Psion blir nesten som en PC

Med en fargeskjerm på 640x480 piksler, godt tastatur og skikkelig støtte for Java-programmer, utfordrer lille Psion netBook produsentene av vanlige bærbare PCer.

Psion nyeste PDA (Personal Digital Assistant), netBook, vil gi deg en 7,7" STN-skjerm med oppløsning på 640x480 piksler i farger. Prosessoren er en SA-1100 StrongARM med klokkehastighet på 190 MHz produsert av Intel. Standard internminne for denne maskinen er 32 MB DRAM, men dette kan oppgraderes til 64 MB DRAM.

Maskinen kommer til å ha plass til CompactFlash-kort for ekstra lagringskapasitet, trådløs port med overføringshastighet opp til 4 Mbps, RS232-port, og dessuten én Type I/II PC-Card-port (PCMCIA) for tilkobling av eksterne enheter. netBook mangler modem, men nettopp dette er en enhet som kan kobles til PC-Card-porten.

Vekten er 1,15 kg, og volumet er 1582 cm³ (23,5x18,2x3,7 cm). I tillegg kommer strømomformeren på 220 gram. Tastaturet har hele 84 taster, noe som er omtrent like mye som en vanlig bærbar PC. Ut fra bildene å dømme, vil tastaturet være av samme høye klasse som tidligere Psion-maskiner.

Ren Java

For mange vil nok den største nyheten med denne maskinen være at den leveres med støtte for Java-programmer, som fortolkes av Java Virtual Machine versjon 1.1.4. Dette betyr at det kommer til å være mange programmer tilgjengelig for Psion netBook allerede ved lansering.

Operativsystemet i netBook er EPOC, som kan vise seg å bli en alvorlig utfordrer til Microsoft etter hvert som bærbare enheter blir en stadig større del av arbeid og fritid. Utviklingen av EPOC er nemlig støttet av Motorola, Philips, Ericsson, Nokia og japanske Matsushita i tillegg til Psion selv.

I første omgang utfordrer EPOC Windows CE, minivarianten av Windows 98 som brukes i PDAer fra produsenter som Hewlett-Packard, Philips og Casio.

Håndholdt eller bærbart?

Men hva blir dette for noe da? En mini-PC? En stor håndholdt maskin? Med maskiner som Psion netBook viskes flere og flere av skillene mellom PDAer og typisk bærbare PCer ut.

netBooks størrelse og vekt innebærer dårligere bærbarhet enn vår testvinner for rimelige bærbare PCer, Fujitsu B142. Og selv om batterilevetiden på 8,5 time er meget bra, er det fullt mulig å oppnå omtrent det samme hvis du setter inn et ekstra batteri i maskiner som Compaq Armada 1500c eller DELL Inspiron 3500.

Med en antatt pris i Norge på 9.000- 10.000 inkl. mva., koster det fortsatt mindre å skaffe seg en Psion netBook enn en vanlig bærbar PC, men trenden er klar: PDAer blir stadig dyrere fordi de blir mer avanserte, mens bærbare PCer blir stadig rimeligere selv om de blir mer avanserte.

Mer i vente

Psion netBook vil bli lansert på det internasjonale markedet i oktober, og kommer til Norge ikke lenge etter dette. I løpet av høsten er det også snakk om en Psion Series 7, som arvtager til dagens Series 5, og dessuten en tastaturfri variant av netBook.

Series 7 kommer trolig til å koste en tusenlapp eller to mindre enn netBook, men er ikke ventet i salg så tidlig som netBook. Den har også klart dårligere spesifikasjoner, med en prosessor med bare 100 MHz klokkehastighet og 16 MB internminne.