned SkyCall-appen (hvis ikke du har gjort det før avreise), og fyller på ringeminutter. 60 ringeminutter koster 56 kroner, som blir trukket direkte fra din iTunes-konto. Så er det bare å ringe i vei.

Ringetjenesten går ut på at du kan ringe gratis til mottakere som har installert SkyCall-appen, og at det koster 0,93 kroner per minutt uten oppstartsavgift å ringe mobiltelefon eller fasttelefon hvor som helst i hele Europa. Prisen til land utenfor Europa er 1,87 kroner per minutt.

Anbefalte restauranter/butikker/severdigheter

CREW GUIDE: SAS' ansatte gir tips om hotell, restauranter, shopping og severdigheter som kan gjøre reisen din perfekt. Foto: SAS
CREW GUIDE: SAS' ansatte gir tips om hotell, restauranter, shopping og severdigheter som kan gjøre reisen din perfekt. Foto: SAS Vis mer


Tidligere i år lanserte flyselskapet SAS appen SAS Crew Guide. Denne appen gir nyttig informasjon om en rekke reisemål basert på SAS-ansattes egne opplevelser. Her får du tips om hotell, restauranter, shopping og severdigheter som kan gjøre reisen din perfekt.

Apple i Skandinavia kåret SAS Crew Guide til en av de beste reise-appene i 2011, ifølge Boarding.no. I tillegg til New York-guiden som kom i mars, har SAS oppdatert Crew Guiden med to nye destinasjoner i høst; Chicago og London.

DinSide testet SAS' Chicago-app i oktober 2011. Klikk her for å se bilder og få gode reisetips!

Appen er gratis og tilgjengelig for både iPhone og Android. Konseptet SAS Crew Guide har eksistert i bokformat i flere år.

Artikkelen ble sist oppdatert juli 2012

Flere ferske mobilsaker på DinSide Mobil

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!