Raske bredbåndstjenester via satellitt

Snart blir Internett-aksess via satellitt, med utstyr fra Kiss SATDEM, til salgs på det norske markedet. Men lønner det seg å vente? Du kan allerede nå kjøpe nødvendig utstyr og abonnere på tjenesten på nettet, og få tilgang til spennende bredbåndstjenester fra Europe Online.

I slutten av oktober fortalte vi at selskapet Kiss Nordic (som står bak satelittmodemet SATDEM) ville tilby Internett-aksess via satellitt til norske forbrukere i løpet av november. Foreløpig har ikke utstyret og tjenesten blitt lansert i Norge, men det første partiet med SATDEM-utstyr loves å være leveringsklart i Norge ca. 12 desember. Men du er ikke avhengig av å vente på at dette utstyret skal lanseres i Norge.

Det Luxembourg-baserte selskapet Europe Online sørger for forbindelsen mellom Internett og Astra 1G-satellitten. Det er disse signalene som mottas av Kiss SATDEM-utstyret eller lignende utstyrspakker.

Og allerede nå kan du abonnere på satellitt-tilknytningen til Astra og kjøpe en utstyrspakke direkte fra Europe Online. Utstyret skal være veldig lik Kiss SATDEM-pakken som snart blir tilgjengelig i Norge.

Internett via satellitt gir deg nye bredbåndsmuligheter. Men i tillegg bør du være klar over at dette er en enveis forbindelse, slik at du også trenger en annen Internett-tilknytning og et abonnement hos en Internett-leverandør for å kommunisere til Internett.

SATDEM - utstyrspakken

Kiss SATDEM er altså et satellittmodem med parabolantenne. Med dette utstyret kan du ta imot signaler fra satellitten Astra 1G, og derved også laste ned informasjon fra Internett. Hastigheten på forbindelsen blir garantert å være på 2 Mbit per sekund.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- To Mbps er hastigheten de (Europe Online) lover til alle, hvis hele Europa kobler seg opp på en gang. Men 7 Mbps er reelt, for det settes ikke en sperre på 2 Mbps men på 7 Mbps, sier produktsjef Lars Kristian Bjaanes i Next Interactive, norsk distributør av Kiss SATDEM-utstyret.

Pakken som nå tilbys på markedet inneholder et Kiss SATDEM satellittmodem (PCI-kort), en parabolantenne (Ø=80 cm) med hode, kabler og feste samt programvare og manualer. PCI-kortet støtter hastigheter opp til 45 Mbps, så Bjaanes regner med at hastigheten på satellittforbindelsen kan økes i nær fremtid.

Foreløpig kan Bjaanes ikke opplyse om hverken veiledende pris eller konkret leveringsdato. Likevel kan du allerede nå forhåndsbestille Kiss SATDEM-utstyret gjennom OLC Varemagasin på Internett. OLC opererer da også foreløpig med cirka-priser og antatt leveringsdato. Når produktet blir tilgjengelig, vil OLC opplyse om eventuelle endringer og bekrefte forhåndsbestillinger.

Kiss SATDEM-pakken koster ca. 2.900 kroner (inkl. mva) hos OLC i skrivende stund. Parabolantennen som benyttes er en helt ordinær antenne, som også kan motta TV-signaler. Hvis du allerede har en parabolantenne, kan du kjøpe modem-kortet separat, for rundt 2.000 kroner (inkl. mva). I tillegg må du betale en fast abonnementsavgift på 139 kroner (inkl. mva) pr. måned til Europe Online.

Prisene som oppgis på OLC er cirka-priser hvor det er tatt høyde for enkelte forandringer, i følge Bjaanes i Next Interactive. Han forteller at det fremdeles jobbes med distribusjonsløsninger, og at Europe Online-abonnementet vil ligge på mellom 130-150 kroner i måneden.

Etter hvert skal du også kunne kjøpe SATDEM i dataforretninger og på flere nettsteder.

Europe Onlines juletilbud

Men du behøver altså ikke vente på norske løsninger, hvis du ikke vil det. Du kan allerede bestille både mottakerutstyret og Internett-tilknytning via Europe Online og Astra på Europe Onlines Internet via the Sky nettsider.

Raske bredbåndstjenester via satellitt

For tiden tilbyr Europe Online en komplett startpakke, ala Kiss SATDEM-pakken som kommer til å tilbys i Norge. Satellittmodem-kortet er identisk med Kiss SATDEM-kortet som skal selges i Norge, i følge både den norske distributøren Next Interactive og Europe Online. I følge Europe Online, skal dette utstyret fungere helt fint også for brukere i Norge. Men merk deg at diameteren på parabolantennen i Kiss SATDEM-pakken som selges i Norge er 80 cm, mens den bare er på 60 cm i pakken fra Europe Online. Mottakere i Nord-Norge kan ha behov for antenner med diameter over 60 cm (se kartet).

