Redigér videoen med Fly

Rett og slett en forbausende enkel app.

<strong>ENKELT:</strong> Med iPhone-appen Fly kan du redigere video på et blunk. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN
ENKELT: Med iPhone-appen Fly kan du redigere video på et blunk. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Å redigere video har siden tidenes morgen vært forbundet med stort tidsbruk. Ikke bare fordi selve prosessen tar lang tid, men video er tungt materiale å jobbe med og har tradisjonelt krevd sitt av maskinvaren man jobber på.

iPhone-appen Fly lar deg redigere video som om det var den letteste ting i verden.

Les også: Videoprat rett i nettleseren

Svært god opplæring

Ikke alle apper er like enkle å bruke første gang, men ved hjelp av den interaktive opplæringen i Fly kan du mestre programmet på null komma svisj. Du lærer riktignok ikke alt det kan by på, men får et godt grep om hvordan appen fungerer, og hvordan du kan sette sammen flere filmklipp til én film.

Nært sagt alt gjøres i ett skjermbilde. Du kan spille inn inntil fire ulike videoer som du kan sy sammen til ett klipp, og når du redigerer filmen er det så enkelt som å starte med det første filmklippet og trykke på et annet for å «bytte kamera». Du kan selvsagt også hente videoklipp du allerede har lagret i kamerarullen.

SLIK: Når du starter Fly for første gang, «lager» du en film selv med hjelp fra appen.
SLIK: Når du starter Fly for første gang, «lager» du en film selv med hjelp fra appen. Vis mer


Motstandere av vertikal filming kan også glede seg over at appen ikke lar deg filme med mindre du holder den sidelengs. Når du er ferdig med å redigere filmen, kan du lagre den til kamerarullen på telefonen eller dele den på Facebook, YouTube eller lignende.

TEST: Den gjør mobilen til et actionkamera

Betal for ekstra funksjoner

Fly er gratis å laste ned fra App Store, men lar seg oppgradere med kjøp inni appen. Gratisutgaven har ganske begrenset funksjonalitet der du kun kan bytte mellom de ulike filmklippene ved å trykke på dem.

I skrivende stund finnes imidlertid tre oppgraderinger det går an å kjøpe – de koster 21 kroner stykket, eller så får du alle for 35 kroner.

Da blir mulighetene flere:

  • Gesture Pack – lar deg lage en glidende overgang mellom to klipp ved å dra fingeren fra det ene klippet til det andre, kjøre do klipp i samme skjermbilde ved å prikke på begge, eller en bilde-i-bilde-funksjon ved å prikke med to fingre på ett av klippene.
  • Audio pack – Lar deg legge musikk på klippene eller lage «voice-over» der du snakker over i etterkant.
  • Clips editor – Lar deg redigere hvert filmklipp enkeltvis, for eksempel ved å fjerne deler av filmklippet.

Kan også bruke flere kameraer

En ganske fiffig funksjon er at du med Fly også kan bruke flere telefoner til å filme hvert sitt klipp, for så å sy det sammen. Er telefonene i nærheten av hverandre, eller koblet til det samme trådløse nettet, synkroniseres videoopptakene slik at du kan dekke en hendelse fra flere vinkler.

Filmklippene overføres etterpå trådløst til «master»-enheten, som da kan redigere de ulike klippene direkte. Denne tilleggsfunksjonen koster imidlertid 70 kroner.

Fly for iOS (App store, gratis med kjøp i app)

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!