Si ikke noe til andre i et chat-rom som du ikke ville ha sagt til dem ansikt til ansikt.
Si ikke noe til andre i et chat-rom som du ikke ville ha sagt til dem ansikt til ansikt.Vis mer

Råd for deg som prater på Internett

Ideen bak mye av kommunikasjonen på Internett og med chat er full ytringsfrihet. Likevel er det en del regler som bør følges, ofte i tråd med vanlig folkeskikk. Noen av reglene er også beregnet på å begrense unødvendig server-trafikk, noe som gagner alle som benytter Internett.

Det finnes universelle regler for Internett- og chat-rom-bruk. Som bruker av norske chat-tjenester forventes det dessuten at du følger norsk lov. Dette gjør det blant annet ulovlig å sende informasjon som kan skade andre, for eksempel meldinger med rasistisk og pornografisk innhold.

Bruker du vanlig vett og folkeskikk, skulle det meste gå greit. For selv om Internett er et relativt ukontrollert medium, er det forventet at du oppfører deg "ordentlig" i chat-rommene.

I tillegg til å følge reglene som er satt opp for din norske server, må du også følge reglene til de utenlandske serverne du måtte bruke. Følgende er en oversikt over generell "chatikette":

Cyber-normer

Du skal ikke forsøke å skjule din identitet eller benytte falsk brukeridentitet.

Oppgi epost-adressen din i oppsettet av chat-programmet du bruker. (Opprett eventuelt en egen epost-adresse, for eksempel hos Hotmail eller Yahoo! Mail til bruk for "chat-post", hvis du ikke vil at denne eposten skal gå til din "vanlige" postkasse).

Unngå bevisst plaging av andre brukere (operatører -- såkalte "ops" -- avgjør hvor grensen går).

Sjikanering definert etter norsk lov skal også unngås. Som ellers i dagliglivet, kan sjikanering via chat-tjenester politianmeldes.

Ikke bruk støtende ord i "offentlige" kanaler eller i kanaloverskrifter. (En "offentlig" kanal har ikke Privat/Secret modus).

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ikke bruk et alias ("nick name") som kan støte andre.

Ødelegg ikke integriteten av informasjon eller kompromitter privat kommunikasjon.

Ikke plag andre brukere av en kanal ved konstant piping.

Begrens bruken av blokkbokstaver -- dette blir ansett som roping. Utheving av enkelte ord kan gjerne gjøres _slik_.

Farger og fet skrifttype kan virke kult, men kan også gjøre teksten rotete eller slitsom å lese for andre. Det er heller ikke alle klienter som støtter farger og andre "koder". Begrens derfor slik bruk.

Menneskelige faktorer

Husk at det er mennesker med følelser du snakker med i chat-rommene.
Husk at det er mennesker med følelser du snakker med i chat-rommene. Vis mer

Husk at selv om du er anonym i et chat-rom, så er det mennesker i "andre enden". Respekter at andre ikke nødvendig vis har samme meninger som deg. La være å si ting du ikke ville ha sagt til personen(e) ansikt til ansikt.

Den andre siden av samme sak blir dette: Tenk på hvem du prater til og hvem som "tjuvlytter".

Husk også at chat-tjenesten drives ved hjelp av frivillige, slik at du kan bruke tjenesten gratis. Respekter reglene disse personene legger frem, og husk at bruken av chat er et privilegium, ikke en rettighet.

Ikke mas på operatørene -- igjen fordi mye foregår på frivillig basis. Operatørene gjør som oftest det beste de kan, ved siden av alt annet de driver med. Spør derfor gjerne andre på kanalen om hjelp med småting, i stedet for å overbelaste operatørene med spørsmål.

Det er ikke bare du som lurer på noe. Nybegynnere har spørsmål og er avhengige av andres hjelp, akkurat som du selv er eller en gang var. Vær derfor hjelpsom mot nybegynnere og forsøk å besvare deres spørsmål.

Lær å kjenne tonen i et chat-rom før du kaster deg ut i samtalen. Slik blir du kjent med miljøet, unngår mange feil og skaper mindre forvirring i samtalen som pågår. Igjen, tenk på hvordan du oppfører deg når du står ansikt til ansikt med andre: Du ville vel neppe gå opp til en gjeng i ivrig samtale og avbryte med kommentarer uten å vite hva de snakker om?

Ikke "dump" mye tekst i en kanal eller si det samme om og om igjen. Dette er plagsomt for andre brukere og tar også opp mye plass. Skriv heller korte, klare meldinger, slik at samtalen holder flyten. Synes de andre at du maser, får du i hvert fall ikke svar…

Bruk gjerne ansiktsuttrykk ("smileys") og forkortelser som gir uttrykk for følelsene som ligger bak det du sier.

Lær av egne og andres feil. Blir du eller andre kastet ut av et chat-rom, så merk deg hvorfor og unngå samme feilen i fremtiden.

Generelt kan det også sies at enhver handling som reduserer funksjonaliteten til chat-tjenestene slik at det sløses med ressurser (mennesker, kapasitet og maskinressurser) skal unngås.

Enda en veiviser

En av de mange Web-sidene som omhandler chat-etikette finner du hos GeoCities.