For et satellittmodem-kort, installasjons-CD-ROM og et års abonnement på Europe Online betaler du med Europe Onlines pakketilbud nå 385 euro (rundt 3.170 kroner). Hvis du i tillegg trenger en parabolantenne, betaler du 445 euro (omtrent 3.665 kroner) totalt.

Til sammenligning vil den ”norske” SATDEM-pakken med parabolantenne pluss et års abonnement fra Europe Online koste deg 4.568 kroner (inkl. mva), i følge cirka-prisene som OLC i skrivende stund oppgir. Det er 903 kroner mer enn pakkeløsningen fra Europe Online (uten at kostnader for forsendelse er inkludert for noen av løsningene).

Vi har bestilt komplett utstyrspakke og abonnement fra Europe Online, og kommer tilbake med informasjon om hvordan utstyret og tjenestene fungerer.

Europe Online - spennende bredbåndstilbud

Europe Online sørger altså for forbindelsen mellom Internett og Astra 1G-satellitten. Hovedkontoret ligger kun få meter unna Astra-hovedkvarteret, og Candace Johnson, administrerende direktør i Europe Online, var også med på å starte arbeidet med Astra i sin tid. Så samarbeidsmulighetene her skulle det ikke være noe i veien med.

Europe Online er allerede ”på lufta” med hjemmesider på en rekke språk. En norsk hjemmeside kommer på nyåret, i følge Johnson. I tillegg tilbyr Europe Online en mengde bredbåndstjenester, forteller hun.

Og konseptet virker spennende. Har du lyst på filmer, spill, online-bøker eller annen underholdning, kan du kjøpe eller leie dette for et bestemt tidsrom fra Europe Online. Alt du trenger å gjøre, er å laste ned de aktuelle filene etter bestillingen, og du har varen hos deg kun noen minutter senere.

Her foregår det også en kontinuerlig utvikling, hvor Europe Online bl.a. forhandler om samarbeidsavtaler med TV-selskaper i forskjellige europeiske land. I Norge diskuteres det et samarbeid med TVNorge, i følge Johnson.

I tillegg får du det Johnson kaller interaktivt TV. Mens du ser på en film, kan du samtidig søke etter annen informasjon på nettet eller delta i chat om filmen.

For å benytte Internett-forbindelsen via satellitten Astra 1G og benytte deg av tilbudene fra Europe Online, må du altså betale en fast, månedlig avgift til Europe Online – uansett om du kjøper Europe Onlines pakkeløsning eller pakken fra Kiss SATDEM. Noen Europe Online-tjenester skal være inkludert i den faste, månedlige prisen, mens andre koster ekstra. Prisen varierer fra produkt til produkt som du velger å laste ned, men en film koster ca. 10 euro (rundt 80 kroner), i følge Johnson.

Annen tilknytning nødvendig

Det er verdt å merke seg at Internett-aksess via satellitt foreløpig er en envis forbindelse. Satellittforbindelsen brukes til nedlasting fra Internett. Fordelen med en slik forbindelse kommer til sin rett når du trenger å laste ned store filer, som normalt ville ha tatt utrolig lang tid med mindre båndbredde.

Forbindelsen fra deg og til nettet skjer fremdeles via en annen tilknytning, for eksempel via oppringt forbindelse (modem eller ISDN) eller kabel-TV-nettet. I tillegg trenger du også et Internett-abonnement – eller en gratis tilknytning til Internett. Derved kommer utgiftene for dette i tillegg til det du må betale for satellittmottaker-utstyret samt Europe Online-avgiften.

Informasjonsflyt

Informasjonsflyten blir altså slik: Når du kaller opp en side på Internett, blir denne forespørselen sendt videre til den aktuelle serveren via din andre Internett-tilknytningen (altså ikke satellitt-forbindelsen). Informasjonen på siden du vil se blir så sendt til Europe Online, videre opp til Astra 1G og ned til din parabolantenne og PC.

Det kan kanskje virke noe kronglete at en norsk bruker som vil lese et norsk nettsted, skal måtte vente på at denne informasjonen sendes via Europe Online i Luxembourg for å sendes opp til Astra 1G. Men i følge Bjaanes i Next Interactive, er forsinkelsen på en foresørsel som går via satellitten kun på 10 millisekunder i forhold til forbindelser som ikke må sende informasjonen opp til en satellitt, og dette og mere til tas igjen når sidene lastes ned med satellittens bredbåndsforbindelse.

Minstekrav til maskinen din

For å få utbytte av SATDEM-ytstyret og satellittforbindelsen, bør du ha en Pentium 166 MHz prosessor med 32 MB internminne. Du trenger også et ledig PCI-spor, Windows 95 eller 98 og må bo i et område hvor du kan montere en parabolantenne og kan ta inn signalene fra satellitten Astra 1G.

Mer info om Internett via satellitt

Hvis du vil vite mer om teknologien bak Internett-tilknytning via satellitt og fordeler og ulemper med denne, kan du lese denne artikkelen. Du kan også lese våre tidligere omtaler av SATDEM fra Kiss Nordic og av Kristiansand-selskapet Interweb, som også jobber for å tilby Internett-tilknytning via satellitt.